Wybierz temat choroby



Wybierz temat choroby

Wybierz temat choroby
Forum
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Autor tematu Uzytkownik (0)
10-04-2009 00:53
Nazwę choroba wrzodowa stosuje się dla podkreślenia faktu,że jest to złożone schorzenie,dotyczące całego organizmu,którego przyczyn dokładnie jeszcze nie poznano.Choroba może istnieć nawet wówczas,gdy aktualnie nie stwierdza się wrzodu.Innymi słowy:nie potrafimy do końca powiedzieć dlaczego jedne osoby wykazują skłonność do tworzenia się wrzodu w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego,a inni takich predyspozycji nie mają.
10-04-2009 01:22
PrzyczynyMimo prowadzenia od kilkudziesięciu lat żmudnych badań,przyczyny choroby nie do końca zostały poznane.Ogólnie przyjmuje się że nisze wrzodowe powstają w wyniku zaburzenia równowagi między trawiącą siłą soku żołądkowego a możliwościami obronnymi błony śluzowej.Już 80 lat temu jeden badacz sformułował zasadę,która pozostaje po dziś dzień aktualna:*nie ma wrzodu bez kwasu*.Poza kwasem solnym,który jest niewątpliwym czynnikiem wrzodotwórczym,w ostatnich latach coraz większą uwagę w powstawaniu wrzodów zwraca się na udział bakterii Helicobacter pylori.Fakt że u 95% chorych z wrzodem dwunastnicy i 70% z wrzodem żołądka wykrywa się tę bakterię.Te przepuszczenia potwierdzają również obserwacje przeprowadzone u pacjentów leczonych antybiotykami.U tych osób uzyskano szybsze wyleczenie wrzodu.Sama obecność jednak bakterii Hp w żołądku nie oznacza jednak patologi,gdyż ponad połowa zdrowych osób jest zainfekowana tym drobnoustrojem,bez żadnych oznak chorobowych.
10-04-2009 01:52
Z innych czynników wrzodotwórczych o ważnym znaczeniu można wymienić zażywanie leków drażniących błonę śluzową:aspiryna,diklofenak,metindol i inne przeciwzapalne i przeciwbólowe leki stosowane w chorobach stawów.Od dawna też wiadomo że istnieją predyspozycje rodzinne,statystycznie występują one 10x częściej u potomstwa gdy oboje rodzice dotknięci są tym schorzeniem.Po za tym należy podkreślić niekorzystny wpływ nikotyny,stresu,alkoholu.
10-04-2009 02:18
Objawy.
Głównym objawem a nierzadko jedynym są okresowe bóle w nadbrzuszu.Dla wrzodów dwunastnicy dość charakterystyczne są tzw,bóle głodowe,które występują w nocy,rano na czczo lub 2-3 godziny po posiłkach.Ulgę,często krótkotrwałą,przynosi przyjęcie środków alkalizujących.
We wrzodach żołądka ta zależność jest mniej widoczna.Obecność wrzodów staje się jeszcze bardziej prawdopodobna,gdy dolegliwości bólowe pojawiały się już uprzednio,mają charakter nawrotowy i często związane są z porą roku-wiosna,jesień.Oprócz bóli mogą wystąpić nudności,brak łaknienia,chudnięcie.
10-04-2009 02:47
Przebieg choroby.
Zdarza się,że pierwszym objawem tego schorzenia jest ból,albo powikłanie choroby:krwotok lub przedziurawienie[perforacja].Są to stany bezpośrednio zagrażające życiu,stąd konieczna jest natychmiastowa hospitalizacja pacjenta.Objawami krwotoku są:nagłe zasłabnięcie,krwawe lub czarne[fusowate]wymioty,smoliste[ciemne,cuchnące]stolce oraz bladość skóry.
Perforacja zdarza się prawie wyłącznie w owrzodzeniach dwunastnicy i objawia się w sposób dość charakterystyczny.Przede wszystkim-nagłym,bardzo silnym przeszywającym[kindżałowym]bólem w nadbrzuszu,obejmującym stopniowo całą jamę brzuszną,której powłoki stają się deskowate,twarde.
Innym,groźnym powikłaniem choroby wrzodowej jest zwężenie końcowej części żołądka[odźwiernika],wskutek jej zbliznowacenia w procesie gojenia się wrzodu.Zwężenie utrudnia przechodzenie treści żołądkowej do jelit,powoduje rozdęcie żołądka,obfite wymioty,odwodnienie.chudnięcie.
10-04-2009 03:08
Rozpoznanie.
Jest stosunkowo proste i opiera się na wykonaniu gastroskopii,rzadziej prześwietlenia rentgenowskiego.W każdym przypadku wrzodu żołądka w czasie gastroskopii pobiera się wycinek z chorej tkanki do badania histopatologicznego,w celu wykluczenia komórek nowotworowych.Gastroskopia jest zabiegiem stosunkowo prostym i bezpiecznym,dlatego obawy wielu pacjentów przed tym badaniem są przesadzone i nieuzasadnione.
W przypadku gdy nie ma możliwości wykonania wziernikowania,można prześwietlić żołądek i dwunastnicę promieniami rentgena,po wcześniejszym podaniu papki kontrastowej.To badanie jest jednak mniej dokładne.
10-04-2009 03:25
Leczenie.
Jest w ok.90% przypadków zachowawcze[uregulowany tryb życia,dieta,leki],a tylko w nielicznych przypadkach,przy braku efektu tej terapii oraz przy wystąpieniu powikłań-operacja.
Celem leczenia zachowawczego jest opanowanie bólu,doprowadzenie do zagojenia się niszy wrzodowej i zapobieganie nawrotom choroby.
Znaczenie diety było do niedawna nieco przeceniane.Trzeba na pewno unikać tego,co wywołuje dolegliwości,oraz zrezygnować z pokarmów ciężko strawnych,ostrych przypraw-zostało to ostatnio zweryfikowane,alkoholu,palenia tytoniu.
cdn.
12-04-2009 02:22
DIETA
Produkty zbożowe
Dozwolone-pieczywo jasne i czerstwe,sucharki,drobne kasze-manna,krakowska,jęczmienna łamana,ryż,drobne makarony.
Przeciwwskazane-pieczywo razowe,każde pieczywo świeże,grube kasze,gryczana,grube makarony.
Mleko i produkty mleczne.
Dozwolone-mleko słodkie,kefir,biały ser,twaróg zwykły,homogenizowany.
Przeciwwskazane-przetwory mleczne przekwaszone,sery żółte i topione.
Jaja
Dozwolone-gotowane na miękko,w koszulkach,ścięte na parze w formie jajecznicy,jaja sadzone,omlety.
Przeciwwskazane-gotowane na twardo i smażone.
Mięso,wędliny,ryby.
Dozwolone-mięso chude,wołowina,cielęcina,królik rybyorsz,leszcz,płastuga,sola,szczupak,sandacz wędliny:chuda szynka,polędwica,chuda kiełbasa szynkowa,wieprzowa lub wołowa.
Przeciwwskazane-mięsa tłuste,baranina,wieprzowina,gęsi,kaczki ryby-węgorz,pałasz,halibut tłuste wędliny,produkty mięsne,ryby wędzone,mięsa peklowane,parówki.
12-04-2009 02:39
Tłuszcze
Dozwolone-masło,słodka śmietana,oleje roślinne-sojowy,słonecznikowy,oliwa,margaryna w ograniczonej ilości.
Przeciwwskazane-śmietana,smalec,słonina,boczek,łój wołowy,barani,ceres,margaryny,olej rzepakowy.
Ziemniaki.
Dozwolone-gotowane,gotowane tłuczone,puree.
Przeciwwskazane-frytki,smażone,placki ziemniaczane.
Warzywa.
Dozwolone-marchew,buraki,kwiat kalafiora,szpinak,kabaczki,młody zielony groszek najczęściej przetarty,młoda fasolka szparagowa,zielona sałata,pomidory bez skórki.
Przeciwwskazane-wszystkie odmiany kapusty choć młoda kapusta gotowana tak szczególnie włoska,papryka,szczypior,cebula na surowo,ogórki na surowo,brukiew,rzodkiewki,warzywa konserwowane octem.
Owoce.
Dozwolone-owoce dobrze dojrzałe bez skórki i pestek,jabłka,truskawki,morele,brzoskwinie,pomarańcze,porzeczki w formie przecieru lub soku.
Przeciwwskazane-wszystkie owoce niedojrzałe,gruszki,śliwki,czereśnie,agrest,owoce suszone,orzechy.
12-04-2009 03:02
Suche strączkowe,zabronione wszystkie groch,fasola,bób,soczewica.
Cukier i słodycze.
Dozwolone cukier niewielkie ilości,miód,dżemy bez pestek,przetwory owocowe,kompoty,galaretki.
Przeciwwskazane chałwa,czekolada,słodycze zawierające tłuszcz,kakao,orzechy.
Przyprawy.
Dozwolone tylko łagodne w ograniczonej ilości sól,cukier,sok z cytryny,koper zielony,wanilia,cynamon.
Przeciwwskazane ostre przyprawy,ocet,pieprz,musztarda,papryka,wszelkiego rodzaju pikle.
Zupy
Dozwolone kleiki,krupniki z dozwolonych kasz,zupy mleczne,przetarte zupy owocowe,zupy warzywne czyste,barszcz,pomidorowa,zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw,zupa ziemniaczana,zupa na wywarach mięsnych gotowanych bez kości nie tłustych.
Przeciwwskazane kapuśniaki,ogórkowa,fasolowa,grochówka,dozwolona grochowa z grochu żółtego przetarta.
Potrawy mięsne i rybne
Dozwolone gotowane,duszone bez obsmażania,pieczone w folii lub pergaminie,potrawki,pulpety,budynie.
Przeciwwskazane smażone,duszone,pieczone.
Potrawy z mąki i kasz.
Dozwolone kasze kotowane na sypko lub rozklejone,płatki owsiane przetarte,budynie z kasz z dodatkiem mięsa warzyw lub owoców,lane kluski,leniwe pierogi z małym dodatkiem mięsa.
Przeciwwskazane smażone,kotlety z kaszy,kluski kładzione,francuskie,zacierki.
12-04-2009 03:13
Sosy.
Dozwolone o smaku łagodnym,zaprawione słodką śmietaną z mąką,masłem lub żółtkiem koperkowy,cytrynowy,potrawkowy,sosy owocowe ze słodką śmietaną,majonez tylko domowy świeżo przygotowany z dodatkiem soku z cytryny[bez musztardy].
Przeciwwskazane ostre na zasmażkach,sos na mocnych wywarach mięsnych.
Desery
Dozwolone kompoty,kisiele,musy,galaretki z owoców dozwolonych,kisiele,kremy z mleka,owoce w galarecie,czerstwe ciasto drożdżowe.
Przeciwwskazane torty i ciasta z kremów,pączki,faworki,tłuste ciasta.
Napoje.
Dozwolone herbata,kawa zbożowa,kawa naturalna jeśli brak przeciwwskazań,mleko podobnie jak kawa,napoje owocowe,soki warzywne.
Przeciwwskazane mocne kakao,płynna czekolada,napoje alkoholowe.
12-04-2009 03:25
Dietę można stosować we wszystkich chorobach układu trawiennego począwszy od żołądka a skończywszy na grubym jelicie.Oczywiście należy pamiętać że nie wszystkie produkty dozwolone będą jednakowo przez chorych dobrze tolerowane.Ustalenie ścisłego podziału na produkty jest trudne a nawet niemożliwe,ze względu na występujące różnice indywidualne w reagowaniu na poszczególne produkty żywnościowe.Niemniej jednak pewien podział ogólny jest możliwy.
13-04-2009 19:25
Zastosuje się do rad Robert , a tak przy okazji skąd ty masz tyle wiadomości,tyle dobrych rad,zioła też spróbuje bo coś muszę robić.I takie pytanko są zioła przy nadkwaśności i niedokwaśności.
dolnośląskie
18-04-2009 14:38
Jak Jonasz są zioła przy nadkwasocie i przy niedokwasocie myślę że na tym forum zostanie to opisane jako gotowa recepta.
Lublin
18-04-2009 15:45
Ja mam predyspozycje genetyczne do wrzodów, obecnie mam spokój bo są wyleczone i tylko pozostały blizny, a z ziołowych środków to często piłam mielony len, szczególnie rano , no i polecam Balsam Szostakowskiego , jest okropny jak się go pije ale naprawdę skuteczny.
Pozdrawiam
Dodawanie postów możliwe jedynie po zalogowaniu

STATYSTYKI

zdjęć7542
filmów412
blogów170
postów49437
komentarzy4153
chorób511
ogłoszeń21
jest nas18519
nowych dzisiaj1
w tym miesiącu11
zalogowani0
online (ostatnie 24h)4

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniœmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.