Zioła w profilaktyce nowotworów

Zioła posiadają nawet ponad 40-krotnie większe działanie przeciwutleniające niż owoce. Zalecenia spożywania 5-9 porcji warzyw i owoców dziennie na rzecz ograniczania w diecie fast-food’ów oraz produktów zawierających duże ilości tłuszczu nadal nie przyjęły się w większości domostw na świecie.

 
Poszukuje się więc alternatywnych kierunków działań, które miałyby na celu zwiększenie spożycia produktów o właściwościach antyoksydacyjnych. Duży udział spożycia produktów o tych cechach może pełnić znaczącą rolę w profilaktyce nowotworowej.

1 łyżka świeżego oregano = 1 średniej wielkości jabłko
Badacze z U.S. Departament of Agriculture twierdzą, że zioła posiadają większą aktywność przeciwutleniającą niż owoce i warzywa, a także niektóre przyprawy. Właściwość ta oznacza, że mogą one wspomagać naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu człowieka. Przebadano 39 powszechnie stosowanych w kuchni oraz medycynie ziół. Wykazano, że najwyższą aktywnością antyoksydacyjną charakteryzują się zioła z rodziny oregano.

Aktywność ta jest wyższa w porównaniu do:


Jabłek – 42-krotnie

Ziemniaków – 30-krotnie

Pomarańcz – 12-krotnie

Jeżyn – 4-krotnie

Przykładowo 1 łyżka świeżego oregano ma taką samą aktywność przeciwutleniającą, co średniej wielkości jabłko.

Dużą aktywnością charakteryzuje się też rozmaryn.

Inne przyprawy stosowane w kuchni takie jak: papryka, czosnek, curry, chili czy pieprz tak dużą aktywnością się nie wykazują.

Rozmaryn na grilla
Przygotowywanie mięsa na grillu ogrodowym wiąże się z wytwarzaniem szeregu szkodliwych dla zdrowia związków, m.in.: heterocyklicznych amin. Mają one charakter pronowotworowy. Smak grillowanych potraw jest na tyle kuszący, że trudno jest zrezygnować z takiego sposobu przygotowania posiłków. Dietetycy radzą więc, aby grillując stosować pewne środki ostrożności w celu zmniejszania ryzyka niebezpieczeństwa spożywania tak przyrządzonych produktów. Należą do nich, m.in.: owijanie produktów grillowanych w folię aluminiową czy też stosowanie perforowanych tacek. Krótki czas grillowania oraz niskie temperatury również zmniejszają ryzyko tworzenia się niebezpiecznych związków. Nie są to sposoby o 100% zapewnieniu bezpieczeństwa. Jednak w pewnym stopniu niwelują szkodliwość.

Okazuje się, że dodatkowym elementem w redukcji poziomu szkodliwych związków może być uprzednie właściwe przygotowanie produktów do grillowania. Udowodniono, że stosowanie rozmarynu może mieć korzystny wpływ na obniżanie ilości tworzących się szkodliwych substancji. Obecność związków fenolowych w rozmarynie może blokować powstawanie heterocyklicznych amin w trakcie ogrzewania żywności na grillu. Badacze potwierdzają, że mięso wyciągnięte z marynaty zawierającej rozmaryn w znaczącym stopniu wpływa na zmniejszenie zawartości heterocyklicznych amin podczas grillowania. Marynaty do tak przygotowywanych mięs powinny obfitować w zioła. Mięso przeznaczone na grilla warto nacierać ekstraktami z rozmarynu. To pozwoli na zwiększanie bezpieczeństwa zdrowotnego w spożywaniu grillowanych potraw. Wysoką, ale nieco mniejszą niż rozmaryn aktywność antyoksydacyjną posiadają również inne zioła takie jak: bazylia, szałwia, mięta, cząber, majeranek oraz tymianek.

Zioła są łatwym do pozyskania produktem stosowanym od lat do poprawy smaku potraw. Dodatkowo nie posiadają kalorii. Można je więc stosować w dowolnych ilościach według własnych preferencji smakowych do przyprawiania zamiast soli. Warto wykorzystać tę wiedzę i starać się w jak największym stopniu korzystać z dóbr, które niosą ze sobą przyprawy ziołowe, szczególnie w świeżej i nie sproszkowanej postaci.







Źródło: www.diety.onet.pl

Zioła w profi...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |