Najczęściej ostre zapalenie spowodowane jest obecnością kamieni żółciowych. Kamień zatykający przewód pęcherzykowy powoduje obrzęk pęcherzyka i tworzy się owrzodzenie.
Kamica żółciowa
Jest to choroba polegająca na powstawaniu tzw.złogów czyli kamieni żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie , przy czym mogą powstawać w samym pęcherzyku żółciowym lub w przewodach żółciowych wskutek wytrącania się żółci złogów cholesterolu , bilirubiny lub białka. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia , może też spowodować częściowe lub całkowite zatkanie przewodów żółciowych co prowadzi do żółtaczki mechanicznej , bywa też przyczyną ostrego zapalenia trzustki w wyniku zatkania przewodu trzustkowego.
Ból zwykle pojawia się po zjedzeniu czegoś tłustego , smażonego. Takie pokarmy powodują bowiem , że pęcherzyk się kurczy , by wypchnąć żółć która pomaga w trawieniu tłuszczów. Jeśli jednak kamień jest zbyt duży że uniemożliwia wydostanie się żółci , skurcze stają się coraz silniejsze.Napad kolki to gwałtowny ostry ból w dołku pod sercem i z prawej strony bezpośrednio pod żebrami . Często towarzyszą bólowi zaparcie oraz wymioty.
Osoby mające predyspozycje do schorzeń wątroby winny stosować dietę bogatą w błonnik i zredukować do minimum ilość spożywanych tłuszczów zwierzęcych.
Pierwszym ratunkiem w tego typu kolce jest położenie na brzuchu ciepłego kompresu i zażycie czopka rozkurczowego lub przeciwbólowego.
Można też spróbować jednej z mieszanek ziołowych :
1.
korzeń mniszka lekarskiego - 40g.
ziele bukwicy lekarskiej - 30g.
ziele rdestu ptasiego - 30g.
kora berberysu - 40g.
ziele dziurawca - 40g.
kora kruszyny - 30g.
Naparzyć w szklance wody łyżkę ziół i pić 2x dziennie po 3/4 szklanki.
2.
po 20g.
liść bobrka trójlistnego , liść mięty , owoc kopru , ziele krwawnika , ziele tysiącznika
Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku , pijemy po pół szklanki na pół godziny przed posiłkami.
3.
korzeń mniszka lekarskiego - 40g.
ziele dziurawca - 40g.
ziele rdestu ptasiego - 30g.
kora kruszyny - 30g.
jaskółcze ziele - 20g.
Łyżkę ziół zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy. Pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut , pijemy 2-3x dziennie szklankę odwaru.
Pamiętajmy we wszystkich niedomaganiach i schorzeniach wątroby podstawą sukcesu w leczeniu jest zachowanie odpowiedniej diety. Należy ograniczyć picie kawy , alkoholu , unikać ostrych przypraw [ z wyjątkiem chrzanu , który ma właściwości lecznicze - ale pamiętajmy że chrzan z octem już nie] , mięsa , ryb , jajek.
Z nabiału ważne jest jedzenie twarogu i picie kwaśnego mleka. Niezwykle ważne są soki owocowe , owoce , wywary i soki warzyw np. sok z marchwi , buraków czerwonych.
***********************************************************************************************************************************************************************************************************
ARTECHOLIN
skład : wyciąg z ziela bożego drzewka , owoców ostropestu plamistego , ziela drapacza , ziele krwawnika , ziele mięty , korzeń mniszka , ziele glistnika.
Wskazania : przewlekłe zaburzenia trawienne spowodowane nieostatecznym wydzielaniem soku żołądkowego i żółci , zwłaszcza przewlekłe zapalnie pęcherzyka żółciowego , kamica żółciowa , zaburzeni czynności dróg żółciowych , przewlekłe schorzenia wątroby , zaburzenia trawienia jelitowego.
Sposób użycia : po 50 kropli w niewielkiej ilości wody , 3x dziennie przed lub w czasie posiłku.
RAPHACHOLIN
skład : wyciąg suchy z korzenia rzodkwi czarnej
Wskazania : zapalenie dróg żółciowych , atonia pęcherzyka żółciowego i spowodowany tym zastój żółci , skłonność do formowania się kamieni żółciowych typu cholesterolowego , pomocniczo w kamicy żółciowej i zaburzeniach wydalania żółci po cholecystektomii , ponadto w zaburzeniach trawienia spowodowanych niedoborem żółci , takich jak utrudnione przyswajanie tłuszczów , wzdęcia , ból brzucha , zaparcia nawykowe i przewlekłe zwłaszcza u osób otyłych i starszych
Sposób użycia : zazwyczaj po 1-2 drażetki 3x dziennie , 30 minut po posiłkach , w zaparciach podawać po 2 drażetki rano i wieczorem 30 minut po jedzeniu.
źródło : Poradnik uzdrawiacza Kraków 2010