Co jeść, co pić na odporność?

Leki jakie masz w domowej apteczce ma pewno się przydadzą ale spróbuj najpierw naturalniejszych metod.


Jesteś przygotowany na najgorsze – w apteczce masz baterię leków zwalczających objawy przeziębienia i grypy, a w łazienkowej szafce – chusteczki w ilości pozwalającej na obdzielenie nimi drużyny piłki nożnej. Masz jednak nadzieję, że suplementy diety utrzymają Cię w dobrej formie przez cały okres jesienno-zimowy, i że zgromadzone przez Ciebie zapasy okażą się zbędne. By mieć pewność, że tak się stanie, powinieneś poświęcić nieco uwagi swojej diecie. 

Większość z nas pije sok pomarańczowy (jako zawierający dużo witaminy C) i je rosół z kury, i uważa, że to jedyny sposób na kuchenną kurację profilaktyczną. Tymczasem produktów spożywczych pomagających w przepędzeniu chorób jest więcej. Pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy mają rzeczy bogate między innymi w witaminę A, C i E. Musimy zdawać sobie sprawę z faktu, że jedzenie to nie leki – nie należy sięgać po najzdrowsze produkty w chwili, gdy dopadają nas dreszcze. Wtedy jest już na to za późno.

Powinniśmy na stałe wkomponować pewne rzeczy w nasze menu i spożywać je regularnie. Szczególne znaczenie mają tu warzywa i owoce zawierające fitochemikalia – związki wpływające pozytywnie na nasz stan zdrowia, działające podobnie do przeciwutleniaczy: przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Fitochemikalia usprawniają pracę systemu immunologicznego i wspomagają naprawę uszkodzonych komórek.

Czerwona słodka papryka


Nie bez powodu przyjmujemy witaminę C w stanach okołogrypowych. Witamina C łagodzi objawy choroby i skraca czas ich występowania. Zamiast przyjmować ten dobroczynny składnik w postaci tabletek, lepiej jeść słodką, czerwoną paprykę. Zawiera ona dwa razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy i można dodać ją do niemal każdego dania.

Marchewka


Żółte i pomarańczowe warzywa, np. marchewka, zawierają beta-karoten. Składnik ten jest przekształcany w naszych organizmach w witaminę A, która poprawia pracę układu odpornościowego poprzez zwiększanie liczby limfocytów T. Marchewka jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także znakomicie sprawdza się jako dodatek do obiadu. To jedna z tych przekąsek, która nie zrujnuje nam figury.

Migdały


Są znakomitym źródłem witaminy E, przeciwutleniacza bezcennego z punktu widzenia profilaktyki przeziębienia i grypy. Można je drobno posiekać i okrasić nimi np. poranne müsli lub zjeść garść, jako popołudniową przekąskę.

Rosół


Wiemy, że ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ale czy wiemy dlaczego? Po pierwsze – ponieważ do bulionu dodaje się sporo warzyw – marchewkę, pietruszkę, seler, por. Po drugie – rosół ma właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać obrzęk gardła i produkcję wydzieliny. Po trzecie – na chwilę podnosi temperaturę ciała, co jest pomocne przy zwalczaniu infekcji. I po czwarte – rosół ma działanie... terapeutyczne! Sprawia, że czujemy się lepiej psychicznie. A co dobre dla ducha, jest też dobre dla ciała.

Czosnek


Zawiera działające antywirusowo składniki siarki, co czyni go ważnym orężem w walce z grypą. Czosnek jest bardzo zdrowy, ale też należy jeść go w sporych ilościach, by przyniósł pożądany efekt. Można dodawać go do zup, makaronów, przyprawiać nim mięsa, można także pokroić go drobno i zjeść na kanapce (wersja dla odważnych). Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu z czosnku, cebuli, miodu i cytryny.

Imbir


Jednym z czynnych składników imbiru jest gingerol – substancja o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Świeży imbir nie cieszy się jeszcze w Polsce wielką popularnością, a szkoda. Można go dodawać do dań z ryżem i makaronem, doskonale sprawdza się w tradycyjnej zupie pomidorowej. Dodany do herbaty – znakomicie rozgrzewa.

Łosoś


Łosoś jest źródłem kwasów omega-3, które podnoszą odporność. Tłuste ryby można jeść jako danie główne, ale także dodawać do sałatek.

Grzyby


To nieprawda, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Zawierają selen, wspomagający produkcję cytokin – cząsteczek białkowych, które odgrywają kluczową rolę w procesie odpowiedzi odpornościowej oraz beta-glukan – przeciwbakteryjny polisacharyd stymulujący organizm do walki z infekcjami.

Gorzka czekolada


Kakao, występujące w gorzkiej czekoladzie w dużej ilości, wspomaga produkcję limfocytów T, co ma pozytywny wpływ na zdolność organizmu do obrony przed wirusami. Trzeba jednak uważać, by nie przedobrzyć i ograniczyć się do kilku kostek dziennie. Ograniczenie spożycia cukru i alkoholu jest równie istotne, jak jedzenie zdrowych rzeczy.





Źródło: www.fitness.wp.pl

Co jeść, co p...
Co jeść, co p...
Co jeść, co p...
Co jeść, co p...
Co jeść, co p...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 3
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |