Choroby, Odżywianie: Tłuszcze
29-03-2010 08:07
Choroby, Odżywianie:  To co jemy jest ważniejszeniż sądzimy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje: wysokiej jakości tłuszcze roślinne są ważne w naszej codziennej diecie.

W społeczeństwie wciąż panuje powszechne przekonanie, że tłuszcze dostarczają jedynie zbędnych kalorii. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ds. żywienia w najnowszym raporcie podkreślają, że nienasycone tłuszcze odpowiedniej jakości są ważnym elementem naszej diety i nie powinniśmy z nich rezygnować.

Tłuszcze są źródłem energii, pomagają we wchłanianiu witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E), biorą udział w produkcji niezbędnych hormonów, warunkują smak i zapach pożywienia, utrzymują skórę i włosy w dobrej kondycji. Powinny dostarczać organizmowi do 35% dziennego zapotrzebowania na energię.

Według ekspertów ds. żywienia, chcąc prawidłowo się odżywiać, powinniśmy zamienić produkty zawierające tłuszcze nasycone, na takie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6. Nasz organizm nie potrafi sam ich wyprodukować, dlatego ważne jest dostarczenie mu tych niezbędnych składników. Znajdziemy je m.in. w rybach morskich, olejach roślinnych i dobrej jakości margarynach.

W najnowszym raporcie WHO, opublikowanym 16 marca 2010 r., przedstawiono zaktualizowane rekomendacje dotyczące zawartości tłuszczów w diecie. Zalecane jest, aby w diecie kwasy Omega 3 i 6 stanowiły od 6 do 11% dziennej puli energii, co przekłada się na średnią ilość 19 gram dziennie.

W raporcie został zaakcentowany wniosek, że zastąpienie tłuszczów nasyconych nienasyconymi - zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, jak również ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto, eksperci WHO podkreślają, że spożywanie odpowiedniej jakości tłuszczów, jest równie istotne zarówno dla zdrowia dzieci, jak i dorosłych.

- Zaktualizowany raport potwierdza, że nienasycone kwasy Omega 3 i 6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci, jak również stanowią ważny element diety zapobiegającej chorobom serca. Społeczeństwo wciąż nie zdaje sobie sprawy, że są „dobre” i „złe” tłuszcze. Chcąc prawidłowo się odżywiać powinniśmy ograniczyć spożywanie „złych” tłuszczów , czyli nasyconych, na rzecz tych „dobrych”, czyli nienasyconych. Pierwszym krokiem może być zamiana masła na margarynę – mówi Jadwiga Przybyłowska, Specjalista ds. Żywienia.

Warto zauważyć, że według ostatnich zaleceń korzystniej jest wzbogacić dietę w tłuszcze wysokiej jakości, niż ograniczyć spożywanie tłuszczów w ogóle.



Źródło: www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.