|
Karotenoidy.
21-08-2009 01:43
Barwniki nadające owocom i warzywom intensywny czerwony,pomarańczowy lub żółty kolor to karotenoidy.Te naturalne przeciwutleniacze maja silne działanie lecznicze.
Najprościej przyjmować je w postaci preparatów wieloskładnikowych.
Właściwości.
*zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów,np.rak prostaty i płuc
*zmniejszają ryzyko chorób serca
*spowalniają rozwój zwyrodnienia plamki żółtej
*zwiększają odporność
21-08-2009 09:46
Czyli najlepiej zażywac jakies suplementy , które mają w składzie karotenoidy?
21-08-2009 22:58
Choć dotychczas udało się wyodrębnić w produktach spożywczych ponad 600 barwników karotenoidowych,wydaje się że tylko 6 z nich jest wykorzystywana w znaczący sposób przez krew i tkanki ludzkiego organizmu.
Oprócz najbardziej znanego beta-karotenu,są alfa-karoten,kryptoksantyna,likopen,luteina i zeaksantyna.
Karotenoidy występują w wielu owocach i warzywach,ale te które zawierają ich najwięcej,nie są zbyt często w naszym codziennym jadłospisie.
Alfa-karoten znajduje się w marchwi i dyni , likopen w czerwonych owocach takich jak arbuz,czerwony grejpfrut,guawa i pomidory[głównie gotowane].Luteina i zeaksantyna występuje w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach,dyni,czerwonej papryce,natomiast kryptoksantyna w mango,pomarańczach i brzoskwiniach.
Jeśli przyjmujemy karotenoidy zapobiegawczo w postaci preparatów,powinniśmy wybrać taki który zawiera wszystkie wymienione substancje.
22-08-2009 23:14
Główną zaletą karotenoidów jest ich działanie przeciwutleniaczy,czyli ochrona komórek organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.Choć wszystkie karotenoidy mają podobną budowę,każdy z nich działa na nieco inny typ tkanki.Organizm jest w stanie przekształcić alfa-karoten i kryptoksantynę w Wit.A,ale nie w takim znacznym stopniu ,jak beta-karoten.
23-08-2009 00:01
Karotenoidy chronią organizm przed pewnymi typami nowotworów,ograniczając nienormalny rozrost komórek,np.likopen hamuje rozwój raka prostaty.Badacze ustalili że u mężczyzn którzy jadają tygodniowo przynajmniej 10 porcji dań przyrządzonych z pomidorów ryzyko zachorowania na raka prostaty jest o 45% mniejsze niż u pozostałych.
Likopen skutecznie chroni przed rakiem żołądka i układu trawiennego.Duże dawki alfa-karotenu , luteiny i zeaksantyny zmniejszają ryzyko raka płuc ,a kryptoksantyny i alfa-karotenu ryzyko szyjki macicy.
Karotenoidy chronią przed chorobami serca nawet u osób palących.Alfa-karoten i likopen blokują powstawanie złego cholesterolu.
23-08-2009 00:20
Dodatkową korzyścią przyjmowania luteiny i zeaksantyny jest poprawa wzroku,może zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,która jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych.Inne karotenoidy mogą zapobiec uszkodzeniom soczewki oka,zmniejszając ryzyko zaćmy.
Dodatkowe badania udowodniły że istnieje powiązanie miedzy małym stężeniem karotenoidów a zaburzeniami miesiączkowymi,dieta bogata w karotenoidy może zwiększyć szanse wyzdrowienia.
Skutki uboczne.
Duże dawki karotenoidów pochodzące z pożywienia lub preparatów mogą nadać na skórze żółtawe zabarwienie,szczególnie na dłoniach i podeszwach stóp,jest to zupełnie normalne i nie szkodliwe.
Jest możliwość że duże dawki jednego z nich mogą wpływać niekorzystnie na działanie pozostałych.
23-08-2009 00:48
Dawkowanie.
Jeśli jadasz mało produktów zawierających karotenoidów ,wybierz preparaty zawierające wszystkie 6 - alfa-karoten,beta karoten,keyptoksantynę,likopen,luteinę i zeaksantynę i dostarczając organizmowi co najmniej 2,5mg.Wit.A dziennie.Żeby zapobiec pewnym schorzeniom winno się przyjmować większe dawki karotenoidów.
Należy pamiętać że preparaty karotenoidów należy zażywać podczas jedzenia,najlepiej podzielić dzienną dawkę i zażywać o stałej porze.
Rozmaitości.
Karotenoidy znajdują się także w ciemnozielonych warzywach,nie widać ich ponieważ zielony barwnik-chlorofil maskuje barwniki żółte
Kiedy gotujemy pomidory uwalnia się z nich więcej karotenoidu likopenu niż z surowych owoców.
23-08-2009 18:10
Czyli zupa pomidorowa ze świeżych pomidorków to samo zdrowie?
23-08-2009 18:57
Właśnie podobnie więcej likopenu jest w koncentracie pomidorowym ketchupie itd.
23-08-2009 20:09
Podałem tylko nazwę produktu ,gdzie po przetworzeniu dodaniu wszystkich chemicznych dodatków ,soli i Bóg wie czego jeszcze to mimo tego substancja zawarta jest lecznicza.
Oczywiście nie namawiam do stosowania.
23-08-2009 20:28
Szkoda zdrowia i dodatkowych cierpień z powodu niezdrowej kuchni,jest tyle zdrowych roślin,warzyw,owoców nawet z robakami.Zdrowe odżywianie jest samo w sobie tak proste że aż głupio nie skorzystać.
|