|
Artykuł
Dieta Ajurweryjska
Filozofia może być znakomitym fundamentem medycyny i zasad odżywiania. Czy znasz dietę ajurwedyjską?
Energie to podstawa Podstawą jest zasada trzech energii (tzw. doszy): Brak równowagi między nimi prowadzi do różnych dolegliwości, np. Poznaj swoją naturę Aby wieść jak się odżywiać musisz wiedzieć kim jesteś, jakim typem człowieka. Musisz więc poznać swój typ ajurwedyczny, czyli pewną wrodzoną „konstytucję” psychofizyczną, z którą każdy przychodzi na świat. Do wyboru masz vata, pitta i kapha (chodzi o różne proporcje tych elementów). Najłatwiej zapamiętać, że to trzy żywioły: powietrze, ogień i ziemia. Czym się charakteryzują? W dużym skrócie przedstawia się to tak: Powietrze to lekkość, ruch, chłód, suchość. Ogień to ciepło, intensywność, żywiołowość. A ziemia – spokój, powolność, wytrzymałość. Uwaga! Nasza natura jest niezmienna, ale łatwo pomylić się w jej ocenie. Dzieje się tak, bo w rzeczywistości występują głównie typy mieszane (z dominantą jednej z doszy, np. vata-pitta, pitta-kapha itp.). Poza tym pod wpływem zachwiania równowagi między energiami może Ci się wydawać, że jesteś innym typem. Dlatego, gdy zabierzesz się do oceny, skup się na tym, jaka jesteś z natury, jaka byłaś kiedyś (dotyczy to też fizycznego wyglądu – mogłaś być zawsze chuda, ale przytyć np. po ciąży). Dieta rozmaitości Jesteś tym co jesz. Jeśli przez 2–3 miesiące będziesz jadła jeden określony rodzaj pożywienia, mogą pojawić się problemy. Najgorzej, gdy przesadzisz z potrawami o takiej samej „konstrukcji” co Ty. Musisz dopasować jedzenie do siebie zachowując równowage dlatego wyeliminuj ze swojej diety potrawy o podobnym „charakterze” co Ty. Nie musisz uczyć się ich listy na pamięć, szukaj podobieństw. Np. jedzenie kapha to przede wszystkim ciężkie, mleczne i pszenne posiłki, potrawy smażone, słodycze, a pitta – pikantne, pobudzające, np. kawa, alkohol. Energia jednak musi się równoważyć, nie można więc przesadzić. Konieczność unikania potraw typu kapha nie oznacza, że musisz jeść więcej vata lub pitta. Uważaj na ama Jeszcze jedno ważne w ajurwedzie pojęcie to ama. Określa toksyny, które gromadzą się w żołądku i powodują problemy metaboliczne. Te z kolei mogą objawiać się różnymi chorobami. Pierwszym objawem ama jest nalot na języku. Jak tego uniknąć? Zmień dietę na lekkostrawną. Dobre będą potrawy z fasolką mung oraz gotowane warzywa i owoce (surowe są ciężkostrawne). Przeziębienie: pół łyżeczki zmielonego imbiru zalej ciepłą wodą lub wymieszaj z łyżeczką miodu, pij 3 razy dziennie. Depresja, nerwowość, bezsenność: ciepłą wodą zalej 7–10 migdałów, a łyżeczkę nasion anyżku lub kopru namocz w osolonej wodzie. Następnego dnia obierz migdały ze skórki, odcedź nasiona. Rozbij wszystko w moździerzu, dosyp odrobinę czarnego pieprzu i cynamonu. Dolej kubek gorącego mleka i dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę miodu. Pij przed snem. Krem... do zjedzenia Ajurweda obejmuje wiele dziedzin życia, także pielęgnację urody. Na skórę nie należy kłaść niczego, czego nie da się zjeść. Stąd bogactwo recept na domowe naturalne mikstury upiększające. W ostatnich latach pojawiło się też sporo gotowych kosmetyków ajurwedyjskich na bazie naturalnych składników. Sprzedaje je m.in. modelka Christy Turlington. Można je stosować na skórę z różnymi problemami i tą wskazówką warto się kierować przy ich wyborze. Pod wpływem czynników zewnętrznych, diety, stresu itp., cera może się bowiem zmieniać, np. sucha skóra vata zacznie się przetłuszczać. Polecamy niedrogie Jiva Ayurveda z Indii. Znajdź swój typ: VATA Ciało Szczupła, z trudem przybiera na wadze. Działa szybko, jest żywa z natury. Tak: potrawy ciepłe i tłuste, wilgotne, dosyć ciężkie. Ciepłe zupy, długo duszone potrawy, ryż, makaron, świeżo upieczony chleb, herbatki ziołowe. Z przypraw – imbir. Soja, dynia, awokado, oliwki, bakłażan. Słodkie owoce, np. śliwki, morele, zielone winogrona, jabłka i gruszki, pieczone lub gotowane. Zimą, przy wychłodzeniu, pomoże zjedzenie kromki chleba grubo posmarowanej masłem, z solą lub wyciśniętym czosnkiem. PITTA Ciało: Raczej średniego wzrostu, szczupła, ale dosyć dobrze umięśniona. Lubi precyzję i porządek. Dieta obniżająca PITTA Tak: potrawy chłodne, słodkie i soczyste. Zimne napoje, potrawy mleczne, dużo soków. Z warzyw – przede wszystkim zielone. Owoce: jabłka, banany, daktyle, winogrona, mango, melony, granaty. Przyprawy: kardamon, kolendra, kminek, koper, mięta. KAPHA Ciało Łatwo tyje, trudno chudnie. Działa bez pośpiechu. Jest powolna, metodyczna. Dieta obniżająca KAPHA Tak: potrawy lekkostrawne, najlepiej rozgrzewające. Przyprawy o cierpkim i gorzkim smaku (np. kminek, sezam, kurkuma). Posiłki pieczone, podsmażane lub grillowane – lepsze niż gotowane w wodzie lub na parze. Dużo warzyw, przede wszystkim sałata, szpinak, cykoria. Surowe owoce. Nie: potrawy słodkie i zimne, przetwory mleczne. Ziemniaki, dynia, kalafior, kukurydza, banan, figi, orzechy. Napoje gazowane, schłodzone, alkohol. Czy wiesz, co jesz? Dlaczego w ajurwedzie przykłada się tak dużą wagę do tego, co jemy na co dzień? Rozmawiamy o tym z doktorem Partapem Chauhanem, lekarzem ajurwedy, założycielem kliniki Jiva Ayurveda w Indiach. Czy dieta naprawdę odgrywa tak ważną rolę w naszym życiu? Ma wpływ nie tylko na ciało, ale także na umysł. W USA prowadzono badania na dwóch grupach dzieci. Jednej podawano jedzenie organiczne, nieprzetworzone. Drugiej – fast food, tzw. jedzenie śmieciowe („junk food”). Po pół roku dzieci z pierwszej grupy były spokojne, zadowolone, dobrze się uczyły. Te karmione fast foodami stały się agresywne, nadaktywne. Wyniki tych badań pokazują, jak ogromny i bezpośredni wpływ ma sposób odżywiania się na całe nasze życie. Zła dieta prowadzi do zaburzenia równowagi w organizmie, co z kolei skutkuje różnymi dolegliwościami. Od lekkich, takich jak bóle głowy, po naprawdę poważne. Odżywianie ma też znaczący wpływ na stan naszego umysłu. I tu zaczyna się błędne koło – brak równowagi wpływa na to, że zaczynamy robić coś, co nazywam śmiesznymi działaniami. Czy zmieniając dietę, można tak po prostu cudownie ozdrowieć? Oczywiście nie jest to takie proste, bo zachwianie równowagi energii to tylko jedna z przyczyn problemów ze zdrowiem. Współczesna medycyna ciągle nie wie do końca, co wywołuje tak wiele poważnych chorób, jak np. rak. A celem ajurwedy jest ją wspomagać, a nie z nią konkurować. Dobrą dietą na pewno można polepszyć swój stan, w śmiertelnych chorobach – przedłużyć życie. Przy mniejszych dolegliwościach – wyzdrowieć. Anna Kondratowicz
Źródło: www.fitness.wp.pl Autor: Ania
Średnia ocena: 3 Aby dodać komentarz musisz być zalogowany |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 197 |
postów | 50485 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18894 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.