Uczulające produkty pochodzenia zwierzęcego
Wśród tych produktów najczęstszym alergenem jest: - mleko krowie
Szczególnie dotkliwie odczuwają skutki tej alergii niemowlęta i dzieci. Wynika to z faktu, że jest ono najważniejszym i jednocześnie podstawowym składnikiem pokarmowym w tym wieku, a więc tym samym, głównym potencjalnym alergenem, mogącym wywoływać nieprawidłowe reakcje immunologiczne. Aż pięciu jego głównym frakcjom przypisuje się właściwości alergizujące. Zazwyczaj zaś osoba uczulona wykazuje cechy nadwrażliwości na więcej niż jedną z frakcji białek mleka. Ponadto objawy kliniczne po spożyciu mleka krowiego mogą być wynikiem nie tylko alergii na zawarte w nim białko, ale także nietolerancji cukru mlecznego - laktozy.
- białko jajka
Białko jaja składa się z około 20 frakcji. U osób wrażliwych objawy uczulenia, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie, mogą wystąpić po kontakcie już z bardzo niewielką ilością tego białka (spożycie, obecność w powietrzu, np. podczas smażenia).
- ryby
Objawy niepożądane, podobnie jak w przypadku alergii na białka jaja kurzego, mogą pojawić się po spożyciu mięsa lub na drodze inhalacyjnej (smażenie, gotowanie) i są często tak samo burzliwe.
Skorupiaki i mięczaki, pomimo dużej siły alergizującej, nie stanowią u nas większego problemu ze względu na to, że nie są w naszym kraju powszechnie spożywane.
Właściwości alergizujące mogą ponadto wykazać: mięso wołowe, cielęce, kurze.
Alergiczne rośliny
Wszystkie pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają substancje mające potencjalną zdolność do alergizacji. Właściwości te mogą ulec zmianie w wyniku przechowywania, konserwowania, gotowania. Najczęściej alergizują:
- białka zbóż (gluteny)
Alergen ten odpowiada za chorobę trzewną (trwałą nietolerancję glutenu, enteropatię glutenozależną), wymagającą leczenia dietetycznego przez całe życie, przejściową nietolerancję glutenu, wymagającą diety eliminacyjnej przez około 2 lata, i wreszcie alergię na gluten;
- soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób);
- orzechy arachidowe;
- psiankowate - pomidor, ziemniak, papryka;
- baldaszkowate - seler, marchew, pietruszka, kminek;
- gorczyczne - kapusta, kalafior, rzodkiewka, chrzan, rzepa;
- niektóre owoce - jabłka, cytrusy, ananasy, banany.
O częstości występowania alergii na dany składnik pokarmowy decydują w dużym stopniu zwyczaje żywieniowe panujące w danym kraju czy regionie.
Dodatki do żywności
Substancje naturalne i syntetyczne dodawane do żywności, w celu poprawy walorów produktów spożywczych, tj. smaku, zapachu, barwy, konsystencji, trwałości, mogą także być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych.
Substancjami tymi są: barwniki azowe, nieazowe, kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, substancje słodzące, spulchniające.
Nietypowe alergie
Nadwrażliwość pokarmowa, manifestująca się w najwcześniejszym okresie życia dziecka, może wskazywać na niekorzystne działanie alergenów już w czasie ciąży i karmienia piersią. Pokarmami najczęściej wtedy uczulającymi, pomimo niespożywania ich przez noworodka czy niemowlę, są: mleko, jaja, ryby, owoce cytrusowe, zboża, mięso wołowe i kurze, ziemniaki, czekolada.
Trzeba pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne.
Ciekawym zjawiskiem jest występowanie niepożądanych objawów u osób, które wykazują jednocześnie nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne lub kontaktowe - jest to tzw. reakcja krzyżowa. Na przykład: alergia na pierze i jednocześnie na jaja, drób; alergia na roztocza i jednocześnie na krewetki; alergia na trawy oraz chwasty i zarazem na marchew, ziemniaki, jabłka, sezam.
Źródło: www.resmedica.pl