Nadchodzi Zima, mamy już Jesień czyli okres wzmożonych zachorowań. Dieta może pomóc się przygotować.
Jesienią jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie i grypę. Częste zmiany pogody i wahania temperatury sprzyjają bowiem rozwojowi bakterii. W tym czasie nierzadko też wychładzamy bądź przegrzewamy organizm poprzez zbyt lekkie bądź zbyt ciepłe odzienie. Aby skutecznie zapobiec chorobom, należy zadbać o organizm na każdej płaszczyźnie. Jedną z nich jest odżywianie.
Powiedzenie Hipokratesa "twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem" sugeruje, że to właśnie żywność i sposób odżywiania mogą chronić przed infekcjami a nawet wyleczyć z choroby. Jest w tym wiele prawdy. Badania naukowe wykazują, że dieta skomponowana z odpowiednio dobranych produktów może skutecznie wyleczyć przeziębienie i zwiększyć odporność organizmu.
W profilaktyce przeziębienia i grypy wskazane jest zatem spożywanie następujących produktów spożywczych:
Miód - naturalny antybiotyk
Dzięki wysokiemu stężeniu cukru, kwaśnemu odczynowi i zawartości korzystnych substancji (np. lizozymu), miód hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, działa więc jak naturalny antybiotyk. Warto zastąpić nim np. cukier dodawany do herbaty. Szczególnie istotny w leczeniu przeziębienia jest miód lipowy. Przy zakażeniu dróg oddechowych pomoże także miód rzepakowy i spadziowy.
Warzywa kontra przeziębienie
Czosnek – chociaż jego zapach nie jest przyjemny, warto dodawać go do potraw. Zawarte w czosnku substancje (allicyna i związki siarkowe) mają bardzo silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, dzięki czemu czosnek wykazuje wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.
Cebula – podobnie jak czosnek wykazuje właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji dróg moczowych. O jej znakomitych właściwościach wiedzą nasze babcie, które sporządzają niezbyt smaczny, ale jakże skuteczny syrop z cebuli. Ułatwia on odkrztuszanie i nawilżą gardło.
Warzywa i owoce bogate w witaminę C - najbardziej znany składnik poprawiający odporność organizmu i łagodzący przebieg infekcji. Badania wykazały, że witamina ta aktywizuje system immunologiczny, zwalcza atakujące nas mikroorganizmy oraz powoduje wzrost interferonu, który działa antywirusowo. Ponadto, wpływa ona korzystnie na wchłanianie żelaza, które odgrywa niebagatelną rolę w profilaktyce przeziębień.
Witaminę C znajdziemy m. in. w papryce, brokułach, kapuście, brukselce, kalafiorze, cebuli, rzepie, ziemniakach, porzeczkach, truskawkach, cytrusach i kiwi. Niestety podczas obróbki termicznej tracimy bardzo dużą ilość tej cennej witaminy. Dlatego warzywa i owoce najlepiej spożywać w formie surowej bądź po ugotowaniu na parze.
Tłuszcze dobre dla zdrowia
Oleje – ze względu na występującą w nich witaminę E, warto dodawać je do sałatek. Witamina E neutralizuje wolne rodniki chroniąc przed infekcjami. Dodatek oleju do warzyw umożliwia też wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Chude mięso i nasiona roślin strączkowych – stanowią bardzo dobre źródło cynku, którego brak w diecie powoduje spadek odporności. Inne produkty zawierające cynk to m. in. jaja, pestki dyni, nasiona słonecznika, ryby morskie i ostrygi.
Mięso oraz wędliny i jajka – są także bardzo cennym źródłem żelaza, którego niedobór sprawia, że czujemy się zmęczeni, ospali, mamy mniej energii.
Rozgrzewające napary
Napary, zwłaszcza z cynamonu, imbiru, czarnego bzu i dzikiej róży – znakomicie sprawdzają się w przypadku wychłodzenia organizmu i przeziębień. Stosowane są w leczeniu grypy, kaszlu, nieżytu dróg oddechowych, działają wykrztuśnie i odkażająco. Jak widać istnieje szereg produktów spożywczych, które mogą podnieść odporność naszego organizmu. Które natomiast mogą ją osłabić? Przede wszystkim są to dania tłuste, potrawy typu fast food, słodycze i alkohol. Produkty te osłabiają system immunologiczny, czyniąc go ospałym i niezdolnym do obrony przed atakiem wirusów i bakterii.
Marta Tomaszewska
Źródło: www.zdrowie.onet.pl