Cukier - jego jasne i ciemne strony

Cukier daje nam konieczną do wielu czynności energię jednak może on również nas zgładzić.

Cukier zabija - wie to niemal każdy. Dlaczego więc z każdym rokiem spożywamy go coraz więcej? Dlaczego nabieramy się na reklamy, które namawiają do zakupu podwójnych batonów za niewiele większą cenę? Odpowiedź jest prosta: nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo możemy zniszczyć zdrowie przez nadmierne spożywanie cukrów prostych.

Trudny wybór

Bardzo trudno oprzeć się słodkim cukierkom, lodom i ciastkom… Słodki smak kojarzy nam się z domem rodzinnym, a to z kolei z bezpieczeństwem i spokojem. Często również słodycze stają się sposobem na samotność, barak akceptacji, nierozwiązane problemy.

Poza tym proste cukry dodawane są do wielu artykułów spożywczych, które wcale nie są słodyczami np. sosów, przypraw, pieczywa, dlatego tak łatwo jest przekroczyć ich dopuszczalną normę.

Potrzebujesz energii? Nie tędy droga…

Czy cukier dodaje energii? Tak, jednak tylko na chwilę… Później jest jeszcze gorzej. Przyczyną takiej sytuacji jest fakt, że po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. W tym momencie czujemy się syci i pełni energii. Entuzjazm nie trwa jednak długo – tak samo szybko jak poziom glukozy wzrasta (dzięki obecności enzymu - insuliny), tak samo szybko maleje dając uczucie senności, znużenia, spadku sił, wilczego głodu. Mamy tu do czynienia z błędnym kołem – aby utrzymać energię i poziom nasycenia na stałym poziomie, musielibyśmy niemalże nie przestawać spożywać węglowodanów prostych.

Cukier – zabójca

Już w 1957 r. dr William Coda Martin próbował odpowiedzieć na pytanie: Kiedy jedzenie jest żywnością, a kiedy jest to już trucizna? Jednym z efektów jego przemyśleń było zaliczenie do produktów trujących cukru rafinowanego. Liczne badania dowodzą bowiem, że cukry proste mogą pogłębić lub wywołać wiele groźnych chorób.



Jest kilka faktów, które każdy wielbiciel słodyczy i słodkich napojów powinien bezwzględnie poznać:

Cukier podnosi poziom insuliny, hamując uwalnianie hormonów wzrostu, co prowadzi do obniżenia odporności. Ponadto badania dowodzą, że nadmierna ilość tego składnika niszczy białe komórki, które chronią organizm przed wtargnięciem intruzów. W jednym z badań podzielono myszy na trzy grupy i każdej z nich wstrzykiwano agresywny nowotwór złośliwy piersi. Dodatkowo wywoływano inny w każdej grupie poziom cukru we krwi: wysoki, normalny i niski. Po upływie 70 dni zmarło 66 proc. zwierząt grupy wysokiego stężenia cukru we krwi, 33 proc. normalnego poziomu cukru we krwi i tylko 5 proc. szczurów z niskim poziomem cukru we krwi.

Nadmiar cukru może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka odbytnicy, endometrium, piersi, gruczołu krokowego, krtani, jelita cienkiego, nerek oraz wątroby. Ponadto, badania dowodzą, że nowotwory jako „paliwo” wybierają właśnie glukozę. Już Otto Warburg, Ph.D., laureat Nagrody Nobla w zakresie medycyny z 1931 r., jako pierwszy odkrył, że komórki nowotworowe mają całkowicie odmienny metabolizm energii w porównaniu do zdrowych komórek – wymagający obecności glukozy.

Zwiększona podaż węglowodanów prostych w diecie może wywołać cukrzycę typy 2 zwaną cukrzycą nabytą. Taka dieta stymuluje trzustkę do wydzielania jak największej ilości insuliny w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Bombardowana trzustka z czasem odmawia posłuszeństwa, a wydzielanie insuliny staje się zaburzone.
Nadmiar cukru sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i szybkiemu przyrostowi trójglicerydów we krwi. Początkowo cukier jest składowany w wątrobie w postaci glikogenu. Zdolność wątroby jest jednak ograniczona. Wtedy, kiedy wątroba jest wypełniona do swojej maksymalnej pojemności, glukoza w postaci tkanki tłuszczowej odkłada się min. na pośladkach, brzuchu i udach.

Dieta bogata w cukry proste powoduje również szybsze wyczerpanie się rezerw kolagenu, sprzyjając starzeniu się skóry. Uważa się, że aż ok. 50 proc. zniszczeń skóry związane jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w diecie.

Brak witamin i składników mineralnych w cukrze, prowadzi do wykorzystywania rezerw do jego metabolizowania. Chodzi tu głównie o witaminy z grupy B, których niedobór powoduje mnóstwo objawów, tj. zaburzenia rytmu serca, chroniczne zmęczenie, niepokój, drętwienie kończyn, bezsenność, trudności z koncentracją, niestrawność, wysypka.

Cukier konta hormony

Oprócz zabójczych właściwości cukrów prostych warto podkreślić ich wpływ na hormony płciowe. Kanadyjskie badania opublikowane w Journal of Clinical Trials dowodzą, iż wysoki poziom glukozy we krwi może "wyłączyć" gen kontroli ilości hormonów płciowych zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Badania na komórkach hodowlanych wykazały, że zwiększenie poziomu węglowodanów prostych przekłada się na rozregulowanie poziomu estrogenu i testosteronu, zwiększając prawdopodobieństwo dolegliwości tj. trądzik, niepłodność, zespół policystycznych jajników. Wywołane zaburzenia hormonalne, a dokładnie zbyt duży stosunek testosteronu do estrogenu zwiększa również ryzyko chorób serca u kobiet.

Aby ograniczyć spożycie cukrów prostych postarajmy się:

Nie pomijać posiłków – zapobiegnie to do atakom „wilczego głodu”, który zmusza organizm do szukania szybkiego źródła energii.

Czytać i analizować dokładnie etykiety, unikając dodatku cukrów prostych, również w postaci syropów glukozowych i fruktozowych.

Unikać produktów wysokoprzetworzonych – bardzo często właśnie w nich ukryte są duże ilości cukru!

Pomijać słodzone soki i napoje gazowane. Woda mineralna i herbaty będą dużo korzystniejszym zastępnikiem.



Zamieniać słodycze na suszone i świeże owoce. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych glukoza będzie uwalniana stopniowo, co pozwoli dłużej odczuwać sytość i nie obciąży trzustki.

Nie dać się zwieść promocjom, które proponują zdecydowanie większe ilości słodyczy w zamian za niższą cenę.
Ruszać się! Naukowcy z uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii przedstawili wyniki badań, z których wynika, że już piętnastominutowy spacer pozwala pozbyć się pokusy sięgnięcia po słodycze.

Justyna Piechocka



Źródło: www.zdrowie.onet.pl

Cukier - jego...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4
Białystok
24-05-2010 20:42
No niestety osoby z cukrzycą powinny dbać o właściwie skomponowaną dietę, a jak wiadomo słodycze nie należą do zestawu zdrowych produktów. Polecam reportaż akcji Mam pasję! mówią w nim na co można sobie pozwolić a na co nie.
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |