|
Aktualności
Choroby, Otyłość: Wodorosty
24-03-2010 08:40
Choroby, Nadwaga: Morze kryje przed nami jeszcze wiele tajemnic. Ustalono, że kwasowe sole uzyskiwane z morskich wodorostów tzw. alginaty, będące naturalnym błonnikiem, dodane do produktów spożywczych, zapobiegają wchłanianiu przez organizm aż do 3/4 tłuszczu.
Według nich - alginaty, będące wyciągiem z morskich wodorostów, jako naturalne składniki nie mają ubocznych skutków - a im więcej alginatów konsumuje człowiek, tym więcej jego organizm usuwa tłuszczu w procesie trawienia. W ocenie ekspertów dodanie bezwonnego i bezsmakowego wyciągu do bogatej w tłuszcz i kalorie, generalnie niezdrowej "szybkiej żywności" sprzedawanej na wynos - jak hamburgery lub pizza - spowoduje, iż stanie się ona zdrowsza. Wcześniejsze badania na uniwersytecie w Newcastle wykazały, iż alginaty zwiększają zawartość błonnika w plackach, hamburgerach, ciastkach i innej tuczącej żywności. Tym samym niezdrowa żywność będzie miała te same właściwości, co jej zdrowsza alternatywa. - Wstępne ustalenia wskazują, że alginaty mogą być bardzo przydatnym rozwiązaniem w zwalczaniu otyłości i chorób występujących na ich podłożu: cukrzycy, chorób serca i raka - sądzi dr. Iain Bronlee z uniwersytetu w Newcastle. - Otyłość jest rosnącym problemem. Wiele ludzi ma trudności z narzuceniem sobie dyscypliny w odchudzaniu i uprawianiu ćwiczeń fizycznych. Alginaty nie tylko mają wielki potencjał w kontroli wagi, ale również dodatkową korzyść w postaci zwiększenia ogólnej ilości błonnika - dodaje badacz. W badaniach posłużono się sztucznym jelitem, które przetestowano na ponad 60 różnych naturalnych typów błonnika, za każdym razem mierząc ilość tłuszczu, który został przetrawiony i wchłonięty. Obecnie naukowcy gotowi są do przystąpienia do testów na wolontariuszach. Pozwoli to im ustalić, jak skuteczne są alginaty, gdy konsumuje się je jako składnik codziennej diety. Wprowadzenie alginatów na komercyjną skalę do produkcji żywności mogłoby nastąpić z początkiem lat 20. XXI w. Obecnie stosowane są w niewielkim zakresie w niektórych produktach żywnościowych, gdyż ułatwiają ich stężenie i stabilizują je. Producenci niektórych gatunków jasnego piwa używają ich do uzyskania gęstszej konsystencji piany. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.