Miód Manuka pozyskiwany jest z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium czyli Manuka. Krzew ten występuje tylko na obszarze Australii i Nowej Zelandii.
Unikatowym składnikiem miodu Manuka jest methylglyoxal , który odpowiedzialny jest za jego właściwości antybakteryjne , przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne , dzięki którym miód ten z powodzeniem jest wykorzystywany zarówno w terapii jak i profilaktyce wielu schorzeń.
Działanie zdrowotne miodu Manuka potwierdzone zostało różnymi niezależnymi badaniami.Przełomowe badania potwierdził światowej sławy ekspert ds. badania żywności , prof.Thomas Henle na politechnice Drezdeńskiej wraz z zespołem. Odkryli oni czynnik aktywny o nazwie methylglyoxal [ w skrócie MGO ]. Występuje on także w innych miodach , jednak jego stężenie w miodach Manuka jest nawet 1000 - krotnie wyższe.
Zastosowanie
Miód Manuka jest stosowany w celu poprawienia odporności organizmu , a także jako wspomaganie terapii wielu schorzeniach bakteryjnych , np. wywołanych Helicobacter pylori [ owrzodzenie żołądka i dwunastnicy ] , czy Staphyloccocus aureus , czyli gronkowcem złocistym.Miód ten polecany jest również w schorzeniach jelitowych , zaparciach , stanach zapalnych przewodu pokarmowego , zapaleniu gardła czy przeziębieniach. Poza tym skuteczne działa w przypadkach problemów skórnych takich jak :ropne trudno gojące się rany , w tym stopy cukrzycowej czy owrzodzenia.
Miód Manuka jako antyoksydant
Miody Manuka ze względu na swoje właściwości zdrowotne polecane są w profilaktyce wielu schorzeń w tym także cywilizacyjnych Czynniki takie jak stres , niewłaściwe odżywianie , alkohol , papierosy sprawiają że organizm człowieka produkuje wolne rodniki nadtlenkowe . Procesy wolno rodnikowe odpowiedzialne są za choroby : choroba Alzhaimera , cukrzyca , miażdżyca , czy też schorzenia nowotworowe.
Miód zawiera cały szereg prozdrowotnych składników które czynią z niego produkt o silnych właściwościach przeciwutleniających , silniejszych od działania zielonej herbaty.
Cenne składniki miodu Manuka
Związki występujące w miodzie w największym stężeniu : węglowodany. Ich zawartość może sięgać 80% masy miodu. W miodach w zmiennej ilości występują także : kwasy organiczne , związki azotowe , aminokwasy , enzymy. Ponadto ważnym składnikiem miodów jest lizozym - enzym o działaniu przeciwbakteryjnym oraz hormony.
W skład miodu wchodzą także flawonoidy odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
PRODUKTY
1.Miody o bardzo wysokiej wartości MGO
* Active Manuka MGO 400+ [ UMF 20+ ] - 250g. 500gg. 1000g.
* Active Manuka MGO 550+ [ UMF 25+ ] - 250g.
2.Miody o wysokiej wartości MGO
* Active Manuka MGO 100+ [ UMF 10+ ] - 250g. 500g.
* Active Manuka MGO 250+ [ UMF 16+ ] - 500g.
3. Produkty z miodem Manuka MGO i Propolisem BIO 30
Propolis znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniajacych , antybakteryjnych i antyseptycznych które zawdzięczają wysokiemu stężeniu flawonoidów. Flawonoidy są naturalnymi substancjami ochronnymi roślin. Posiadają wiele funkcji biologicznych w tym właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pszczeli propolis pochodzący z Nowej Zelandii jest szczególnie bogaty we flawonoidy.
* cukierki z witaminą C i propolisem
* kapsułki z propolisem
* lizaki z witaminą C i propolisem
* mikstura z propolisem
* pasta do zębów z miodem Manuka MGO i propolisem
* tabletki z propolisem
* wyciąg aloesu z miodem
4. Miody smakowe
* Active Manuka MGO 30+ [ UMF 5+ ] - 250g. 500g.
* Miód Rewarewa 500g.
Miód ten powstaje z nektaru jasnoczerwonych kwiatów Rewarewa który w kształcie przypomina igły. Ciepły w kolorze opalizującym miód ma charakterystyczny słodko - zielony
smak.
* Miód Southern Clover - 500g.
Southern Clover jest miodem o delikatnym kolorze , jest używany od stuleci i pozostaje najczęściej wybieranym miodem ze względu na swój aksamitny i delikatny smak.
* Miód Tawari - 500g.
Miód Tawari uzyskiwany jest z kwiatów kremowobiałych nowozelandzkiego drzewa Tawari. Jest koloru złotego o subtelnym , łagodnym , słodkim smaku z silną zaznaczoną
nutą karmelu. Idealny jako polewa do naleśników , wafli orz lodów.
* Miód Wild Flower - 500g.
Miód Wild Flower jest mieszanką nektarów z dzikich kwiatów które obficie porastają doliny Nowej Zelandii. Tamtejsze pszczoły produkują kremowy miód o charakterystycznym
aksamitnym smaku i bursztynowym kolorze.
5. Kosmetyki z miodem
* Krem 16+ Skin Care + Skin Cre Creme
Oznaczenie 16+ wskazuje na wysoki poziom właściwości antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu Manuka. Polecany jest dla osób z problemami jak : suchość skóry ,
egzemy , atopowe zapalenie skóry , wysypki. Krem jest wskazany także dla skóry normalnej jako krem nawilżający do stosowania raz w tygodniu.
* Manuka Honey Body Creme [ krem do ciała 250ml.]
Krem został opracowany a bazie mleczka królewskiego które jest bogate wiele składników odżywczych , oraz czystego miodu pszczelego.
* Manuka Honey Feet Treat [ Lotion do stóp 250ml.]
Chłodzący i łagodzący lotion do stóp , polecany do pielęgnacji popękanej , swędzącej czy zmęczonej skóry stóp.
* Manuka Honey Skin Care Soap [ mydło 100g.]
Mydło do skóry wrażliwej i z problemami , bezzapachowe. Chroni nawilża i przynosi ulgę suchej skórze.
* Pasta do zębów z miodem MGO 400 i propolisem
* Royal Jelly Skin Toner [ Spray tonizujący na bazie mleczka królewskiego 125ml.]
Odświeżający spray tonizujący do twarzy , ma właściwości chłodzące i oczyszczające które pomagają odmłodzić skórę.
* Extra Hard Workers Hand Creme [ Krem do bardzo zniszczonej skóry rąk ]
Krem został opracowany na bazie nowozelandzkiego Aktywnego Miodu Manuka , wosku pszczelego i olejku z awokado. Krem przeznaczony jest do szorstkiej i suchej skóry
dłoni.
źródło : Poradnik Uzdrawiacz Kraków 2010