Dobry i zły cholesterol

Cholesterol to substancja naturalnie występująca w organiźmie. Czasem szkodzi a czasem pomaga. Jak to?


Część cholesterolu, maksymalnie 40%, trafia do naszych organizmów wraz z pożywieniem, natomiast reszta pochodzi z procesów zachodzących wewnątrz organizmu. Gdy dochodzi do zbyt dużego stężenia cholesterolu, stajemy się narażeni na miażdżycę i zawał serca. Jednak jeśli będziemy cholesterol kontrolować, a więc regularnie badać oraz stosować odpowiednią dietę, nie będzie on stanowił zagrożenia dla naszego zdrowia. Możemy wyróżnić dwa jego rodzaje: dobry oraz zły cholesterol. Za ich transport w organizmie odpowiedzialne są nośniki, oznaczone skrótem HDL, czyli High density lipoproteins, dla dobrego cholesterolu oraz LDL, oznaczającym Low density lipoproteins, dla złego cholesterolu.

Dobry cholesterol


Jeśli w naszych organizmach występuje zbyt niski poziom dobrego cholesterolu, zagrożeni jesteśmy chorobami związanymi z układem moczowym, układem krążenia i chorobami wieńcowymi. Na jego zbyt niskie stężenie w stosunku do złego cholesterolu przede wszystkim narażone są osoby starsze. Poziom dobrego cholesterolu – pod okiem lekarza- można kontrolować właściwą dietą i trybem życia –wskazane jest wprowadzenie zajęć ruchowych, przede wszystkim aerobowych. Zadaniem HDL jest przenoszenie cholesterolu z krwi do wątroby, wypłukiwanie komórek tłuszczu z naczyń krwionośnych, poprawa krążenia krwi, zapobieganie miażdżycy i chronienie serca.

Zły cholesterol


Z kolei LDL wyprowadza cholesterol z wątroby do krwi, gdzie odkłada się on w komórkach ścian tętniczych, tworząc tam złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi, tym samym powoduje zwężanie tętnic wieńcowych. W rezultacie dochodzi do miażdżycy, zwiększa się ryzyko choroby wieńcowej.

Kto narażony jest na podwyższony poziom cholesterolu?


Nie bez znaczenia są czynniki genetyczne, tzn. jesteśmy bardziej narażeni, jeśli ktoś w naszej rodzinie ma kłopoty z cholesterolem. Kolejnym czynnikiem jest wiek – podwyższonym poziomem cholesterolu bardziej zagrożone są osoby w wieku podeszłym. W grupie ryzyka znajdują się także palacze. Pierwsze badanie ustalające poziom cholesterolu warto wykonać w okolicach 35 roku życia w przypadku mężczyzn oraz 45 w przypadku kobiet.

Jednak jeśli chorujemy na cukrzycę, mamy nadwagę, palimy tytoń, badanie te warto wykonać parę lat wcześniej. Należy też pamiętać, że na poziom cholesterolu wpływ ma tryb życia. Zbyt wysokie jego stężenie bardziej zagraża osobom niewłaściwie odżywiającym się, prowadzącym siedzący tryb życia, stale znajdującym się pod wpływem stresu.

Dieta na cholesterol


Jeśli poziom złego cholesterolu jest zbyt wysoki, pierwsze co należy zrobić, to krytycznym okiem przyjrzeć się własnym nawykom kulinarnym. Najprawdopodobniej okaże się, że nasza dieta opiera się na potrawach tłustych i smażonych. Zmianę przyzwyczajeń zacząć należy od wykluczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a więc masła, smalcu, ograniczenia spożycia tłustych mięsiw: golonki, baraniny, tłustych wędlin, kiełbas oraz serów. W naszej diecie mięsa nie powinny zajmować zbyt wiele miejsca, warto jak najczęściej zastępować je rybami oraz owocami morza. Zwłaszcza, że dzięki zawartym w nich nienasyconych kwasach tłuszczowych omega – 3, obniżających poziom złego, a jednocześnie podwyższających poziom dobrego cholesterolu, są niezwykle cenne dla zdrowia.

Tłuszczów tych należy także szukać w olejach roślinnych, przede wszystkim oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym. Tłuste ryby to także źródło witaminy A, oleje witaminy E, zaś obie te witaminy, a także witamina C to znane przeciwutleniacze, przeciwdziałające odkładaniu się cholesterolu. Witaminy C należy szukać w warzywach oraz owocach, które dostarczą przy okazji błonnika, znajdującego się również w kaszach czy produktach pełnoziarnistych, a zmniejszającego stężenie cholesterolu we krwi.

Na naszych talerzach częściej powinien znaleźć się czosnek, a także zielone warzywa, fasola, soja. Pamiętajmy, że zły cholesterol zawarty jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, nie ma go w produktach roślinnych.

Ważny jest tryb życia


Cholesterol to kolejny powód, aby pożegnać się z papierosami. Warto poznać metody zwalczania stresu, gdyż ten negatywnie wpływa na stężenie cholesterolu. Kluczowy jest też wysiłek fizyczny. Najbardziej wskazane są sporty aerobowe, ale tak naprawdę to, co liczy się najbardziej, to systematyczność. Na aktywność warto poświęcić przynajmniej 45 minut kilka razy w tygodniu lub codziennie wybrać się na pół godzinny spacer




Źródło: www.fitness.wp.pl

Dobry i zły c...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 2
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |