Minerały - za co odpowiadają?

Człowiek składa się w dużej mierze z wody a także makro i mikro elementów. Dowiedz się do czego nam nie które z nich.


Minerały są istotnym składnikiem odżywczym, dostarczanym wraz z pożywieniem - organizm ludzki nie jest sam w stanie ich wytwarzać. Ich obecność w codziennym pożywieniu jest konieczna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych organizmów, wpływają one na pracę wielu układów, w tym układu krążenia, odpornościowego, nerwowego oraz na stan stawów i kości. Masa naszych ciał w około 4% składa się właśnie z minerałów. Dzielą się one na makro- i mikroelementy. Makroelementy to te, których naszych organizm potrzebuje dziennie więcej niż 100 mg, natomiast mikroelementy to te, których zapotrzebowanie nie przekracza 100 mg. Wśród tych pierwszych wymienia się np. chlor, fosfor, magnez, potas, sód, czy wapń, natomiast wśród mikroelementów bor, cynk, chrom, fluor, jod, mangan, miedź, selen, żelazo. Warto przyjrzeć się choćby niektórym z tych pierwiastków i poznać ich rolę w naszych organizmach.

Fosfor – to on buduje kości i zęby


Jego niedobór, choć zdarza się nieczęsto, wiąże się z anemią, bólami mięśni i kości, osłabieniem układu odpornościowego. Zaś nadmiar prowadzi do zaburzeń pracy serca, drgawek, przyspieszonego oddechu. Fosforu szukać należy w produktach mlecznych, mięsie, rybach, pełnoziarnistych produktach, marchwi, pestkach dyni. Jego obecność jest konieczna do właściwego funkcjonowania komórek, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.

Potas – dzięki niemu się skupisz


Ten pierwiastek korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, wzmaga nie tylko koncentrację, ale również poprawia zdolność myślenia. Jednak jego najważniejszym działaniem jest regulacja gospodarki wodnej oraz kontrola ciśnienia krwi. O jego niedoborze świadczyć może puchnięcie kończyn, przytrafiające się podczas upałów czy wysiłku fizycznego, uczucie rozdrażnienia i zmęczenie. Potas znajduje się w warzywach, np. brokułach, brukselce, marchewce, pomidorach, ziemniakach, zielonych warzywach liściastych, a także owocach, w bananach, kiwi, morelach, a przede wszystkim w owocach suszonych.

Sód - aby układ nerwowy i mięśnie pracowały lepiej


Utrzymuje właściwe ciśnienie oraz pH krwi, poprawia pracę układu mięśniowego i serca. Jego niedobór odpowiedzialny jest za odwodnienie, zaś nadmiar prowadzi do obrzęków, spuchnięć, wzrostu ciśnienia. Źródłem sodu jest sól.

Cynk - dla piękna skóry włosów i paznokci


Ten mikroelement ma wpływ na czynności mózgu, podnosi sprawność intelektualną oraz zapewnia prawidłową pracę siatkówki oka. Cynk nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także skraca czas oraz łagodzi przebieg infekcji. Jest konieczny do prawidłowej pracy narządów rozrodczych. Niedobór cynku grozi głównie osobom intensywnie trenującym, pracującym fizycznie, odchudzającym się, będącym na diecie wegetariańskiej. Nadmiar zdarza się rzadko, zwykle przy jego komplementacji. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są ostrygi, ale znajduje się też w czerwonym mięsie, wątróbce, jajkach, rybach, mleku, żółtych serach, roślinach strączkowych, pestkach słonecznika i dyni, musztardzie ziarnistej.

Miedź – a rany goją się lepiej i szybciej


Miedź to niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek. Jest odpowiedzialny między innymi za wytwarzanie czerwonych krwinek, kolagenu, bierze udział we wchłanianiu oraz transporcie żelaza. Znajduje się w cielęcinie, wątróbce, drobiu, rybach, owocach morza, roślinach strączkowych, kaszach.

Jod – dzięki niemu tarczyca działa prawidłowo


Warto zadbać, aby nasza dieta bogata była w ten pierwiastek, ponieważ jego niedobór prowadzić może do powiększenia tarczycy oraz niedorozwoju psychicznego. Nad morzem możemy oddychać powietrzem, w którym obecny jest jod, w innych częściach kraju trzeba dostarczyć go wraz z pożywieniem. Znajduje się przede wszystkim w rybach morskich, owocach morza, a także soli jodowanej.

Fluor – zęby zdrowsze i mocne


Ryby morskie i owoce morza są także źródłem fluoru, poza tym znajdziemy go w roślinach strączkowych, orzechach włoskich, czarnej herbacie, wodzie mineralnej, mleku. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie procesów mineralizacji w tkance kostnej. Jego niedobór prowadzi do próchnicy zębów.

Chrom – dzięki niemu szybciej spalisz tłuszcz


Wśród zadań chromu jest uczestniczenie w procesach przemiany materii, przyspiesza też spalanie tłuszczów, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto reguluje poziom cholesterolu, bierze udział w trawieniu białek. Jego źródłem są orzechy, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły, wątróbka.

Selen – dba aby chorować jak najmniej


Selen chroni nas przed bakteriami i wirusami, wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga pozbyć się wolnych rodników. Należy szukać go w rybach, mięsie, warzywach strączkowych.

Magnez – dzięki niemu łatwiej i szybciej się uspokoisz


Niedobór tego pierwiastka szczególnie grozi osobom będącym stale pod wpływem stresu, pracującym intensywnie zarówno umysłowo jak i fizycznie, odchudzającym się oraz kobietom w ciąży i w okresie menopauzy. Niedobór objawia się rozdrażnieniem, zmęczeniem, kłopotami ze snem, a jeśli trwa zbyt długo, jesteśmy bardziej narażeni na niektóre choroby. Ważnym źródłem magnezu jest czekolada (gorzka) oraz kakao, kasza jęczmienna, manna i gryczana, banany, pestki dyni, migdały, otręby pszenne. Rolą magnezu jest regulowanie pracy układu nerwowego, poprawa pamięci, magnez działa też uspokajająco. Dieta bogata w magnez zapobiega chorobom serca oraz jest pomocna przy nadciśnieniu tętniczym. Ten makroelement, wraz z wapniem i witaminą D, bierze udział w budowie kości i zębów, poprawia trawienie, jest pomocny w leczeniu kontuzji.

Chlor – reguluje gospodarkę wodną


Do jego niedoboru może dojść w przypadku ostrych wymiotów. Brak tego pierwiastka w diecie przejawia się złym samopoczuciem, problemami z układem oddechowym. Największe ilości tego makroelementu znajdują się w soli kuchennej, znaleźć go można także w żółtym serze oraz wędlinach. Chlor odpowiedzialny jest za równowagę zasadowo – kwasową, usprawnia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii przez wątrobę.

Tekst:OJ/ESE/





Źródło: www.fitness.wp.pl

Minerały - za...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 1
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |