Cenne składniki warzyw i owoców

Aby schudnąć zdrowo, ładnie i trwale, nie wystarczy jeść mało. Nie poczujesz się też lepiej jeśli nie zdbasz o odpowiednią dietę.


 


Żyjemy w biegu i w biegu jemy, dokąd nas to zaprowadzi? Zazwyczaj kanapka z wędliną w ciągu dnia, w domu – kubeczek zupy, zalanej wrzątkiem. Tak szybciej, łatwiej, taniej. Tak coraz częściej wygląda menu osoby pracującej. Tymczasem, by zdrowo chudnąć, potrzebujesz witamin i mikroelementów z warzyw i owoców, a czasem wsparcia w postaci dobrych suplementów. 


Komórki to miniatrowe maszyny, piece...aby jednak mogły spełniać swoje funkcje, muszą mieć zapewnioną stałą dostawę enzymów, witamin, biopierwiastków, fitohormonów. Nie są w stanie żyć same z siebie. Wszystkie te skladniki możesz pozyskać z jedzenia, ich źródłem są warzywa i owoce, najlepiej z własnego ogródka lub upraw ekologicznych. Naturalne substancje są zawsze lepiej przyswajalne niż syntetyczne, chociażby dlatego, że występują w optymalnych połączeniach. Np. banany zawierają dużo węglowodanów i mają w składzie także witaminy z grupy B, wspierające ich wchłanianie.


Życie ukryte w warzywach i owocach


Wydaje się nic nie wskazywać na to, że popularne i znane warzywa kryją w sobie tyle cennych substancji. Na przykład poczciwa biała kapusta jest skarbnicą sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, witaminy A, E, C oraz niektórych z grupy B. Burak czerwony zawiera sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminę A, C oraz grupę B. Podobnie jabłka, agrest, czereśnie i wiśnie:


- witamina B korzystnie wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu, ale też uczestniczy w przyswajaniu węglowodanów,


- witamina D jest niezbędna dla przyswojenia wapnia z pożywienia, ale, jak niedawno odkryto, spełnia też istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 


- witaminy A (zwłaszcza teraz, kiedy tyle czasu spędzamy przed komputerem lub telewizorem), chroni ona również przed nowotworami i zapewnia ładną skórę


- witamina C likwiduje stany zapalne, uczestniczy także w produkcji kolagenu, zapewniającego jędrność skóry i chroniącego przed zmarszczkami.


Duże i małe cegiełki


Ciało ludzkie jest zbudowane głównie z wody oraz z białka, a ono z kolei – z połączonych na różne sposoby pierwiastków węgla, tlenu, wodoru i azotu. Twardość nadają mu minerały, zwłaszcza wapń i fosfor, które są podstawą struktury kostnej. Wapń wpływa na kurczliwość mięśni i przy jego niedoborach odczuwa się np. problemy z sercem, bo bije ono za wolno. Stanowi także ważny składnik osocza krwi, a jego niedobór obniża jej krzepliwość.


Organizm potrzebuje magnezu do wytwarzania energii, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a jony tego pierwiastka biorą w sumie udział w kilkuset procesach biochemicznych i aktywują ok. 300 enzymów. Długotrwały niedobór magnezu to większe ryzyko chorób serca, migren, osteoporozy czy kamieni nerkowych.


Sód, potas i chlor wchodzą w skład płynów ustrojowych, ale każdy z nich spełnia dodatkowo wiele innych zadań. Potas odgrywa istotną rolę w regeneracji miękkich tkanek, np. gojeniu się ran. Te 7 głównych pierwiastków to zaledwie 4 proc. naszej wagi, ale bez nich nie możemy się obejść.


To samo dotyczy selenu, cynku i żelaza: pierwiastków śladowych, inaczej mikroelementów. Np. selen, którego potrzeby określa się w mikrogramach, wchodzi w skład enzymów tworzących barierę odpornościową i antyoksydacyjną. Jego niedobór odbija się na pracy mięśnia sercowego. Bardziej wrażliwi są na jego brak mężczyźni – wpływa on bowiem na stan prostaty, jakość plemników, a tym samym na płodność. Niedobory tego pierwiastka stwierdzono też u osób, które cierpią na schorzenia reumatyczne. Z kolei cynk jest potrzebny do prawidłowej pracy układu odpornościowego i zachowania ładnej skóry. A bez żelaza komórki nie mogą oddychać.


Ważna równowaga kwasowo-zasadowa


Zdrowie w dużej mierze zależy od odczynu naaszego wewnętrznego środowiska, odczyn naszej krwi i tkanek musi być lekko kwasowy a jak się okazuje, większość z nas przesadnie go zakwasza. Mięso, wędliny, jajka, białe pieczywo, które podczas procesów metabolicznych, odbywających się z udziałem wody, wytwarzają kwasy, jako ostateczne lub przejściowe produkty przemiany materii. 


Aby obniżyć kwasowość należy nieco zobojętnić środowisko, a następnie wydalić te kwasy, organizm potrzebuje pierwiastków zasadowych, czyli wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza. I potrzebuje ich dużo. Jeżeli np. na obiad zjesz 10 dag ryby, 2 jajka i 10 dag białej bułki, powinnaś zjeść do tego 60 dag warzyw i owoców, jako równoważników zasadowych. To właśnie dlatego od niemal zawsze w wielu daniach, łączy się te produkty. 


Dobroczynne fitoskładniki 


Magiczna moc warzyw i owoców polega na czymś więcej. Stanowią one źródło metabolitów, czyli wtórnych substancji roślinnych, określanych nazwą fitoskładników. W odkryciu ich szukano rewolucji ale nie udało się wykorzystać tego na większą skalę. To one sprawiają, że warzywa i owoce w czasie dojrzewania mogą przetrwać zimno, wiatr, deszcze, szkodliwy wpływ słońca czy nagłe zmiany temperatury, a także ataki owadów, bakterii, wirusów oraz grzybów. 


- Fitoskładniki są odpowiedzialne źródło naturalnej ochrony warzyw ale te same ochronne funkcje pełnią one w organizmie ludzkim, dzięki czemu pozwalają nam utrzymać zdrowie na wiele sposobów. Usprawniają pracę układu odpornościowego, zwalczają bakterie i wirusy, zmniejszają stany zapalne, unieszkodliwiają składniki rakotwórcze i oczyszczają organizm z toksyn. Poprawiają także wydzielanie hormonów, te wpływają zaś na wszystkie funkcje organizmu. Te cenne substancje nie tylko chronią nas przed chorobami, ale zapobiegają starzeniu się komórek.terpeny (owoce cytrusowe), związki siarczkowe (cebula, czosnek, por), fitosterole (nasiona roślin), fitoestrogeny (soja).


Sojusznicy smukłej sylwetki 


Ostatnia, choć nie najmniej ważna cecha warzyw i owoców, to ich niska kaloryczność. Nawet suche rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), które odznaczają się wysoką kalorycznością (100 g suchej fasoli to 288 kcal), w porównaniu z mięsem wieprzowym, nie zagrażają twojemu dziennemu bilansowi energetycznemu. Stosunkowo niskokaloryczne są owoce, mimo, że zawierają więcej cukru niż warzywa. 10 dag agrestu to tylko 41 kalorii, brzoskwiń 48, czarnych jagód 45, malin 29, wiśni – 47. Dlatego można je jeść do woli i chudnąć, pod warunkiem jednak, że ograniczysz pieczywo, makarony, kasze oraz słodycze i ciasta.


Jeśli w menu brakuje owoców i warzyw, w jelicie grubym i tkance tłuszczowej latami gromadzą się złogi niespalonych odpadków. Na diecie warzywno-owocowej chudniesz, jednocześnie pozbywając się toksyn. Sprzyja temu fakt, że składają się one w prawie 90 procentach z najlepiej przyswajalnej, bogatej w substancje odżywcze wody.


Suplementacja naśladowczynią natury 


Znakiem naszych czasów jest... brak czasu. Nawet przy najlepszych chęciach, przeciętnemu zabieganemu człowiekowi trudno zrealizować na co dzień żelazną zasadę dietetyków: 5 porcji warzyw dziennie. I tu z pomocą przychodzi przemysł farmaceutyczny, opracowując coraz doskonalsze zestawy witamin i pierwiastków, w proporcjach zbliżonych do wzorców z natury. Warto po nie sięgnąć, jeśli twoja dieta nie jest zrównoważona.


Bożena Zwolińska 


 


 




Źródło: www.zdrowie.onet.pl


 


 

Cenne składni...
Cenne składni...
Cenne składni...
Cenne składni...
Cenne składni...
Autor: Wagina22
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |