Badania potwierdzają że pewne składniki pokarmowe korzystnie wpływają na ten ważny narząd.
Objawy
* nawet niewielka nerwica serca często wywołuje objawy,które mogą przerażać pacjenta.
* czynnikami zwiększającymi ryzyko choroby serca są wysokie ciśnienie krwi oraz wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
* choremu mogą dokuczać bóle w klatce piersiowej,bóle ramion lub szczęki,zwłaszcza po wysiłku fizycznym oraz kołatanie serca
i brak oddechu.
Co to jest
Niektóre choroby serca są wywołane procesami miażdżycowymi głównych naczyń tętniczych zaopatrujących mięsień serca, czyli naczyń wieńcowych.
Proces grubienia i twardnienia ścian tych naczyń zwany jest miażdżycą tętnic. Narastanie płytek osadzających się na ściankach naczyń utrudnia przepływ krwi, a zatem transport tlenu, który wraz ze składnikami pokarmowymi winien docierać do wszystkich komórek ciała. Zlepki płytek tłuszczu mogą łatwo zablokować zwężone arterie doprowadzające krew do serca, co powoduje zawał serca.
Przyczyny zaburzeń
Pierwszą przyczyną miażdżycy jest duże stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponad 75% cholesterolu przenoszą białka zwane lipoproteinami o małej gęstości [LDL].
LDL zwane też ,,złym cholesterolem,, przylegają do ścianek naczyń i odkładają się jako płytki miażdżycowe. Wysokie ciśnienie krwi ,nadmierne objadanie się, palenie tytoniu, brak ćwiczeń fizycznych oraz stresy wzmagają odkładanie się płytki cholesterolowej i zmniejszają elastyczność naczyń.
W średnim wieku znacznie bardziej narażeni na choroby serca są mężczyźni, ponieważ prawdopodobnie hormon kobiecy estragon zapobiega chorobą serca.
Zagrożenie chorobami serca u obu płci wyrównuje się po okresie przekwitania.
Jakie preparaty mogą pomóc
Preparaty wspomagające nie mogą zastąpić zdrowego stylu życia ani zmniejszyć czynników ryzyka np. zmniejszenie stężenia cholesterolu, trójglicerydów, ale mogą pomóc cierpiącym osobą chorym na serce.
Większość preparatów można łączyć z lekami zaleconymi przez lekarza z wyjątkiem Wit.E i olejami rybnymi które wchodzą w reakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.
Z podanymi niżej substancjami 4 pierwsze to przeciwutleniacze, które blokują wolne rodniki niszczące błony komórkowe. Każdy z nich ma nieco inne działanie, więc powinno się przyjmować je wszystkie.
* Wit.E zapobiega pierwszemu etapowi rozwoju płytek cholesterolowych - utlenianiu LDL cholesterolu.
* Wit.C pomaga w odnawianiu witaminy E i utrzymaniu elastyczności naczyń.
* Przeciwutleniacze z grupy karotenoidów beta karoten i likopen winny być stosowane w mieszanych preparatach.
* Wyciąg z pestek winogron zawiera flawonoidy, które mają wielokrotne większe właściwości przeciwutleniające niż witaminy C, E.
* Kwas foliowy jest ważnym dodatkiem do przeciwutleniaczy - zmniejsza stężenie homocysteiny, aminokwasu który zwiększa
ryzyko chorób serca.
* Wit.B12 i B6 pomagają utrzymać małe stężenie homocysteiny, a witamina B6 wpływa na na utrzymanie elastyczności naczyń.
* Oleje rybne lub olej lniany, kwasy omega-3 pomagają utrzymać na określonym poziomie stężenie trójglicerydów, czyli
tłuszczów rozpuszczalnych we krwi.
* Magnez stabilizuje rytm serca.
Czosnek,karczoch pomagają utrzymać małe stężenie cholesterolu. Głóg, miłorząb japoński, krwawnik oraz serdecznik też wzmacniają serce.
Rozmaitości
* nadmiar żelaza może prowadzić do choroby serca u osób w podeszłym wieku
* posiłki o dużej zawartości tłuszczu zmniejszają elastyczność naczyń jeśli przed zjedzeniem zażyjemy 500mg. witaminy C
oraz 400mg.witaminy E, to tłuszcz nie wpływa na rozciągliwość naczyń.
* picie jednego lub 2 kieliszków wina dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, zawarte flawonoidy w czerwonym winie lub soku
z czerwonych winogron to przeciwutleniacze które chronią serce.
* w krajach których używa się dużo oliwy z oliwek ryzyko zawału serca jest niewielkie, nawet jeśli jada się sporo tłuszczów nasyconych.