Forum
Choroby, zdrowie: Święta Wielkanocne - przepisy
Autor tematu Marcel (1142)
Szczecin
29-03-2010 10:17
Choroby, zdrowie: Jakimi przepisami na potrawy na Święta Wielkanocne możecie się podzielić?
Czekam na propozycje, szykujcie swoje książki kucharskie i notesiki!
30-03-2010 10:05
Witam. Tych potraw , ciast jest tak wiele.........jednak ja podziele się przepisem na szarlotkę........uwielbiam jej smak przypomina mi dzieciństwo

Składniki;
Na ciasto kruche;
2szk. maki pszennej, pół szk. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki gęstej śmietany,cukier waniliowy, 1 jajko całe i 2 żółtka, kostka margaryny.
Do tego osobno obrać 2 kg jabłek lekko winnych.......i zetrzeć na tartce, lub pokroić w cienkie plasterki

Ciasto zagnieść ze składników, odstawić do lodówki na 30 minut, potem rozwałkować na dwa placki o średnicy około centymetra. Blaszkę posmarować margaryną i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Jeden placek położyć, i na niego rozłożyć jabłka posypać po wierzchu odrobiną cukru zmieszanego z cukrem waniliowym.jeżeli jabłka zawierają dużo soku to albo odlać albo wymieszać z łyżką bułki tartej(ona wpija sok) Przykryć drugim plackiem . Piec w temperaturze 180-200 stopni około 40, 50 minut po wierzchu posypać cukrem pudrem.....Smacznego.
30-03-2010 10:16
Beatko a jabłka nie podsmażasz tylko takie prosto po utarciu na placek wyłożyć ?
30-03-2010 10:17
Albo moge polecić jajka faszerowane;

Składniki; 10 jaj,ogórki konserwowe, papryka kolorowa, szczypiorek,szynka...majonez, sól , pieprz.

Jaja gotujemy na twardo i studzimy. Następnie kroimy na równe połówki , wykrawamy łyżeczką żółtka, tak aby zostały same białka. Z żółtek robimy pastę ucierając, do nich dodajemy 2,3 ogórki konserwowe, i paprykę czerwona i żółtą pokrojone w drobną kostkę, na koniec szynkę także pokrojoną., szczypiorek........pod koniec ucierania wszystkich składników, dodajemy , 2 łyżeczki majonezu (wersja uproszczona jogurt grecki), i do smaku po szczypcie przypraw Nakładamy do środka białek gotowy farsz.....i dekorujemy na wierzchu natka pietruszki i czym się chce...to już wena twórczapozdrawiam
30-03-2010 10:19
Beatko a jabłka nie podsmażasz tylko takie prosto po utarciu na placek wyłożyć ?


Tak nie podsmażam prosto po starciu........wykładam na ciasto
30-03-2010 10:43
przepis na sernik puszek
ciasto kruche:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
Mąke tort ziemniacz. proszek i cukier posiekać z margaryna dodac żółtka i zagnieść ciasto, wyrobione wyłozyć na blaszke
Masa serowa
1 kg sera twarogu /kupuje sernikowy gotowy/
5 żółtek
1 i 3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe /bez cukru/
Żółtka zmiksowac z cukrem powoli dodawać na przemian ser mleko i olej na koniec budyn
Z 5 białek ubic piane i dodać do masy serowej wymieszać. Wlać mase na ciasto i piec ok. 60 min w tem 200 stopni . Ubic pozostałer białka z 3 łyżkami cukru i gdy ser sie zrumieni wyłożyc piane i posypac wiórkami kokosowymi i piec jeszcze ok. 15 min. az wiorki sie przyrumienia . Smacznego
30-03-2010 10:48
a jajka faszerowane robie dodając do zółtek odsączonego tuńczyka z puszki lub sardynki ze szczypiorkiem lub cebulką i majonezem , napełniam bialka i dekoruje kolorową świeżą papryka lub w/g uznania tez pycha
18-12-2010 18:03


BOŻE NARODZENIE
podkarpacie
18-12-2010 18:17
Pychota
40 dag maki
10 dag cukru pudru4 zóltka
20 dag margaryny
1 plaska łyżeczka proszku
1 płaska łyzeczka amoniaku
2 lub 3 lyżki gęstej kwaśnej śmietany

Proszek z amoniakiem rozpuścić w śmietanie
Margarynę posiekasz mąką dodać cukier i żółtka śmietanę z proszkiem amoniakiem.
Zarobic ciasto podzielić na 2 części rozwałkować ponakłuwać widelcem dać powidło i podpiec w piekarniku .Ubić pianę z 4 białek dodać 20 dag cukru wylac na podpieczone ciasta posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami(tylko powbijać palcem przed pieczeniem bo się przypalają )
I dalej piec tylko trzeba uważać żeby się nie przypaliła ta piana gdyby cos się przypalało to trzeba przykryć papierem do pieczenia to ciasto musi być dobrze upieczone.

Masa budyniowa jak do karpatki
podkarpacie
18-12-2010 18:23
Orzechowiec

Ciasto:
1/2 kg mąki
25 dkg cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody

Zagnieść składniki, rozwałkować na 3 placki, piec w piekarniku (180 °C) około 15-20 min.
2 placki pieczemy same, a jeden z masą orzechową.

Masa orzechowa:
20 dkg orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
2 łyżki cukru
5 dkg masła
2 łyżki miodu

Rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym placku.

Masa:
1/2 l mleka
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła
1 szklana cukru pudru

Zagotować mleko i dodać kaszę mannę. Chwilę pogotować (odstawić do wystygnięcia). Kostkę masła (dobrze żeby miało temp. pokojową) zmiksować z cukrem pudrem, do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.


Wykonanie:
Jeden placek posmarować powidłami śliwkowymi, na to wyłożyć połowę masy. Położyć drugi placek i również posmarować powidłami i masą. Na sam wierzch kładziemy placek z masą orzechową.
18-12-2010 18:25
Hm to ja zaczynam i nie podam przepisu na ciasto , tylko na roladki z wafla

Potrzebne sa wafle, takie jak do przekładania, ugotowane ziemniaki(potłuczone), pieczarki, cebulka.......pieprz i sól

Na wafel nakładamy warstwę ziemniaczków, następnie pieczarki podduszone z cebulą i przyprawami.
Zwijamy ciasno rulon i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po około 2 godzinach kroimy w plastry roladę . Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej.Smażymy na oleju z obu stron. Są syte, postne także na różne okazje, a bardzo smaczne, wafla wcale nie czuć.

Smacznego...
18-12-2010 18:55
Sał○atka a paluszków krabowych
paczuszka paluszków krabowych
puszka ananasa
puszka czerwonej fasolki
majozez
jogyrt naturalny
czosnek
sól pieprz
paluszki pokroic w kostke ok. 1 cm .dodac pokrojonego ananasa i odsączoną fasolke. Majonez zmieszć z jogurtem dodac czosnek sól pieprz do smaku i wymieszać razem.
SMACZNEGO
18-12-2010 18:57
Rafaello
1 kostka Kasi
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku/ niebieskie/
½ szklanki ciepłej wody
4-5 wafli suchych/ blaty/
Wafle drobno kokruszyć dodać pozostałe składniki i wstawic do lodówki na ½ godz.
Potem formowac kulki do każdej włożyć migdał i obtoczyc w wiórkach kokosowych
Trzymac w lodówce w zamknietym pojemniku .
Ja mieszam kasie z masłem .
18-12-2010 20:42
Sernik z rosą....pyszniutki;)

Składniki;
Ciasto;
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 kostki margaryny
Masa serowa;
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
Rosa;
6 białek
1 szklanka cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny. Składniki masy serowej zmiksować.
Uwaga: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być. Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. (białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. ) Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.
18-12-2010 20:53
Szarlotka z budyniem;
Ciasto kruche;
0,5 kostki margaryny
2,5szk mąki
1szk cukru i 0,5 torebki cukru waniliowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
3żółtka 2-3łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1kg jabłek
cynamon,szczypta cukru waniliowego,1łyzka soku z cytryny,2budynie śmietankowe/waniliowe
0.25kostki margaryny
do posypania cukier puder.
Ucieramy żółtka z cukrami,dodajemy po kawałku margaryny i ucieramy dalej,dodajemy śmietanę.Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia i dodać ok 3 łyżki do miksowanej masy. Następnie wszystko wyłożyć na stolnicę i dodać resztę mąki. Zagnieść ciasto i wstawić na ok.30min do schłodzenia.(Jeżeli ktoś woli może po prostu połączyć
wszystkie składniki razem bez miksowania i je zagnieść.)
Obrane jabłka przekroić na pół a potem w grubsze plasterki. Pokrojone jabłka posypujemy szczyptą cukru,cynamonu (ja daję ok.2-3łyżeczek) i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać by składniki równo pokryły jabłka.Wyjmujemy schłodzone ciasto bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy blachę (piekłam w okrągłej tortownicy śr.24cm.) nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do podpieczenia na 15min do 180st.Budyń gotujemy
wg. instrukcji podanej na opakowani.Studzimy,dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę.Na podpieczony spód układamy jabłka (jedno przy drugim i zapiekamy w 180st 5-10min.Wylewamy budyń na podpieczone ciasto na to kruszymy odłożoną część ciasta i wstawiamy do piekarnika na 200 st. 25-30 min (Kiedy zauważymy,że wierzch się zbyt zarumienił przykręcamy piekarnik do 180 st.) .Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
19-12-2010 21:58
Sałatka z tuńczyka
puszka tuńczyka /najlepiej w kawałkach/osączony z zalewy
puszka kiełków soi
puszka kukurydzy
kapusta pekińska lub sałata lodowa
majonez i jogyrt naturalny
koperek

układamy warstwami poszczególne składniki
kapusta pekińska na to kiełki soi lekko posolic popieprzyc następna warstwa to tuńczyk który należy rozdrobnić widelcem i na wierzch kukurydza . Wszystko zalać majonezem zmieszanym z jogurtem i koperkiem uprzednio posolony i popieprzony Mozna udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka . Smacznego
Nabieramy na talerz dwoma łuzkami siegając od spodu.
20-12-2010 07:04
Sałatka z zupek chińskich.

2 zupki chińskie rosół łagodne, 1 pikantna (ja kupuje amino),puszka kukurydzy, fasolka czerwona, cebulka 2 sztuki pokrojona cieniutko, 20 dag drobiowej wędlinki lub pierś drobno pokrojona i podsmażona, papryka czerwona i żółta pokrojona w drobną kostkę.


Zupki pokruszyć do miski , wsypać zawarte przyprawy, i zalać gotującą wodą tyle , aby minimalnie przykrywała makaron. Przykryć odstawić na 10 minut. Następnie poczekać, aż całkowicie wystygnie. Po kolei dodawać składniki, na koniec dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego(ja dodaje grecki)i 2 łyżki majonezu. Wymieszać razem, i nie powinno się doprawiać, chyba , że tylko do smaku odrobiną soli, pieprzu.
20-12-2010 07:12
Ryba po grecku;

Składniki;
Ryba smażona według gustu, świeża marchew, por, seler co najmniej po 4 sztuki,2,3 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce , dusić pod przykryciem (na odrobinie oliwy) do miękkości od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Przyprawić do smaku, ja używam soli, pieprzu ziołowego, natki pietruszki suszonej.
Do warzyw dodać nie duże kawałki ryby, delikatnie wymieszać. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.
Szczecin
21-12-2010 08:41
Makowiec a la Marcel

Składniki:

- 250 g maku
- 5 jajek
- 130 g masła
- 400 g jabłek startych
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- bakalie

Przygotowanie

- mak sparzyć i 2 razy zmielić
- masło utrzeć z żółtkami i cukrem
- dodać mak, kaszę, proszek, jabłka i bakalie
- wymieszać
- ubić pianę z białek jajka i dodać do masy
- po upieczeniu można popudrować cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową

- piec 40 min w temp. 180 stopni
21-12-2010 09:02
Marcel fajny ten przepis, warto wypróbować, tylko powiedz proszę z tym aby proszkiem do pieczenia nie przesadziłeś
Nie powinno być łyżeczki?
Dodawanie postów możliwe jedynie po zalogowaniu

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |