|
Aktualności
Choroby, Odżywianie: Jak wygląda dieta zapracowanego Polaka?
12-01-2010 08:37
Choroby, Odżywianie: Czworo na dziesięciu aktywnych zawodowo Polaków wychodzi z domu bez śniadania, trzech na dziesięciu główny posiłek zjada dopiero wieczorem*. Do tego ciągły stres, siedzący tryb życia i tłusta dieta, będąca źródłem "złego cholesterolu" - wszystkie te czynniki są zabójcze dla serca. I mimo, że większość zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa zawału i innych chorób układu krążenia, dla wielu zmiana stylu życia wydaje się rzeczą wręcz niemożliwą. A wystarczy tak niewiele...
... po prostu zacząć jeść inaczej. Jedną z najważniejszych zmian w diecie powinno być zastąpienie tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec) tłuszczami roślinnymi (oleje, oliwa, margaryny). „Dzięki temu zredukujemy nieprawidłowy poziom cholesterolu. Jadalne tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu. Jest to bowiem związek, który występuje jedynie w tkankach zwierzęcych. W naszym tygodniowym menu powinny znaleźć się także przynajmniej 2 porcje ryb.” - podkreśla mgr Magdalena Milewska dietetyk, doktorantka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Oczywiście, spożycie tłuszczu, jako produktu wysokoenergetycznego należy ograniczać, jednak w prawidłowo zestawionej diecie nie może go zabraknąć. Jest on bowiem niezbędny m. in. do przyswajania witamin A, D, E i K, syntezy hormonów, a ponadto stanowi rezerwę energii dla organizmu. Tłuszcze powinny dostarczać od 30 do 35 proc. dziennej energii. Jedynie 10 proc. z nich powinny stanowić nasycone kwasy tłuszczowe (obfitują w nie np. ciasta, przetwory mięsne, pełne mleko, mięso, sery, masło). Prawidłowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, produkty zbożowe i strączkowe. Są one dobrym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. "Dziennie powinniśmy spożywać od 400 do 1000 g warzyw i owoców. Błonnik pokarmowy w nich zawarty poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i działa redukująco na stężenie cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi” – zaznacza prof. dr hab. n med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia członkini Koalicji na rzecz Zdrowego Serca. Poza względami zdrowotnymi, takimi jak: utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, zabezpieczenie przed nadciśnieniem tętniczym, prawidłowa dieta decyduje także o naszym samopoczuciu i atrakcyjnym wyglądzie. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.