Prawdy i mity o cholesterolu
24-11-2009 12:39
Słyszałeś, że cholesterol wyłącznie szkodzi zdrowiu. Takich obiegowych opinii na jego temat jest znacznie więcej. Przeczytaj, które z nich odpowiadają prawdzie, a które są fałszywe.

Nawet mała ilość cholesterolu jest szkodliwa dla zdrowia.

Fałsz: Cholesterol jest bardzo potrzebny organizmowi, m.in. do budowy błon komórkowych, wytwarzania niektórych hormonów, a także kwasów żółciowych ułatwiających trawienie tłuszczów. Większość niezbędnego cholesterolu produkuje sam organizm, reszta jest dostarczana w pożywieniu.

Wystarczy badać tylko jego ogólne stężenie.

Fałsz: Informacja ta jest niewystarczająca. Bardzo istotna bowiem jest proporcja pomiędzy "złym" cholesterolem LDL i "dobrym" HDL. Ten pierwszy, gdy jest go za dużo, osadza się na ściankach tętnic, tworząc blaszki miażdżycowe. HDL zbiera zaś jego nadmiar i przenosi do wątroby, która wytwarza z niego kwasy żółciowe. Jeśli nie ma równowagi między dostawą a odprowadzeniem cholesterolu, zaczyna rozwijać się miażdżyca. Choroba ta często prowadzi do zawału serca i udaru mózgu.

Osoby szczupłe zawsze mają prawidłowe stężenie cholesterolu.

Fałsz: Możesz mieć podwyższony poziom cholesterolu, spowodowany złym odżywianiem (np. nadmiarem jaj, tłustych serów), a jednocześnie zachować smukłą sylwetkę dzięki szybkiej przemianie materii. Powinnaś pamiętać również o tym, że u kobiet na straży "dobrego" cholesterolu, chroniącego naczynia krwionośne przed miażdżycą, stoją estrogeny. Gdy po menopauzie zaczyna ich brakować, spada stężenie HDL, podwyższa się zaś LDL. Tymczasem ty możesz nadal pozostać szczupła.

Dieta, w której dominują produkty pochodzenia roślinnego, pomaga utrzymać tę substancję w normie.

Prawda: Produkty roślinne są zupełnie pozbawione cholesterolu (nawet oleje). Zawierają go natomiast artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego, np. 100 g sera gouda ma 69 mg cholesterolu, szynki wieprzowej - 81 mg, chudej wołowiny - 50 mg, jedno jajko - 264 mg. Dzienna dawka cholesterolu w pożywieniu nie powinna zaś przekraczać 300 mg.

Ćwiczenia fizyczne podwyższają stężenie HDL we krwi.

Prawda: Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu całkowitego. Aby jednak ćwiczenia były skuteczne, trzeba je wykonywać regularnie, co najmniej 3-4 razy w tygodniu po 30 minut.

Trzeba zrezygnować z jedzenia tłuszczów, by obniżyć cholesterol.

Fałsz: Nie możesz całkowicie pozbawić organizmu tłuszczów. Bez nich zacznie ci brakować witamin A, E, D i K (tłuszcz jest niezbędny do ich przyswajania) oraz choliny, potrzebnej do trawienia i sprawnego myślenia. Ale wybieraj tłuszcze zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli oleje roślinne. Nie tylko nie podwyższają one poziomu cholesterolu, ale nawet go nieco obniżają. Ogranicz natomiast do minimum spożycie tłuszczów zwierzęcych (np. smalcu, masła, słoniny). Pamiętaj, że jadasz ich znacznie więcej niż ci się wydaje, bo ukryte są w wielu produktach spożywczych. Właśnie dlatego staraj się wybierać chude gatunki wędlin oraz mięsa i przetwory mleczne (mleko, sery, śmietanę) o niskiej zawartości tłuszczu.

Wszystkie tłuszcze zwierzęce szkodzą zdrowiu.

Fałsz: Wyjątek stanowią tłuszcze rybie. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają stężenie "złego" cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów w tętnicach i żyłach. W związku z tym dietetycy zalecają jadanie tłustych ryb morskich przynajmniej 1-2 razy w tygodniu.

Dzięki błonnikowi w diecie łatwiej utrzymać tę substancję w ryzach.

Prawda: Błonnik (zawarty np. w gruboziarnistym pieczywie, roślinach strączkowych, kaszach) zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego, ponieważ go wchłania. To ogranicza przenikanie tej substancji z jelit do krwi. W związku z tym, po zjedzeniu posiłku bogatego w błonnik, część cholesterolu z pożywienia zostaje wydalona wraz z kałem.








Źródło: www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.