Jabłka to powszechnie dostępne owoce zwłaszcza w Polsce. Jednak ich dostępność powinna być czymś co powinno nas cieszyć.
Zapobiegają nowotworom, wpływają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, stabilizują poziom cukru we krwi, zmniejszają apetyt. To tylko niektóre z cudownych właściwości jabłek.
Są powszechnie dostępne. Trudno temu zaprzeczyć. Ale, czy widząc je na sklepowych półkach zastanawiamy się, jak bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie?
Tymczasem wystarczy zjeść 2-3 jabłka dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia i urody. Ba, Brytyjczycy mawiają: „zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny”.
Z dobrodziejstwa jabłek warto korzystać szczególnie zimą (choć niewątpliwie najlepiej smakują późną jesienią). To czas, gdy są one najcenniejsze i najbogatsze w lecznicze składniki. Jednak, aby w pełni czerpać z jabłek dobrodziejstwo, nie wolno grymasić nad jedzeniem ich ze skórą. Bowiem to w niej oraz w gniazdach nasiennych, znajdują się najcenniejsze dla naszego organizmu składniki.
Dobroczynne pektyny
Okrągłe jabłko, to przede wszystkim skarbnica potasu, biopierwiastka odpowiadającego za wiele przemian metabolicznych w organizmie.
Niezwykle cennym składnikiem okrągłych owoców jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn. Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę wątroby. Poza tym, pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a w rezultacie skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Doprowadzają do spadku stężenia glukozy we krwi. Jak dowiedziono, pektyny zapobiegają cukrzycy, a wraz z polifenolami również nowotworom. Owoce są niezwykle przyjazne osobom odchudzającym się. Tu też do głosu dochodzą pektyny, które pęczniejąc w żołądku, zwiększają odczucie sytości.
Na co jeszcze dobroczynnie działają jabłka? Zalecane są między innymi przy kłopotach z zasypianiem, nerwowości, opryszczce, osłabieniu fizycznym, przemęczeniu. Są moczopędne, więc pomagają zmniejszać obrzęki, choćby nóg. Poza tym, gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła.
Na ratunek palaczom
O nieprzerwanym delektowaniu się jabłkami powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające styczność ze związkami toksycznymi. Dlaczego? Otóż wspomniane już pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących. W czasie trawienia, substancje wiążą niektóre metale ciężkie (choćby radioaktywny kobalt, stront i ołów), w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu.
Popraw urodę
Owoce, poza walorami smakowymi i leczniczymi, mają również wpływ na nasz wygląd. W jabłkach wiele jest witamin i składników cennych dla naszej urody. Są niezwykle bogate w cenną witaminę C. Dzięki niej organizm nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pozbywa się wolnych rodników.
Witamina C ma też ogromne znaczenie przy biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając w ten sposób wiotczeniu skóry, a tym samym zapewniając jej młody wygląd. Witaminy tej najwięcej znajdziemy w małych, kwaśnych jabłkach. W owocach nie brakuje także witamin B1, B2, PP, oraz prowitaminy A.
W skórkach jabłek sporo jest wapnia i krzemu, które korzystnie wpływają na zęby, włosy i paznokcie.
Najlepsze owoce
Jabłoń jest królową roślin sadowniczych naszego klimatu. Odmian owoców znajdziemy wiele. Szacuje się, że do tej pory wyhodowano ponad 10 tysięcy, z których do dzisiaj przetrwało kilkaset. W sadach intensywnych (o zwiększonej ilości drzew na jednostce powierzchni) uprawia się zaś zaledwie ponad 20.
Specjaliści już dawno udowodnili, wartość odżywcza różnych odmian jabłek nie jest jednakowa. Kiedy po nie sięgamy, ważne jest również, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, a nawet jakiej są wielkości.Dla naszego organizmu najcenniejsze są odmiany stare, czasami już nawet zdziczałe, bowiem właśnie one posiadają największą moc leczniczą. Jednak jeśli takich nie znajdziemy, sięgnijmy po te, które lubimy.
Pamiętajmy, że jabłko to owoc uniwersalny. Lekarze podkreślają, że może być podawany nawet małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Źródło: www.fitness.wp.pl