|
Aktualności
Choroby, Profilaktyka: Recepty na zdrowie z całego świata
11-12-2009 08:41
Choroby, Profilaktyka: Polacy nie są najzdrowszym narodem w Europie. Żyjemy krócej niż Francuzi czy Norwegowie. Może więc warto przejąć niektóre nawyki żywieniowe i zwyczaje z krajów, których mieszkańcy długo cieszą się dobrym zdrowiem.
Indie – obfitość przypraw Przypadki Alzheimera, najczęstszej postaci otępienia, w Indiach zdarzają się znacznie rzadziej wśród osób po 60. roku życia niż w Europie. W czym tkwi sekret? Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w używaniu dużej ilości przypraw, zwłaszcza kurkumy. Zmniejsza ona o 50 proc. odkładanie się w mózgu złogów białka zwanego amyloidem. Tworzy ono tzw. blaszki starcze, które wywołują zaburzenia pamięci i osobowości. Inne badania wykazały, że obfitość przypraw w kuchni hinduskiej, począwszy od kuminu (kmin indyjski) przez kurkumę, po nasiona kolendry, działa ochronnie nie tylko na mózg. Przyprawy obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zapobiegają nowotworom, chorobom serca i astmie. RADY DLA CIEBIE Włącz curry do używanych w twojej kuchni przypraw. Gdy pijesz cappuccino, przyprawiaj je cynamonem – obniża poziom cholesterolu. Ćwicz mózg – czytaj, rozwiązuj krzyżówki. Spowolnisz utratę pamięci związaną ze starzeniem. Francja – kunszt kulinarny Otyłych Francuzów spotyka się rzadko, choć uwielbiają jeść. Zaledwie 10 proc. z nich ma nadwagę (Polaków – ponad połowa). Francuzi znacznie też rzadziej niż my cierpią na choroby serca. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zjadają mniejsze dania, ale za to przyrządzone z dużym kunsztem kulinarnym ze świeżych, jak najmniej przetworzonych produktów. Najlepsze przepisy kuchni francuskiej RADY DLA CIEBIE Delektuj się jedzeniem. Szybciej zaspokoisz głód i mniej zjesz. Rozwiń swój talent kulinarny. Smaczne posiłki zniechęcają do jedzenia byle czego. Unikaj przetworzonej żywności (gotowych dań, konserw). Poczuj na podniebieniu prawdziwy, naturalny smak jedzenia. Okinawa – lekki niedosyt Mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa, położonej na Oceanie Spokojnym, pięć razy rzadziej niż my cierpią na choroby serca, o połowę rzadziej chorują na nowotwory. To właśnie wśród nich najwięcej jest stulatków. Ale dlaczego? Jej mieszkańcy zawsze wstają od stołu z lekkim uczuciem niedosytu. Poza tym podstawowa zasada ich sposobu odżywiania jest minimum mięsa, maksimum warzyw i owoców (jadają aż 7 razy dziennie!) oraz przetworów z soi (zwłaszcza tofu – serka sojowego). RADY DLA CIEBIE Używaj mniejszych talerzy. Unikniesz przejadania się. Przestań jeść przy pierwszych oznakach sytości. Wybieraj pożywienie bogate w błonnik (warzywa), który jest trawiony wolno, dzięki czemu dłużej nie poczujesz głodu. Finlandia – częste spacery Blisko 60 proc. Polaków bardzo rzadko wypoczywa aktywnie . Natomiast aż 70 proc. Finów robi to regularnie, często na świeżym powietrzu. I mają tego rezultat w postaci dłuższego i lepszego życia. Regularna aktywność fizyczna zmniejsza np. o 30–50 proc. ryzyko choroby wieńcowej, prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu zawału serca o ponad 50 proc., a wskutek choroby nowotworowej – o 25–30 proc. RADY DLA CIEBIE Codziennie spaceruj przez 30 minut. Wypróbuj nordic walking. Maszerowanie z kijkami angażuje aż 90 proc. mięśni ciała. Wypoczywaj na powietrzu niezależnie od pogody. Wzmocnisz odporność. Norwegia – morskie ryby Tajemnica dobrego zdrowia mieszkańców tego kraju jest obfitość tłustych, morskich ryb w diecie. Norwegowie nawet lazanię jadają z łososiem. Ryby te, podobnie jak śledzie, szprotki, makrele, flądry są najbogatszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Przeciwdziałają one miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu (zmniejszają ryzyko zawału serca nawet o 50–60 proc.). Poza tym zapobiegają chorobie Alzheimera i depresji. Wzmacniają też odporność organizmu i łagodzą objawy reumatyzmu. RADY DLA CIEBIE Jadaj dwa razy w tygodniu tłuste, morskie ryby. Jeśli wolisz słodkowodne – wybierz pstrąga tęczowego. Używaj codziennie zamiast tłuszczów zwierzęcych oleju roślinnego. Jeśli rzadko jadasz ryby, zażywaj suplementy diety z kwasami omega-3. Włochy – życie towarzyskie |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.