Wybierz temat choroby



Wybierz temat choroby

Wybierz temat choroby
Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym

Dieta w refluksie


 


Na refluks żołądkowo-przełykowy cierpi przynajmniej raz w miesiącu około 15% ludzi. Nieprzyjemne dolegliwości można złagodzić właściwym odżywianiem.

Do charakterystycznych objawów tej choroby należy zgaga odczuwana jako pieczenie lub palenie w okolicy górnej przełyku, za mostkiem lub w dołku podsercowym. Sok żołądkowy drażni delikatną ścianę przełyku, powodując uczucie pieczenia, a niekiedy ucisku za mostkiem, imitującego bóle wieńcowe. Zgaga występuje często w czasie zmiany pozycji ciała lub podczas wysiłku fizycznego. Typowy dla refluksu jest też dyskomfort spowodowany odczuwaniem gorzkiego lub kwaśnego smaku. Przyczyną tego jest zarzucanie treści żołądkowej albo przełykowej do gardła. Do nieprzyjemnych objawów refluksu należy również nadmierne wydzielanie śliny podczas bólu.

Najczęściej przyczyną występowania choroby refluksowej jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Ciągłe narażenie błony śluzowej przełyku na kontakt z kwaśną treścią pokarmową powoduje zmiany zapalne zwane refluksowym zapaleniem przełyku. Przyczynia się to do znacznego nasilenia objawów chorobowych.

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.

Dozwolone:



  • Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica).

  • Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą objawy zgagi.

  • Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe.

  • Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.

  • Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem.

  • Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.

  • Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).


Niewskazane:



  • Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson).

  • Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage.

  • Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki.

  • Jedzenie potraw smażonych.

  • Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu. Warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą.

  • Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret.

  • Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe.

  • Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi).

  • Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

  • Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego.

  • Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci).

  • Noszenie obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.




Przykładowy jadłospis


 


I śniadanie


Chleb żytni razowy z margaryną,
wędliną drobiową
Sałata z olejem, herbata


 


II śniadanie


Bułka z twarożkiem i rzodkiewkami
Sok marchwiowy


 


Obiad


Zupa kalafiorowa
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Ziemniaki z wody
Buraczki
Sok jabłkowy


 


Podwieczorek


Banan z jogurtem
naturalnym odtłuszczonym


 


 


Kolacja


Pieczywo mieszane z margaryną
Szynka drobiowa
Marchewka z jabłkiem
Woda mineralna niegazowana


 


 


 


Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków dziennie, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.


 


 


Źródło: www.resmedica.pl









 



artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

 
Autor: admin
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 3.5
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7531
filmów412
blogów169
postów49346
komentarzy4151
chorób511
ogłoszeń21
jest nas18498
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu5
zalogowani0
online (ostatnie 24h)1

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniœmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.