|
CHOROBY NOWOTWOROWE.
26-07-2009 09:39
Pod pojęciem choroby nowotworowej rozumie się się niekontrolowany wzrost nieprawidłowych komórek organizmu zagrażających życiu.
Rozróżnia się nowotwory złośliwe i niezłośliwe [łagodne].
Nowotwory złośliwe charakteryzują się tendencją do wznawiania w miejscu ich powstania [po leczeniu chirurgicznym lub napromieniowaniem] oraz mają zdolność do wytwarzania przerzutów ,to znaczy samodzielnych ognisk nowotworu,często w odległych narządach i tkankach organizmu.
Nowotwory niezłośliwe i o złośliwości tylko miejscowej cechuje różne nasilona skłonność szerzenia się miejscowego.
Mają one tendencję do tworzenia wznowy miejscowej po niedoszczętnym leczeniu chirurgicznym.
26-07-2009 10:02
Rozrost nieprawidłowych komórek.
Jeśli proces podziału komórkowego ulega zaburzeniu,komórki zaczynają namnażać się w sposób nie kontrolowany,naciekają zdrowe tkanki i niszczą je.Układ odpornościowy zwykle rozpoznaje i likwiduje nieprawidłowe komórki.Jeśli jednak uda im się ,,umknąć inspekcji,, rozwinie się z nich guz.
Kiedy guz ulega rozpadowi,układ krwionośny lub chłonny roznosi jego części po całym ciele.Przerzuty dają początek nowym guzom.Komórki nieleczonego nowotworu opanowują zdrowe tkanki i pozbawiają organizm substancji odżywczych,co prowadzi do ciężkiej ,zagrażającej życiu choroby.
Zgubna rola wolnych rodników.
Wiadomo że wolne rodniki uszkadzają materiał genetyczny komórek i zaburzają ich podziały komórkowe,co powoduje rozwój nowotworu.
Stężenie wolnych rodników jest ściśle kontrolowane,jednak pod wpływem niewłaściwego odżywiania,palenia tytoniu,nadużywania alkoholu oraz nadmiernego opalania się wytwarza się ich więcej.
proces podziału komórki zaburzają również niektóre wirusy,stres i czynniki genetyczne.
26-07-2009 10:28
Jak działają wolne rodniki.
Tlen choć niezbędny do życia,może być zarówno błogosławieństwem ,jak i przekleństwem.W czasie przemian tlenowych powstają bowiem w organizmie produkty ubocze - wolne rodniki tlenu ; obdarzone ładunkiem ujemnym dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią,a przebieg reakcji łączenia tych cząsteczek nazywamy utlenianiem.Narażone są nań wszystkie składniki komórkowe.Efektem takiego działania może być ich uszkodzenie,stanowiące początek zmian funkcjonowania organizmu,a tym samym przyczyną różnych chorób.
początków choroby nowotworowej - powstającej wskutek uszkodzenia aparatu genetycznego komórki-upatruje się w niekorzystnym działaniu wolnych rodników.
Ich źródłem może być:
-nieprawidłowa dieta z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i konserwantów.
-alkohol
-dym papierosowy
-stres
-zanieczyszczenie środowiska
-pestycydy[środki chemiczne -opryski]
-promieniowanie słoneczne
-leki
-radioterapia i chemioterapia
26-07-2009 11:00
Rola przeciwutleniaczy.
organizm wytwarza naturalne przeciwutleniacze ,które zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników.Warto je jednak dostarczać organizmowi,z pożywieniem i w postaci preparatów.
Witamina C i flawonoidy- zapobiegają rakowi szyjki macicy,płuc,jamy ustnej,przełyku,trzustki,żołądka.
Witamina E i składniki oleju lnianego,zwane lignanami,chronią przed rakiem sutka,okrężnicy i gruczołu krokowego.
Selen i wyciąg z zielonej herbaty mają ogólne działanie ochronne.
Koenzym Q10 i naturalne karotenoidy uzupełniają działanie innych przeciwutleniaczy zawartych w naszym pożywieniu.
Składniki mineralne.
żelazo-wątroba,czerwone mięso,warzywa strączkowe,produkty pełnoziarniste.
selen-awokado,cytrusy,produkty pełnoziarniste i mleczne.
cynk-owoce morza,cebula,czosnek,mięso indyka,zielony groszek[nie konserwowany]
miedź-wiele warzyw i owoców
Inne substancje roślinne:
likopen-pomidory,arbuzy.
kwercetyna-zielona herbata,manayupa andyjska,cebula
polifenole-vilcacora i inne rośliny andyjskie i amazońskie
kurkumina-kurkuma
indole-warzywa z rodziny krzyżowych - kapusta,chrzan,gorczyca
glutation-owoce cytrusowe,ziemniaki,warzywa z rodziny krzyżowych.
26-07-2009 17:01
Nie wiem dlaczego zostałam usunięta - ostatni post był mój.
27-07-2009 04:22
Miło mi to słyszeć że jestem potrzebny na tym forum.Było by więcej wpisów z mojej strony na temat innych chorób ale niestety nie zawsze mam czas i ograniczone możliwości [słaby net].Oczywiście co ma wisieć nie utonie więc będę dopisywał różne porady związane nie tylko ze zdrowiem w przypadku chorób,ale również uroda bo powiedzmy szczerze nie samym chlebem człowiek żyje.
Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę.
ps.proszę bez przedrostka pan.
27-07-2009 09:13
Dzięki Robercie za zwrócenie uwagi.Już nie będę używała więcej przedrostka.Miłego dnia wszystkim użytkownikom portalu.
28-07-2009 03:51
Krótki przegląd produktów żywnościowych anty- i pronowotworowych.
Oprócz składników mineralnych i witamin o charakterze przeciwutleniaczy w żywności znajduje się wiele naturalnych substancji o bardzo silnych właściwościach przeciwkarcynogennych.Należą do nich beta karoten,indole i izotiocyjaniany [w warzywach krzyżowych]oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
Najlepszą obroną przed nowotworami jest ofensywna dieta,która będzie skuteczna,jeśli umieścimy w niej następujące rodzaje żywności:
28-07-2009 04:12
brokuły-roślina krzyżowa zawierająca indole i izotiocyjaniany[substancje hamujące rozwój i zapobiegające powstaniu niektórych typów nowotworów]bogate w karotenoidy.
brukselka-właściwości podobne do brokułów i innych warzyw krzyżowych.
cebula-bogata w kwercetynę[nie niszczoną przez gotowanie]hamuje rozrost komórek nowotworowych.
chrzan-właściwości podobne do brokułów i innych warzyw krzyżowych.
dynia-właściwości podobne do marchwi,
jarmuż-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych.
kalafior-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych.
kalarepa-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych
kapusta-warzywo z rodziny krzyżowych:zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego i odbytnicy;spożywanie dwóch łyżek dziennie ugotowanej kapusty[bez dodatków]zabezpiecza przed występowaniem nowotworu żołądka.
łosoś-właściwości takie same jak tuńczyk.
makrela-właściwości takie same jak tuńczyk.
marchew-produkt o najwyższej zawartości beta karotenu;znacznie łatwiej przyswajany po ugotowaniu.
melon kantalupa-bardzo bogate źródło Wit.A ,beta karotenu i Wit.C;niskokaloryczny,ale bogatobłonnikowy;usuwa nadmiar sodu.
otręby kukurydziane-przeciwdziałają karcynogenom.
otręby owsiane-działają tak samo jak otręby kukurydziane i pszenne.
otręby pszenne-zawartość włókna zapobiega nowotworom jelita grubego ,proponowana ilość 35g.włókna dziennie.
cdn.
28-07-2009 04:25
cd.
owoce i warzywa bogate w witaminy A,C,E i selen.
papaja-właściwości podobne do melona i kantalupy.
rzodkiewka-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych.
sardynka-właściwości takie same jak tuńczyka.
seler-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych.
słodkie ziemniaki-właściwości podobne do marchwi.
szpinak-właściwości podobne do melona kantalupy.
tuńczyk-bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3;przez wzmocnienie systemu immunologicznego może zapobiegać procesowi nowotworowemu,hamować rozrost komórek nowotworowych oraz powstawanie przerzutów.
żółta rzepa-właściwości podobne do brokułów i innych krzyżowych.
28-07-2009 04:48
Rodzaje żywności zwiększające ryzyko nowotworów.
alkohol-może być odpowiedzialny na wystąpienie nowotworów wątroby oraz jamy ustnej,krtani,przełyku,szczególnie wśród osób palących.
bekon-zawiera azotyny,dodatki które mogą zakłócać działanie naturalnych związków chemicznych obecnych w żywności i doprowadzić do tworzenia się nitrozoamin,substancji potencjalnie karcynogennych.dodatki do żywności a szczególnie BHA,BHT,FOOD DYES RED NR 3,CITRUS RED NR 2,GALUSAN PROPYLOWY i AZOTAN SODUsilne właściwości karcynogenne.
frankfurterki[rodzaj kiełbasek]-jak bekon.
kawa zwykła albo bezkofeinowa-może mieć wpływ na występowanie nowotworu pęcherza moczowego i trzustki.
lancheon meat-jak bekon.
masło,margaryna,majonez,oleje-zaleca się aby produkty nie przekraczały 20-3-% kalorii pochodzących z tłuszczu[zawartość w diecie tłuszczów zarówno nasyconych i nienasyconych przekraczająca 40% zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego,sutka,prostaty]W tych rodzajach żywności 100% kalorii stanowią tłuszcze.
tytoń-papierosom,cygarom,fajce,nikotynowej gumie do żucia oraz tabace przepisuje się powstawanie nowotworów warg,jamy ustnej,gardła,przełyku,trzustki,pęcherza moczowego,płuc.Palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy.
wątroba i tłuste mięsa-zanieczyszczenia odkładają się a wątrobie zwierząt i komórkach tłuszczowych.
wędzona ryba,potrawy z grilla-jak bekon.
28-07-2009 10:00
Wielu uważa, że odkryto lek na raka. Zapoznajcie się z terapią Gersona, film o tej tematyce jest w dziale "zdrowie/ profilaktyka" widać go także na stronie głównej w nowo dodanych filmach.
30-07-2009 10:05
Fenomen NONI?
Mam stwierdzoną białaczkę limfatyczną przewlekłą.Przez ok 5 m-cy piłam sok noni prod.USA
2x60ml dziennie.Nie wiem dlaczego,ale wystąpiły mocne stwardnienia węzłów na szyi i karku z ogromną bolesnością.Hematolog był bezradny.Stosuję maści p.bólowe,powoli to ustępuje.Morfologia się nie poprawiła,nadal przybywa leukocytów.Czy ktoś mi powie co to wszystko znaczy?
30-07-2009 10:09
Nie wiadomo czy ta reakcja węzłów chłonnych na związek z Noni ale na 100% coś zareagowało na coś nie tak, jak powinno. Czy w Terapia dr Gersona jest też sok z Noni?
30-07-2009 10:28
Musiałabym zajrzeć do tej terapii jeszcze raz.Ja zaczęłam stosować znacznie prostszą terapię wg dr Budwig...zobaczymy  Wydaje mi się,że warto zainteresować flawonoidami-"Flavon.edu.pl" oraz "PrimaNatura.COM"
pozdrawiam
30-07-2009 11:08
Terapia dr Gersona usuwa toksyny z organizmu i to jest jej podstawą, dlatego nie opiera się ona na przyjmowaniu jednego czy dwóch specyfików itd jest szeregiem działań i diety.
31-07-2009 16:46
W leczeniu nowotworów poważne sukcesy odnosiło ziołolecznictwo,sprzężone z dietetyką,jak ukazują doświadczenia ubiegłych stuleci,pewne rośliny posiadają wyraźne właściwości antyrakowe.W starym piśmiennictwie XVIII i XIX wieku można znaleźć liczne opisy skutecznego leczenia nowotworów.Niestety większości przypadków ówczesne metody leczenia chorób otoczone były tajemnicą.Dlatego też są skąpe wiadomości co do dawek i zestawów poszczególnych roślin.Tym nie mniej wiadomo że do roślin ,,antyrakowych,,zaliczyć należy:cebulę,czosnek,jaskółcze ziele,arcydzięgiel,drapacz lekarski,liście czarnej jagody,kwiat nagietka,pokrzywę,łopian,rutę,pietrasznik plamisty,mniszek lekarski,czerwoną koniczynę,jałowiec,oraz guz brzozy[Innonotus obliquus],hubę modrzewiową[Agricus albus]oraz młodą korę dębową.
Wspomnieć tu także trzeba że guz brzozowy i huba modrzewiowa są tradycyjnymi lekami stosowanymi w leczeniu choroby rakowej.Znachorzy stosują odwary hu8by modrzewiowej przy nowotworach układu trawiennego.Udowodniono niezbicie że stosowanie długotrwałe odwaru z grzyba brzozowego [wodny wyciąg] może chorym przedłużyć życie mimo zaawansowanej choroby.Zmniejszenie skłonności do przerzutów oraz wyraźne zahamowanie tkanki nowotworowej są efektem skutecznego działania wyciągu z grzyba stosowanego w medycynie oficjalnej dawnego ZSRR pod nazwą ,,CZAGA,,
31-07-2009 16:56
Ludowy sposób przyrządzania herbaty wypróbowany z dobrym skutkiem.Grzyb utrzeć na tarce jarzynowej:
Rp.2 łyżki utartego grzyba brzozowego,
2 łyżki ziela skrzypu polnego,
1,5 l.wody [porcja na dwa dni]
dodać
1 łyżkę jaskółczego ziela
1 łyżkę pokrzywy
1 łyżkę nagietka lekarskiego
gotować pod przykryciem 15-20 minut, 3/4 l.tej herbaty pić w ciągu dnia.
po 6 tygodniach zrobić przerwę 10 dniową,pijąc wyłącznie odwar z grzyba brzozowego,po czym wrócić do mieszanki podanej wyżej.powtarzać cyklicznie aż do wyraźnej poprawy samopoczucia i ustąpienia objawów chorobowych.
01-08-2009 15:07
Podstawą wstępnego rozpoznania są nadal objawy,które mogą być obserwowane przez samego chorego.
Skóra.
obecność guzków,znamion lub innych wykwitów.należy zwrócić uwagę na wygląd i wybarwienie znamion oraz umiejscowienie,w którym mogą one podlegać stałym urazom mechanicznym,a także na pojawienie się czerwonej,zapalnej obwódki wokół znamiona.
Głowa szyja.
nie gojące się pęknięcia lub owrzodzenia błon śluzowych,stwardnienie,guzek,krwawienia,chrypka,trudność w połykaniu,utrzymujące się bóle gardła.powiększenie węzłów chłonnych lub pojawienie się guza na szyi.
Płuca.
Utrzymujący się kaszel lub zmiana w charakterze kaszlu,krwioplucie,bóle,ucisk w klatce piersiowej,duszności,ponawiające się stany zapalne płuc.
Sutki.
Guzek,bóle,tkliwość sutków,asymetria,wciągnięcie lub owrzodzenie brodawek,pojawienie się wyprysku w brodawce lub jej otoczce,wydzielina krwista z brodawek,wyraźne powiększenie węzłów chłonnych pod pachą.
Przełyk żołądek;.
Brak apetytu,trudności w połykaniu,powtarzające się bóle nadbrzuszu,wymioty krwią lub smoliste stolce-cuchnące,chudnięcie.
01-08-2009 15:25
Jelito grube.
Zmiana w charakterze i częstości oddawania stolca,zaparcia na przemian z biegunkami,stolce smoliste-cuchnące,krwawienia z odbytnicy z domieszką śluzu w stolcu,bóle w dole brzucha,polipy lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Narząd moczowy.
Krew w moczu,bóle lędźwiach,częste oddawanie moczu,dolegliwości w oddawaniu moczu,objawy kolki moczowej.
Narząd płciowy kobiety.
Zmiany ilościowe w krwawieniach miesiączkowych,krwawienie między miesiączkami oraz po stosunkach,upławy,nie gojące się pęknięcia i owrzodzenia okolicy sromowej,częste porody i poronienia,zażywanie doustnych środków antykoncepcyjnych,przebyte leczenie hormonalne.
Węzły chłonne.
osłabienie,chudnięcie bez określonej przyczyny,świąd skóry,poty nocne,skłonność do krwawień,powiększenie węzłów chłonnych,podniesiona temperatura[lub stany podgorączkowe]bez określonej przyczyny,brak łaknienia i chudnięcie.
|