Przetworzona żywność sprzyja depresji
04-11-2009 08:25
Jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności zwiększa ryzyko depresji. Ryzyko takie zmniejsza się u osób spożywających dużo jarzyn, owoców i ryb - wynika z badań naukowców University College w Londynie, omawianych w "British Journal of Psychiatry".


Naukowcy przebadali sposób odżywiania się 3,5 tys. pracowników administracji publicznej w średnim wieku. Uczestników badań podzielono na dwie grupy.

Do pierwszej zaliczono tych, którzy odżywiają się głównie zdrową żywnością: owocami, jarzynami i rybami. Drugą grupę stanowiły osoby, których dieta składa się przede wszystkim z żywności przetworzonej, np. słodkich deserów, dań smażonych, puszkowanego mięsa, tłustych produktów mlecznych i białego pieczywa.

Po uwzględnieniu takich czynników, jak płeć, wiek, poziom wykształcenia, aktywność ruchowa, palenie i choroby przewlekłe, naukowcy zaobserwowali istotne różnice w podatności na ryzyko depresji w zależności od sposobu odżywiania się.

U osób odżywiających się zdrowo ryzyko wystąpienia w przyszłości depresji było o 26 proc. niższe niż w grupie osób, które zdrową żywność konsumowały najrzadziej.

Z kolei u osób, których dieta składała się w wysokim stopniu z żywności przetworzonej ryzyko depresji było o 58 proc. wyższe niż w grupie, która taką żywność konsumowała bardzo rzadko.

Autor badań dr Achana Singh-Manoux sugeruje, by do wyników badań podchodzić ostrożnie, ponieważ odnoszą się do ryzyka depresji w przyszłości, natomiast przypadków depresji już zdiagnozowanej nie badano pod kątem diety. Na zwiększone ryzyko depresji mogą mieć wpływ również czynniki związane z trybem i warunkami życia, których nie uwzględniono w badaniach.

"Brytyjczycy konsumują mniej świeżych produktów o wysokiej wartości odżywczej, a za to więcej produktów zawierających tłuszcze nasycone i cukier" - zauważa cytowany przez BBC dr Andrew McCulloch z Fundacji Zdrowia Psychicznego

"Zdrowie fizyczne i psychiczne jest ściśle ze sobą związane, dlatego wyniki badań nie powinny dziwić, ale liczymy na to, że dalsze badania pozwolą nam zrozumieć w pełni związek między dietą, a zdrowiem psychicznym" - mówi Margaret Edwards z organizacji charytatywnej SANE.










Źródło; www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.