|
Rośliny warzywne.
24-09-2009 00:55
Chrzan pospolity.
Występowanie.
Uprawy chrzanu są rozpowszechnione w całej strefie umiarkowanej.
Skład.
Korzenie zawierają olejek lotny i tłusty olej,kwas askorbinowy-pięciokrotnie więcej niż w owocach cytrusowych.Wyodrębniona substancja ilozozym-który jest substancją białkową i ma właściwości enzymu o działaniu antybiotycznym.W korzeniach występują też znaczne ilości substancji zwierające azot-asparagina,glutamina i arginina,a poza tym związki mineralne azotu,potasu,wapnia,magnezu,żelaza,miedzi,fosforu,siarki,chloru.
W liściach występują śladowe ilości olejku lotnego,kwasu askorbinowego,karotenu.
Zastosowanie.
W medycynie ludowej od dawna jest stosowany korzeń i świeży sok.Dzięki zawartości olejku niewielkie ilości chrzanu są stosowane do pobudzenia apetytu i poprawy trawienia.Jednak duże dawki powodują podrażnienie nerek,żołądka i jelit oraz zapalenie kłębków nerkowych.Stwierdzono że przy stosowaniu soku z chrzanu następuje stymulacja wydzielania kwasu u chorych z niedokwaśnością żołądka.
W wielu krajach stosuje się chrzan jako środek moczopędny,przy kamicy moczowej,podagrze i reumatyzmie.
Miazgę z korzeni stosuje się do okładów przy zapaleniu korzonków nerwowych,zapaleniu opłucnej,zapaleniu płuc..
Miazgę lub napar z korzeni stosuje się do leczenia ran ropnych,wrzodów i zapalenia uszu.Roztwory wodne soku chrzanu wykorzystuje się do płukania gardła przy anginie.Świeży sok stosuje się jako środek napotny.
Sok z amoniakiem używa się do wcierań przy naderwaniu ścięgien,zapaleniu ścięgien,artretycznych chorobach stawów.
Utarty świeży chrzan z octem,śmietaną,cukrem lub kwaskiem cytrynowym jest powszechnie używaną,odkażającą i ułatwiającą trawienie,witaminową przyprawą do mięsa,wędlin,ryb.
Płacze chrzan na salaterce,
Aż się wszystkim kraje serce.
"Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
Chudy seler płacze także,
Mówiąc czule: "Panie szwagrze,
Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
Rozpłakała się włoszczyzna:
"Jak to można? Pan mężczyzna,
Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
Pochlipuje bochen chleba:
"No, już dosyć! No, nie trzeba!
Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
Ścierka łka nad salaterką:
"Niechże pan nie będzie ścierką,
Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
Wszystkich żal ogarnął wielki,
Płaczą rondle i rondelki:
"Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
A chrzan na to: "Wolne żarty,
Płaczę tak, bo jestem tarty,
Lecz mi nie żal tego stanu,
A łzy wasze są do chrzanu!"
24-09-2009 01:21
Szpinak warzywny.
Występowanie.
Szpinak pochodzi z Azji Środkowej.W Europie jest uprawiany.
Skład.
Szpinak akumuluje liczne cenne,biologiczne aktywne substancje chemiczne.należą do nich białka,węglowodany,lipidy i sterole.
Szpinak zawiera liczne witaminy i prowitaminy-karotenoidy,rutynę,flawonoidy przejawiające aktywność witaminy P,poza tym Wit.B1,B2,K,kwas askorbinowy,nikotynowy,foliowy,folinowy.Ponadto zawiera kwasy organiczne,sole wapnia i żelaza.
Zastosowanie.
Szpinak warzywny nie ma zastosowania jako roślina lecznicza,stanowi on jednak cenną roślinę pokarmową z powodu dużej ilości witamin i substancji energetycznych.Na przykład zawartość białka w szpinaku jest półtora raza większa niż w mleku,dwukrotnie większa niż w kapuście,a try krotnie większa niż w mące pszennej.
Wzmacnia działanie środków leczniczych stosowanych w różnych schorzeniach.
Zalecany jest w żywieniu diabetyków i nadciśnieniowców.
Przygotowuje się ze szpinaku rozmaite potrawy,używa się także soku z liści.
Jedyną ujemną cechą jest wysoka zawartość kwasu szczawiowego.W związku z tym nie jest produktem zalecanym chorym zaburzeniami równowagi mineralnej,cierpiącym na kamicę nerkową[oksaluria-w nerkach tworzą się kryształy szczawianu wapnia],także na zapalenie kłębków nerkowych,podagrę,zapalenie jelita grubego,zapalenie nieżytowe jelit oraz chorym na schorzenia wątroby,pęcherzyka żółciowego i trzustki.
28-09-2009 03:51
Bób.
Skład.
Nasiona bobu są bardzo zasobne w białko.Po za tym w nasionach występują wolne aminokwasy,węglowodany,kwasy organiczne i lipidy.
Zastosowanie.
Bób jest zalecany przy czerwonce i przy innych schorzeniach jelitowych:należy wtedy gotować strąki w occie i zjadać je w całości.Jest doskonałym środkiem przeciw mdłością,działa też leczniczo przy kaszlu.Mąka z nasion bobu jest stosowana przeciw stanom zapalnym,np.zmieszana z miodem zalecana jest na okłady przy czyrakach.Napar z maki,owoców róży i białka jaja używa się do okładów na oczy:przynosi ulgę przy katarakcie.
28-09-2009 04:10
Fasola zwyczajna.
Skład.
Zarówno dojrzałe nasiona fasoli,jak i całe niedojrzałe strąki zawierają prawie wszystkie związki potrzebne dla organizmu człowieka.Zawartość białek jest prawie taka sama jak w mięsie,a większa niż w rybach.Skład aminokwasowy białek fasoli jest zbliżony do składu białek mięsa i przy odpowiednim sposobie przygotowania potraw z fasoli są w 75% przyswajane.
Fasola zawiera węglowodany jedno-,kilku- i wielocukrowce,substancje azotowe,flawonoidy,sterole,kwasy organiczne,bogaty zestaw witamin.
Z fasoli wyodrębniono również izoflawonoidy i kumestany .Z nadziemnych części fasoli wyodrębniono glikozydy flawonoidowe,leukoantocyjany i antocyjany.
Zastosowanie.
Wyodrębnione aglutyniny-substancje występujące w krwi człowieka podczas chorób infekcyjnych,powodujące aglutynację białek drobnoustrojów chorobotwórczych.Odgrywają one ogromną rolę w odporności człowieka na niektóre patogeny.
Na podstawie badań stwierdzono że wyciąg z fasoli znacznie obniża poziom cukru we krwi.
Odwar ze strąków fasoli stosuje się przy reumatyzmie i jako środek moczopędny przy obrzękach pochodzenia nerkowego lub związanych z zaburzeniami w układzie krążenia.
Odwar ze strąków fasoli i liści borówki czernicy w proporcji 1:1 jest zalecany przy schorzeniach trzustki.
28-09-2009 04:22
Groch zwyczajny.
Skład.
Nasiona grochu zawierają najwięcej białka w porównaniu z innymi warzywami.W skład białka wchodzą aminokwasy,Wit.C,B1,B2,prowitamina A,a także tłuszcze,skrobia,sole potasu,fosforu.
Zastosowanie.
Zielony groszek można spożywać w stanie świeżym,suszonym,konserwowanym.
Odwar z nasion i ziela grochu stosuje się jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej.Gorące okłady z mąki grochu stosuje się do rozmiękczenia roni i czyraków.
Uwaga.
Groszek zielony zawiera dużo puryn ,osoby chore na reumatyzm nie powinny spożywać grochu ze względu na kwas moczowy.
Przeciwieństwem groszku zielonego jest groch żółty który posiada wszelakie walory zdrowotne.
28-09-2009 04:54
Kukurydza.
Skład.
Znamiona kukurydzy zawierają znaczne ilości Wit.K,saponiny,substancje gorzkie,tłusty olej,alkaloidy,sterole roślinne,Wit.C.
Ziarniaki zawierają skrobie,tłusty częściowo wysychający olej,Wit.B1,B2,B6,kwas nikotynowy,karotenoidy,sterole,saponiny.
Zastosowanie.
Do celów leczniczych wykorzystuje się wyciąg z wysuszonych znamion kukurydzy.Ustalono że wyciąg płynny i napar ze znamion kukurydzy zwiększa wydzielanie żółci,zmniejsza jej lepkość,masę jednostkową i zawartość bilirubiny oraz zwiększa diurezę.Daje również pozytywne efekty w leczeniu zaburzeń krzepliwości krwi.Znamiona stosuje się jako środek żółciopędny przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego,przewodów żółciowych i wątroby.
Olej kukurydziany jest zalecany profilaktycznie i leczniczo przy miażdżycy tętnic,ponieważ obniża poziom cholesterolu.
Medycyna ludowa zaleca odwar z znamion w schorzeniach kobiecych oraz przy osłabionym apetycie.Stosuje się także przy występowaniu kolki nerkowej,puchlinie wodnej,cukrzycy,przeciw tasiemcom.
04-10-2009 23:04
Ziemniak.
Skład.
Bulwy ziemniaka zawierają białka,węglowodany,błonnik,substancje pektynowe,witaminy ,sole mineralne.Podstawową witaminą jest kwas askorbinowy,ponadto B1,B2,B5,B6,kwas foliowy.Ponadto w bulwach ziemniaka występują karotenoidy,sterole,kwasy organiczne.
Zastosowanie.
Dzięki zawartości soli potasu ziemniak jest wykorzystywany w lecznictwie jako środek zwiększający diurezę.Stanowi surowiec do produkcji skrobi,glukozy,alkoholu,kwasu mlekowego.
Skrobie wykorzystuje się wewnętrznie i do lewatyw jako środek osłaniający błony śluzowe.Do użytku zewnętrznego przygotowuje sie zasypki zalecane przy odparzeniach.
Uzyskiwany alkohol stosuje się głownie zewnętrznie jako środek antyseptyczny i podrażniający.Wykorzystuje się również szeroko do przygotowania nalewek.
Glukoza uzyskiwana z ziemniaka jest stosowana jako produkt łatwo przyswajalny,dodatnio wpływa na pracę mięśnia sercowego,stosowana w chorobach infekcyjnych i schorzeniach wątroby.Stwierdzono doświadczalnie że wyciąg z naci ziemniaka wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi należy przy tym dopowiedzieć że jest słabo toksyczny.
W lecznictwie ludowym sok z ziemniaka stosowany jest z powodzenie w leczeniu zgagi,owrzodzenia układu trawiennego,używa się też jako środek uspokajający,oraz przy uciążliwych bólach głowy.Świeżo utarte surowe ziemniaki wykorzystuje się w leczeniu oparzeń,jako kompresy rozgrzewające.
04-10-2009 23:22
Pasternak zwyczajny.
Skład.
Korzenie zawierają olejek lotny,kwas askorbinowy,karoten,Wit.B1,B2,jedno- i kilkucukrowców,kwas uronowy,związki pektynowe,tłuszcze,sole mineralne-potas,fosfor.
W liściach-olejek lotny,kwas askorbinowy,karoten,śladowe ilości witamin.
Zastosowanie.
W Rosji stosuje się preparaty z pasternaku-Beroksan,Pastinocin i Pasternin przy dusznicy bolesnej i nerwicach prowadzących do niewydolności wieńcowej.
Liście i owoce dzięki swojemu aromatowi są stosowane jako przyprawa.
04-10-2009 23:36
Pietruszka zwyczajna.
Skład.
Owoce pietruszki są zasobne w olejek lotny,tłusty olej,karotenoidy,kwas askorbinowy,kwas foliowy,flawonoidy.
Liście zawierają więcej karotenu i kwasu askorbinowego i kwasu foliowego niż korzenie,po za tym Wit.E,B6.
Zastosowanie.
Preparaty z pietruszki stosowane wewnętrznie wzmagają napięcie mięśni gładkich macicy,jelit,pęcherza moczowego.Stosowane są jako środek moczopędny szczególnie przy puchlinie wodnej ,nadciśnieniu,obrzękach naczyniowych w niewydolności krążenia,schorzeniach nerek i pęcherza moczowego-kamica.
Odwar ze świeżych liści wzmaga wydzielanie żółci stosowany jest do leczenia hipotonicznych i hipokinetycznych dyskinezji pęcherzyka żółciowego.
W lecznictwie ludowym używa się pietruszkę jako sałatkę w chorobach dziąseł i jako środek chroniący wzrok oraz jako środek przy braku apetytu i zaburzeniach trawienia.
07-10-2009 11:51
Powinienem dodać w tytule tematu :
ZBOŻA I INNE ROŚLINY POKARMOWE .
07-10-2009 12:33
Herbata chińska.
Za ojczyznę herbaty uważa się południowo-wschodnie rejony Azji,Chin,Indie.
Skład.
Związki rozpuszczalne i nie rozpuszczalne garbnikowe,alkaloidy,lecytyna,żelazo,mangan.kumaryny,Wit.C,B1,B2,K,B5,olejek lotny,glikozydy flawonoidowe,pochodnie kwercetyny.
Zastosowanie.
Herbata pobudza układ nerwowy oraz podwyższa sprawność fizyczną i umysłową człowieka.
Z liści i wierzchołków pędów krzewów herbacianych wydobywa się kofeinę.
Teofilina poprawia krążenie w naczyniach wieńcowych.Stosuje się ją również jako środek moczopędny.Alkaloidy herbaty wchodzą w skład licznych preparatów np.teobromina jest składnikiem preparatu stosowanego przy chorobach wieńcowych,nadciśnieniu i obrzękach typu krążeniowego.Teofilina wchodzi w skład preparatów stosowanych przy dychawicy oskrzelowej,dusznicy bolesnej i innych zaburzeniach układu krążenia.
Z liści herbaty i pyłu herbacianego otrzymuje się kompleks związków nazwanych witaminą P.Witaminę tę stosuje się przy przepuszczalności i zwiększonej kruchości naczyń krwionośnych,oraz przy skazie krwotocznej,w terapii choroby popromiennej,nadciśnieniu.
Herbata ma dodatni wpływ na układ człowieka,działa tonizująco na system nerwowy.
Herbata zielona działa antybakteryjnie i dlatego jest zalecana w leczeniu czerwonki.Wskazane jest również picie tej herbaty przy zapaleniu jelita grubego,zapaleniu nieżytowym jelit,niestrawności.
Mocny napar herbaty stosuje się zamiast olejku do opalania.Kompresy z naparu stosuje się na stany zapalne skory przy oparzeniach słonecznych.
Ostrzeżenie.
Płatki herbaciane posiadają w swoim składzie glin[aluminium],który sam w sobie nie jest szkodliwy,natomiast pod wpływem kwasu cytrynowego chemizuje się i przenoszony do krwiobiegu osiada w mózgu tworząc sprzyjający klimat dla choroby Alzheimera.
07-10-2009 12:53
Jęczmień zwyczajny.
Skład.
Ziarniaki jęczmienia zawierają białka,węglowodany z wyłączeniem błonnika-76%,błonnik-9,6%,tłuszcze-3,5%,substancje mineralne,enzymy,Wit.A,D,E,i z grupy B.
Z odmian jęczmienia zasobnego w substancje białkowe wytwarza się różne typy kasz jęczmiennych,jest on także podstawowym surowcem d o produkcji piwa.Palone ziarniaki jęczmienia używane są jako surogat kawy.
Zastosowanie.
Cukier uzyskany z jęczmienia stosuje się przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.Odwar z ziarniaków ma właściwości zmiękczające i osłaniające jest stosowany przy schorzeniach przewodu pokarmowego i przy silnym kaszlu.
Sposób przygotowania: 20g.ziarniaków jęczmienia zalać wodą na 4-5 godzin,a następnie gotować je przez 10 minut i odcedzić:stosuje się 1 łyżkę stołową 4-6x dziennie.
Słód jęczmienny jest używany na gorące okłady lub kąpiele przy stanach zapalnych skóry.
Wyciąg słodowy jest zalecany przy cukrzycy,obniża on poziom cukru we krwi.
Z jęczmienia produkuje się antybiotyk hordecynę.
07-10-2009 13:22
Oliwka europejska.
Skład.
Owoce oliwki zawierają 70% tłustego oleju w skład którego wchodzą glicerydy kwasów:oleinowego-80%,palmitynowego-10%,stearynowego-5-8%,linolowego,arachidowego.
Poza tym owoce oliwki zawierają antocyjany w szczególności keracyjaninę,fenolokwasy,cukrowce,katechiny,abscyzynę i dorminę,woski,karotenoidy,saponiny,lignany,tokoferole,alkohole.
Zastosowanie.
Najlepsze gatunki oliwy z oliwek używane są do produkcji leków stosowanych wewnętrznie w postaci emulsji,jako środek osłaniający,zmiękczający i lekko przeczyszczający w schorzeniach przewodu pokarmowego i przy kamicy dróg żółciowych
Poza tym oliwa używana jest jako rozpuszczalnik niektórych preparatów leczniczych do stosowania parenteralnego oraz do przygotowania maści i plastrów.
Wyciąg z liści oliwki stosowany wewnętrznie wywołuje obniżenie ciśnienia tętniczego,zwiększa diurezę,zwalnia perstaltykę jelit.W niektórych krajach jest wykorzystywany do leczenia nadciśnienia.
W medycynie ludowej do celów leczniczych stosuje się nawet oliwę trzeciego gatunku,wewnętrznie przy obstrukcjach,zatruciach.
Zewnętrznie stosuje się oliwę przy urazach,użądleniach pszczół,os,trzmieli.
07-10-2009 13:25
Orzech ziemny.
Ojczyzną orzech ziemnego jest Brazylia.
Skład.
Wartości odżywcze orzechów ziemnych (prażone na oleju, bez soli):
* Wartość energetyczna w 100 g 581 kcal
* Woda 1,95 g
* Białko 26,35 g
* Tłuszcze 49,30 g
* Węglowodany 18,92 g (w tym błonnik 6,9 g)
* Wapń 88 mg
* Magnez 185 mg
* Fosfor 517 mg
* Żelazo 1,83 mg
* Sód 6 mg
* Cynk 6,63 mg
* Miedź 1,300 mg
* Mangan 2,062 mg
* Selen 7,5 mg
* Witamina B1 0,253 mg
* Witamina B2 0,108 mg
* Witamina B3 14,277 mg
* Witamina E 6,91 mg
* Cholina 55,0 mg
* Kwas foliowy 126 mg
Nasiona orzecha zawierają tłusty olej,karotenoidy,białka,kwasy organiczne.
Zastosowanie.
Tłusty olej jest do przygotowania środków leczniczych.
Olej arachidowy używany jest do produkcji margaryn i konserw.Wytłoczyny pozostałe po produkcji stosuje się do produkcji chałwy,a mąkę do wyrobów cukierniczych.Nasiona służą do produkcji cukierków.
07-10-2009 19:59
Owies zwyczajny.
Skład.
Ziarniaki owsa zawierają stosunkowo dużo skrobi,tłuszczu,białka,aminokwasów i związków mineralnych.Występują w nich sterole,saponiny,kwasy organiczne,skopoletyna,wanilina oraz Wit.E.
Zastosowanie.
Mąkę owsianą stosuje się jako produkt dietetyczny dla rekonwalescentów,a czasami jako środek osłaniający przy ostrych zapaleniach przewodu pokarmowego.
W medycynie ludowej uważa się że właściwości lecznicze ma nie tylko ziarno lecz i słoma owsiana.Zupę z kaszy owsianej traktuje się jako potrawę dietetyczną dla chorych na gruźlicę i dzieci chorych na skrofulozę.Przy zatrzymaniu moczu zalecano picie naparu z ziarna owsa,szczególnie jeśli objaw ten występował na tle zaburzeń układu krążenia.
Odwar z ziarniaków owsa z miodem stanowi środek odżywczy i odświeżający dla chorych osłabionych wskutek długotrwałej choroby.Ziarniaki wchodzą w skład licznych mieszanek żółciopędnych.Kisiel owsiany uważany jest za produkt dietetyczny i osłaniający stosowany w schorzeniach żołądka i jelit.
odwar ze słomy owsianej wraz z korą dębową jest używany do kąpieli przy nadmiernej potliwości stóp.Taki sam odwar stosuje się do leczenia kamicy nerkowej,cukrzycy i przy wzdęciach.
Wszystkie typy kasz owsianych,należycie ugotowane zawierają dużo śluzów,toteż różne zupy owsiane stosowane są przy najbardziej ostrych dietach w schorzeniach żołądkowych.Białka owsa mają właściwości lipotropowe i dlatego są wykorzystane w schorzeniach serca i wątroby.
08-10-2009 06:52
Pszenica zwyczajna.
Skład.
Ziarniaki pszenicy zawierają około 20%białka,2%tłuszczów,2%błonnika i ponad 60%skrobi.
Poza tym zawierają fosfor,potas,magnez,Wit.B1,B6,E.
Zastosowanie.
Mąka pszenna ma bardzo szerokie zastosowanie w piekarnictwie.Kasza manna produkowana z pszenicy jest doskonałym produktem przeznaczonym do żywienia dzieci oraz chorych z zaburzeniami przewodu pokarmowego.Tłuszcz uzyskiwany z zarodków pszenicy daje pozytywne wyniki w leczeniu ropni,podagry i chromania przystankowego.
Warto zaznaczyć że w tłuszczu ziarniaków pszenicy przechowywanych przez zimę występują substancje działające negatywnie na skład morfologiczny krwi.
Skrobia pszeniczna jest wykorzystywana do wyrobu zasypek i maści.Z zarodków pszenicy produkuje się preparaty zawierające witaminę E-do 90%,F i inne substancje.
W lecznictwie ludowym stosowano odwar z ziarniaków w celu ogólnego wzmocnienia organizmu.Przy zapaleniu górnych dróg oddechowych i przy suchym kaszlu używano odwar z otrąb pszennych wraz z miodem.
08-10-2009 07:09
Rącznik pospolity.
Skład.
Nasiona rącznika zawierają 40-55% tłustego niewysychającego oleju [rycynowego].Olej ten zawiera ponadto glicerydy kwasów,alkaloidy,związki bezazotowe,błonnik,aminokwasy.
Zastosowanie.
Olej rycynowy jest wykorzystywany jako ąśrodek przeczyszczający przy obstrukcjach,łagodnych zatruciach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego.W praktyce ginekologiczne był i jest stosowany w schorzeniach pochwy i szyjki macicy,w okulistyce-do leczenia zapalenia powieki.Wchodzi w skład maści i balsamów stosowanych w leczeniu oparzeń,wrzodów i zmiękczania stwardniałego naskórka.
Jako ciekawostka polecany jest jako środek na porost włosów i to z niezłym skutkiem.
Przy stosowaniu wewnętrznym olej rycynowy może wywołać mdłości.
Nasiona rącznika są wyjątkowo toksyczne wskutek zawartości w nich rycyny,która jest substancja o charakterze białkowym,dlatego też nie wykorzystuje się ich w leczeniu bezpośrednim.
08-10-2009 07:34
Ryż siewny.
Skład.
Spożywane są zwykle ziarniaki ryżu pozbawione okrywy owocowo-nasiennej i zarodka[tzw.ryż łuskany].Zawierają one do 75% węglowodanów[bez błonnika],2,2% błonnika,8% białek,0,4% tłuszczu,0,5% substancji mineralnej i 14% wody.
podczas łuskania otrzymuje się mąkę ryżową bardzo zasobną w białko-14% i tłuszczu do 15%.Występują w niej również organiczne związki fosforu i witamin.
przemysł farmaceutyczny produkuje z mąki ryżowej fitynę.
Białka ryżu mają skład aminokwasowy zbliżony do skladu białka zwierzęcego.
Ryż jest podawany łuskaniu,gdzie pozbawia się ziarniaki nie tylko okrywy owocowo-nasiennej,lecz i zarodka wraz z warstwą aleuronową zasobną w Wit.B1.Codziennie spożywanie tak przygotowanego ryżu doprowadza do choroby beri-beri.
Spożywanie ryżu nie oczyszczonego nie wywołuje takich schorzeń.
Zastosowanie.
Ryż ma wysoką wartość pokarmową i jest łatwo przyswajalny,dzięki temu jest powszenie stosowany w żywieniu dzieci,a także w diecie wysokoenergetycznej.Zaleca się również w żywieniu ludzi starszych,z wyjątkiem osób otyłych i cierpiących na zaparcia.
Skrobia ryżowa i tzw.kleik ryżowy są od dawna stosowane przy biegunkach.Stwierdzono że kleik hamuje perystaltykę jelit,toteż spożywanie o ostrych nieżytach przewodu pokarmowego i przy czerwonce jest bardzo pożądane.Otręby ryżowe są w Chinach używane do leczenia choroby beri-beri,a olej pozyskiwany z tych otrąb do produkcji maści leczniczych.
08-10-2009 17:42
Sezam indyjski.
Skład.
Sezam zaliczany jest do najcenniejszych roślin oleistych gdyż uzyskuje się z niego olej o wysokiej wartości pokarmowej.Zależnie od rejonów uprawy i odmiany nasiona sezamu zawierają do 53% tłustego niewysychającego oleju,do 20% białek i do 16% węglowodanów rozpuszczalnych.Poza tym występują w nom lignany,aminokwasy Wit.E.
Zastosowanie.
Olej sezamowy wpływa na wzrost zawartości trombocytów w krwi,dzięki czemu wzrasta krzepliwość.Olej sezamowy zalecany jest wewnętrznie przy skazie krwotocznej i innych schorzeniach [dorośli-po łyżce stołowej,dzieci-po łyżeczce od herbaty 3x dziennie].Stosuje się go też zamiast oliwy z oliwek lub oleju migdałowego do przygotowywania maści,mazideł,plastrów itd.
Nasiona sezamu używane są do produkcji cukierków ,słodyczy a przede wszystkim chałwy.
makuch sezamowy jest cennym produktem zawiera 40% białka,8% oleju i 125 substancji mineralnej-fosfor,wapń.Makuch w połączeniu z mąką pszenną wykorzystuje się do produkcji cukierniczych i do wypieku pieczywa dietetycznego.
09-10-2009 19:27
Soja owłosiona.
Skład.
Soja jest rośliną białkowo-oleistą.Średnia zawartość białka w nasieniu soi wynosi 36-45%,a w oleju 17-22%.Poza tym w nasieniu soi występują węglowodany,w tym substancje pektynowe,a także mineralne i witaminy.
Nasiona soi zawierają 14-krotnie więcej białka niż kurze mięso,4-krotnie więcej niż jaja oraz 3,5-krotnie niż wołowina.Zawierają też więcej tłuszczu niż wymienione produkty a mianowicie:1,5 raza więcej niż wołowina,5-krotnie więcej niż mięso kurze i prawie dwukrotnie więcej niż jaja.
W skład białek soi wchodzi 90% pełnowartościowych białek roślinnych.Zawierają one prawie wszystkie aminokwasy :argininę,histydynę,lizynę,tryptofan,fenyloalaninę,metioninę,treoninę,leucynę,izoleucynę i walinę.Z nasion soi uzyskano półschnący olej w skład którego wchodzą kwasy linolenowy,oleinowy i palmitynowy.Dodatkową cechą węglowodanów występujących w nasionach soi jest to że są one całkowicie rozpuszczalne w wodzie.
Substancje mineralne w soi to głownie potas,fosfor,magnez,wapń,a występują także sole miedzi,żelaza,manganu,cynku,niklu i śladowe ilości kobaltu.
Nasiona soi zawierają Wit.A,B1,B2,D,E,C,K oraz glikozydy izoflawonowe.
Zastosowanie.
Soja stanowi surowiec do otrzymywania preparatów stymulujących działanie centralnego układu nerwowego,a także do leczenia cukrzycy i choroby popromiennej
Z soi produkuje się mleko które prawie dorównuje mleku krowiemu pod względem wartości odżywczych i łatwości przyswajania.mleko sojowe ma wysoka wartość dietetyczną .Koagulat tego mleka w żołądku jest delikatniejszy i ma drobniejszą strukturę niż mleko krowie.
Poza tym podczas trawienia mleka wytwarza się mniej kwasów żołądkowych dlatego jest zalecane w chorobie wrzodowej żołądka,nadkwaśności,ostrych i chronicznych infekcjach.
|