|
Dieta.
12-04-2010 08:28
Osoby chore na Wirusowe Zapalenie Wątroby oraz rekonwalescenci powinni przestrzegać pewnych zasad żywieniowych.
* posiłki spożywać częściej [5-6 posiłków dziennie] o tej samej
porze,ale w umiarkowanych ilościach.
* dieta musi być lekko strawna
* wartość kaloryczna zależna od wagi i stanu chorego
* produkty białkowe należy spożywać w ilościach nieco większych
[ tj.90-110g. białka dziennie].
* ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu , zabronione są tłuszcze zwierzęce
* ograniczyć spożywanie cukru oraz dżemów,powideł,galaretek,miodu i napojów
* wykluczyć bezwzględnie alkohol,mięsa i ryby jeść chude i gotowane w wodzie lub na parze
* stosowane tłuszcze nie powinny być podawane wysokim temperaturom
* do zagęszczania potraw używać zawiesiny z mąki na mleku,wykluczyć zasmażki
* wykluczyć : majonez,ketchupy , pikantne przyprawy ,ocet,musztardę,paprykę,pieprz
* delikatne warzywa można spożywać gotowane i w postaci drobno startych surówek. mniej delikatne warzywa gotować i przecierać.
12-04-2010 09:08
Napoje
dozwolone
słaba herbata kawa zbożowa , mleko słodkie i kwaśne kefir , jogurt
niedozwolone
kakao i wszystkie napoje alkoholowe
Pieczywo
dozwolone
czerstwe pieczywo pszenne , żytnie z jasnej mąki , sucharki bez glazury
niedozwolone
wszelkie pieczywo razowe , wszelkie pieczywo świeże
Zupy
dozwolone
zupy warzywne i owocowe zaprawione masłem lub słodką śmietaną
niedozwolone
mocne rosoły , zupy zaprawione zasmażka , zupy na wywarze z kości i mięsa
Produkty zbożowe i strączkowe
dozwolone
potrawy gotowane ze wszystkich rodzajów kasz i ryżu , drobne kluseczki , makaron , lane kluski
niedozwolone
kluski kładzione , pierogi , naleśniki , wszystkie produkty strączkowe
Tłuszcze
dozwolone
masło , śmietanka , oleje roślinne - oliwa , olej sojowy , słonecznikowy
niedozwolone
smalec , słonina , margaryna , łoje , smalec gęsi i kurzy.
12-04-2010 09:47
Mięso , sery , jaja
dozwolone
twaróg , ser biały , gotowane chude mięso i ryby , chudy drób , chuda szynka , polędwica , białka jaj , żółtka w ograniczonej ilości
niedozwolone
tłuste gatunki mięs , ryb , drobiu , ostre wędliny , wszystkie mięsa smażone , wędzone , peklowane , konserwy i marynaty mięsne i rybne , żółtka w większych ilościach
Warzywa
dozwolone
większość warzyw w postaci gotowanej , przetartej , surówki z delikatnych warzyw , soki owocowe
niedozwolone
wszelkie odmiany kapusty , ogórki , cebula , szczypior , papryka
Owoce
dozwolone
surowe dojrzałe jabłka , śliwki , maliny , jagody , poziomki , truskawki , wszystkie inne owoce w postaci soków , przecierów , kompotów
niedozwolone
surowe gruszki , agrest , porzeczki , wszystkie owoce niedojrzałe
Desery
dozwolone
kisiele , kompoty , przeciery owocowe , musy , biszkopty
niedozwolone
torty , pączki , faworki , kruche ciasteczka
Cukry i słodycze
dozwolone
cukier , miód , dżemy , syropy owocowe - wszystkie w ograniczonych ilościach
niedozwolone
czekoladki , cukierki czekoladowe , ciasteczka i ciasta z kakao i czekoladą
Przyprawy
dozwolone
sól , cukier , kminek , koperek , kwasek cytrynowy , wanilia , cynamon , skórka z cytryny
niedozwolone
ocet , musztarda , pieprz, papryka , imbir
Dietę należy dobierać indywidualnie , w zależności od schorzeń i dolegliwości towarzyszących np. dieta wątrobowo-cukrzycowa , wątrobowo-niskosolna itd.
12-04-2010 13:56
Dobry artykuł jask wszystkie Twoje Robercie, tylko jedna IMHO wazna uwaga. WZW nie równa się marskości wątroby. To znaczy marskosc nie musi byc nastepstwem WZW a takze WZW nie musi przerodzic sie w marskośc. Byłabym wdzięczna gdybys to edytował, bo mozesz kogos wprowadzic w bład, a tego chyba nie chcemy.
Z praktycznych uwag o których nie wspomniałes dla wątrobowców zdecydowanie niekorzystne są wszelkie orzechy.
|