Zmieńmy tradycyjną dietę
Tradycyjne polskie danie to kotlet schabowy z kapustą , tłuszcz to słonina i smalec. By zadbać o swoje zdrowie zacznijmy od zmiany diety. Nowe nawyki żywieniowe pozwolą wzmocnić organizm i dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i witamin.
Oleje tłoczone na zimno posiadają wiele właściwości dla zdrowia oraz sił witalnych. W ich składzie znajdują się witaminy : C , D , A , E.
Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w bardzo wyraźny sposób wpływa na obniżenie cholesterolu a tym samym obniża ryzyko zawałów serca , wylewów i innych dolegliwości. W grupie olejów tłoczonych na zimno można znaleźć między innymi oleje słonecznikowe czy oleje z pestek dyni.
OLEJE A ZDROWIE KOBIETY
Panie korzystające z olejów tłoczonych a zimno , mogą zadbać o zgrabną sylwetkę. Oleje te idealnie nadają się do przyrządzania potraw dietetycznych. Wspomagają odchudzanie , oczyszczają z toksyn , a także dostarczają błonnika oraz cennych witamin i składników , które przyczyniają się do likwidowania nagromadzonej tkanki tłuszczowej , a także cellulitu.Panie które dbają o linię z powodzeniem mogą zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi, smażąc potrawy na oliwie z oliwek.
Oleje roślinne pomagają zmniejszyć apetyt i sprawiają że czujemy się syci.
Są również bardzo przydatne w pielęgnacji skóry , włosów , paznokci.
Warto tu wspomnieć że łagodzenie dolegliwości miesiączkowania pomaga systematyczne stosowanie np. oleju z siemienia lnianego.
OLEJE A ZDROWIE MĘŻCZYZNY
Oleje roślinne tłoczone na zimno mają wpływ na typowe schorzenia i problemy mężczyzn. Ograniczają ryzyko wystąpienia zawałów i ich regularne spożywanie może być traktowane jako profilaktyka przed zawałami , nadciśnieniem tętniczym oraz nadmiernym cholesterolem. Ważne jest również działanie olejów roślinnych na prostatę - gruczoł krokowy. W tej kwestii ważną rolę odgrywa olej z pestek dyni , który jest również pomocny w leczeniu schorzeń dróg moczowych.
OLEJ RZEPAKOWY
W Polsce jak i innych krajach Europy do celów spożywczych uprawia się odmiany rzepaku tzw.dwuzerowego [ podwójnie ulepszonego ], niezawierającego kwasu erukowego.
Składnik ten może powodować hamowanie wzrostu i zmiany czynnościowe w mięśniu sercowym. Dlatego też obecnie dostępny w sprzedaży olej rzepakowy jest uzyskiwany z tzw.niskoerukowej odmiany rzepaku.
Olej rzepakowy uzyskuje się metodami tłoczenia i później podawany jest rafinacji czyli oczyszczeniu. Lepszy gatunkowo jest olej , który posiada na etykiecie oznaczenie ,,olej tłoczony na zimno '' Rafinacja oleju służy zmniejszeniu stężenia substancji niekorzystnych dla zdrowia , pogarszających jego jakość. Usuwa się związki szkodliwe: żelazo , ołów , arsen , kadm , rtęć , a także wapń i magnez. Odbarwia się go pozbawiając związków chlorofilowych - dzięki temu olej staje się odporniejszy na utlenianie i zwiększ się jego stabilność. Olej rzepakowy rafinowany , poddany prawidłowym procesom technologicznym ma jasny słomkowy kolor , nie ma smaku i zapachu.
Olej z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku zaleca się stosować obok oliwy z oliwek w zdrowej diecie :
* zawiera dużo kwasu oleinowego należącego do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych , który obniża ,,zły'' cholesterol LDL i [przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych] nie obniża frakcji HDL
* zawiera optymalną ilość kwasu alfalinolenowego należącego do tej samej grupy kwasów omega-3 , co oleje zawarte w tłustych rybach morskich. Tylko olej lniany [ rzadko spożywany] zawiera więcej tego kwasu
* charakteryzuje się najbardziej korzystnym spośród innych olejów [ poza olejem lnianym ], stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 , wynoszącym 2 :1. Dieta o niskiej wzajemnej proporcji tych kwasów sprzyja profilaktyce chorób sercowo - naczyniowych.
* zawiera najmniej spośród wszystkich olejów niekorzystnych kwasów tłuszczowych
* jak wszystkie oleje nie zawiera cholesterolu
NA ZIMNO CZY NA GORĄCO
Olej rzepakowy i oliwa z oliwek zawierają głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe [ olej rzepakowy 62% , oliwa z oliwek 70% ], które są odporne na utlenianie pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu nadają się do stosowania na zimno do sałatek i gorąco do krótkiego smażenia. Na oleju rzepakowym można smażyć potrawy ponieważ jest chemicznie stabilny [ odporny na zmiany termiczne ], w czasie smażenia nie wyczuwa się nieprzyjemnego smaku oraz łatwo go odsączyć - nie przywiera do usmażonego produktu , dzięki temu można zmniejszyć kaloryczność potraw o około 5-10%.
Oleje sojowy , słonecznikowy , kukurydziany , z pestek winogron , pestek dyni , zarodków pszenicy , orzechów laskowych , sezamowy lepiej spożywać tylko na zimno , ponieważ zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [ WKT ], które szybo się utleniają pod wpływem wysokiej temperatury.
Olej rzepakowy można wykorzystywać :
* jako dodatek do surówek i sałatek , ma on większą lepkość niż wiele innych olejów
* do przygotowania sosów typu vinegret i przyrządzania majonezu i sosów majonezowych [ łatwo się emulguje zwłaszcza w środowisku kwaśnym np. kilka kropli soku z cytryny
w obecności jaja kurzego , jako emulgatora , co ułatwia mieszanie się składników majonezu ]
* jako dodatek do zupy lub warzyw [ zwiększa przyswajalność beta-karotenu z warzyw]
* do marynowania mięsa [ nadaje mu kruchość ]
* do duszenia , pieczenia mięsa i warzyw
* jako dodatek do pieczenia ciasta i ciastek typu biszkoptowego - tłuszczowego
* do krótkiego smażenia
OLEJ Z OLIWEK
Oliwę otrzymuje się z owoców oliwki zwanej drzewem oliwkowym. Oliwka jest drzewem wiecznie zielonym , uprawianym na 5 kontynentach. Zaczyna owocować po 5 latach. Szczyt dojrzałości uzyskuje się między 36 a 150 rokiem i wtedy daje największe plony. Drzewo oliwkowe żyje nawet 1000 lat. O jakości oliwy z oliwek decyduje wiele czynników m.in. odmiana drzewa , rodzaj gleby , klimat , umiejętności producenta. Oliwa z najlepszego surowca , produkowana przez najlepszych producentów jest najdroższa.
Zielone owoce oliwki zmieniają barwę w miarę dojrzewania , od barwy brązowej , czerwonej do czarnej. Z uzyskanych oliwek uzyskuje się oliwę koloru zielonkawego. Ma oma ostrzejszy smak i zapach niż oliwa z dojrzałych czarnych oliwek - ta ma kolor złocisty , smak delikatny , natomiast mocniejszy aromat. Barwa oliwy zależy od stopnia dojrzałości i od koloru oliwek z którego została wyprodukowana. Oliwa przechowywana w lodówce mętnieje i gęstnieje , ale nie pogarsza to jej właściwości.
Co oznacza ,,VIRGIN''
Oliwki zbiera się się od listopada do marca. Po zebraniu oczyszcza się je , rozdrabnia i miele. Powstaje w ten sposób pulpa oliwkowa z której uzyskuje się oliwę dwoma sposobami - tłoczenia lub ekstrakcji rozpuszczalnikami chemicznymi.
Oliwa typu virgin to surowy olej uzyskany z oliwek jedynie przy użyciu metod mechanicznych , czyli tłoczenia lub innych metod [ wyłącznie fizycznych ], które nie powodują żadnych zmian w strukturze tłuszczów. Są dwa rodzaje oliwy virgin - jeden który można bezpośrednio spożywać , drugi który nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Oliwa Virgin nadająca się do bezpośredniego spożycia [ po angielsku - Virgin olive oil ] [ po włosku - Olio vergine do oliva ] - to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Najlepiej spożywać ją na surowo. Jeśli jest filtrowana , wówczas jest całkowicie przejrzysta , a jeśli nie-jest mniej przejrzysta i na dnie może tworzyć się osad. Ten typ oliwy dzieli się na trzy rodzaje [ wszystkie z pierwszego tłoczenia ] :
* oliwa extra virgin [ ang. Extra virgin olive oil ] , jest to oliwa z oliwek najwyższej jakości. Charakteryzuje się najniższą [nie więcej niż 1%]kwasowości , czyli zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na kwas oleinowy.
* oliwa virgin [ang.Virgin olive oil] - może być dodatkowo oznaczona określeniem ,,fine''. Charakteryzuje się kwasowością nie wyższą niż 2%
* zwykła oliwa virgin [ang.Ordinary virgin olive oil], charakteryzuje się kwasowością nie wyższą niż 3,3%.
Oliwa z oliwek nienadającą się do bezpośredniego spożycia charakteryzuje się kwasowością powyżej 3,3%. Dopiero po rafinacji można ją używać , zarówno jak i do smażenia.
SPRAWDZONE PRODUKTY
* Primus olej rzepakowy tłoczony na zimno , 500ml.
* Vitacorn olej rzepakowy tłoczony na zimno , nierafinowany , 500ml.
* Rapso olej rzepakowy , 750ml.
* Basso Oliwa z oliwek Exta Vergine 250ml.
* Olej z ryżu Rizi , 1l.
* Zucchi Olej kukurydziany , 1l.
* Basso olej z pestek winogron , 1l.
* Olej kukurydziany tłoczony na zimno , 500ml.
* Oleje rośilinne Omega 3-6-9 z dodatkiem GLA , Oil of Life Standard kapsułki , olej 0,25l. , 0,5l. [ 60 mieszanka tłoczonych na zimno olejów roślinnych z lnu i wiesiołka ].
* Vitosan olej z nasion zbóż i owoców , 1l. [ formuła połączona z najwyższą jakością trzech rodzajów ziaren i czterech rodzajów owoców , daje gwarancję wyśmienitego smaku potraw , wzbogaconych o pierwiastki zawarte w nasionach : słonecznika , kukurydzy , kiełków pszenicy i owocach orzechów , winogron , moreli i migdałów ].
* Olej z orzecha włoskiego , 250ml.
* Olej lniany , tłoczony na zimno , 1000ml. Dzięki obecności lignanów roślinnych i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 olej lniany : wzmacnia , regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego , wspomaga procesy trawienne , co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych , a nawet powodować ich rozpuszczanie , zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Olej lniany poprawia też pracę mózgu - kwas 4 - linolenowy , należący do rodziny omega 3 jest podstawowym źródłem kwasu DHA , który jest bardzo ważnym składnikiem [ sanowi w przybliżeniu 25% ] substancji budujących mózg - niski poziom DHA odpowiada za zmiany nastroju , utratę pamięci , problemy ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.
* Oleje roślinne dla kobiet - ekologiczna mieszanka tłoczonych na zimno olejów roślinnych z lnu , wiesiołka i czarnuszki.
* Oleje roślinne dla mężczyzn - ekologiczna mieszanka tłoczonych na zimno olejów roślinnych lnu , wiesiołka i dyni.
źródło : Poradnik Uzdrawiacza Kraków 2011
 Strona główna
Strona główna Przeglądaj
Przeglądaj Profil
Profil Poczta
Poczta
								



 (chociaż te dwa ostatnie mają dość intensywny smak, ale są pyszne!
 (chociaż te dwa ostatnie mają dość intensywny smak, ale są pyszne!