Wzmocnij się dietą na Zime

Nadchodzi Zima, mamy już Jesień czyli okres wzmożonych zachorowań. Dieta może pomóc się przygotować.


Jesienią jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie i grypę. Częste zmiany pogody i wahania temperatury sprzyjają bowiem rozwojowi bakterii. W tym czasie nierzadko też wychładzamy bądź przegrzewamy organizm poprzez zbyt lekkie bądź zbyt ciepłe odzienie. Aby skutecznie zapobiec chorobom, należy zadbać o organizm na każdej płaszczyźnie. Jedną z nich jest odżywianie.

Powiedzenie Hipokratesa "twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem" sugeruje, że to właśnie żywność i sposób odżywiania mogą chronić przed infekcjami a nawet wyleczyć z choroby. Jest w tym wiele prawdy. Badania naukowe wykazują, że dieta skomponowana z odpowiednio dobranych produktów może skutecznie wyleczyć przeziębienie i zwiększyć odporność organizmu.

W profilaktyce przeziębienia i grypy wskazane jest zatem spożywanie następujących produktów spożywczych:


Miód - naturalny antybiotyk


Dzięki wysokiemu stężeniu cukru, kwaśnemu odczynowi i zawartości korzystnych substancji (np. lizozymu), miód hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, działa więc jak naturalny antybiotyk. Warto zastąpić nim np. cukier dodawany do herbaty. Szczególnie istotny w leczeniu przeziębienia jest miód lipowy. Przy zakażeniu dróg oddechowych pomoże także miód rzepakowy i spadziowy.

Warzywa kontra przeziębienie


Czosnek – chociaż jego zapach nie jest przyjemny, warto dodawać go do potraw. Zawarte w czosnku substancje (allicyna i związki siarkowe) mają bardzo silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, dzięki czemu czosnek wykazuje wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.
Cebula – podobnie jak czosnek wykazuje właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji dróg moczowych. O jej znakomitych właściwościach wiedzą nasze babcie, które sporządzają niezbyt smaczny, ale jakże skuteczny syrop z cebuli. Ułatwia on odkrztuszanie i nawilżą gardło.
Warzywa i owoce bogate w witaminę C - najbardziej znany składnik poprawiający odporność organizmu i łagodzący przebieg infekcji. Badania wykazały, że witamina ta aktywizuje system immunologiczny, zwalcza atakujące nas mikroorganizmy oraz powoduje wzrost interferonu, który działa antywirusowo. Ponadto, wpływa ona korzystnie na wchłanianie żelaza, które odgrywa niebagatelną rolę w profilaktyce przeziębień.

Witaminę C znajdziemy m. in. w papryce, brokułach, kapuście, brukselce, kalafiorze, cebuli, rzepie, ziemniakach, porzeczkach, truskawkach, cytrusach i kiwi. Niestety podczas obróbki termicznej tracimy bardzo dużą ilość tej cennej witaminy. Dlatego warzywa i owoce najlepiej spożywać w formie surowej bądź po ugotowaniu na parze.

Tłuszcze dobre dla zdrowia


Oleje – ze względu na występującą w nich witaminę E, warto dodawać je do sałatek. Witamina E neutralizuje wolne rodniki chroniąc przed infekcjami. Dodatek oleju do warzyw umożliwia też wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Chude mięso i nasiona roślin strączkowych – stanowią bardzo dobre źródło cynku, którego brak w diecie powoduje spadek odporności. Inne produkty zawierające cynk to m. in. jaja, pestki dyni, nasiona słonecznika, ryby morskie i ostrygi.
Mięso oraz wędliny i jajka – są także bardzo cennym źródłem żelaza, którego niedobór sprawia, że czujemy się zmęczeni, ospali, mamy mniej energii.

Rozgrzewające napary


Napary, zwłaszcza z cynamonu, imbiru, czarnego bzu i dzikiej róży – znakomicie sprawdzają się w przypadku wychłodzenia organizmu i przeziębień. Stosowane są w leczeniu grypy, kaszlu, nieżytu dróg oddechowych, działają wykrztuśnie i odkażająco.  Jak widać istnieje szereg produktów spożywczych, które mogą podnieść odporność naszego organizmu. Które natomiast mogą ją osłabić?  Przede wszystkim są to dania tłuste, potrawy typu fast food, słodycze i alkohol. Produkty te osłabiają system immunologiczny, czyniąc go ospałym i niezdolnym do obrony przed atakiem wirusów i bakterii.

Marta Tomaszewska




Źródło: www.zdrowie.onet.pl

Wzmocnij się ...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 1
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |