Jesz i piękniejesz-dieta dla urody

Chcąc zachować piękny, młody wygląd postaraj się aby twoja dieta obfitowała w świeże owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, tłuszcze roślinne. Produkty te to cenne źródło witamin: C, E, β-karotenu, polifenoli (flawonoidy) i selenu , czyli antyoksydantów.
Spożywanie żywności bogatej w antyoksydanty spowalnia proces starzenia, jak również chroni nas przed powstawaniem chorób cywilizacyjnych (min. miażdżyca, zawał serca ).

Źródłem witaminy C są produkty roślinne, głównie: owoc dzikiej róży, owoce jagodowe, cytrusowe, a także zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka ,pomidory, ziemniaki i chrzan. Należy pamiętać, że witamina C jest składnikiem nietrwałym. Niszczy ją tlen (kontakt z powietrzem), promienie UV, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, a także niektóre środki konserwujące, min. benzoesan sodu. Natomiast jest mało wrażliwa na zamrażanie. W celu zminimalizowania strat witaminy C spożywaj warzywa i owoce surowe, bądź krótko gotowane.
Gotując warzywa wrzucaj je do wrzątku, a surówki przygotowuj zawsze bezpośrednio przed podaniem.
Najlepszym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości są oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, a także orzechy laskowe, nasiona słonecznika, kiełki i zarodki (głównie pszenicy). Witaminę E dostarczysz spożywając również produkty zbożowe (gruboziarniste), warzywa liściaste (zielona pietruszka, sałata, szpinak), żółtko jaj, masło, pełne mleko i przetwory mleczne. Należy pamiętać, że witamina E łatwo ulega rozkładowi, niszczy ją tlen, światło słoneczne, długie przechowywanie produktów będących jej źródłem (nawet mrożenie).
W karotenoidy obfitują warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie: marchew, dynia, groszek zielony, fasolka szparagowa, koperek, brzoskwinie, morele. Jednym z najważniejszych przedstawicieli karotenów jest likopen, którego źródłem w diecie są warzywa o czerwonej barwie (pomidory) i niektóre owoce (arbuz, czerwone grejpfruty, morele). Ogólnie karotenoidy są odporne na gotowanie. Jednak należy pamiętać, że smażenie, pieczenie powodują znaczne straty tej witaminy. Przygotowując potrawy z produktów obfitujących w β-karoten nie zapomnij o dodatku oleju lub oliwy, gdyż w połączeniu z tłuszczem staje się ona lepiej przyswajalna przez organizm.


żródło www.kobietą.być.pl

Autor: omena1
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 1
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |