|
Aktualności
Choroby, Odżywianie: Komponowanie produktów żywieniowych
06-04-2010 09:07
Choroby, Odżywianie: Łączenie ze sobą żywności o odpowiednio dobranych właściwościach, może stanowić nowoczesne i funkcjonalne odżywianie. Zdrowe, syte i nie drogie.
Chleb z herbatą pomagający kontrolować wagę, chrupki z żurawiną na choroby przyzębia - w Poznaniu pracuje się nad produkcją tzw. żywności funkcjonalnej W sklepach jest coraz więcej produktów bogatych w konserwanty, spulchniacze, aromaty identyczne z naturalnymi. Jednocześnie coraz częściej zastanawiamy się, co wkładamy do naszych ust i chętnie sięgamy po zdrową żywność. Dlatego producenci starają się „wyposażyć“ swoje produkty wwartość dodaną poprzez oferowanie całkiem nowych produktów bądź ulepszanie już istniejących. Większość z nich dostarcza wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są też i takie, które ponadto mają dodatkowy efekt dobroczynny, np. poprzez dodatek błonnika poprawiają perystaltykę jelit. Jeśli ich korzystny wpływ jest potwierdzony licznymi badaniami i udowodniony naukowo, to mamy do czynienia z żywnością funkcjonalną. - Żywność funkcjonalną produkuje się po to, aby odżywiała i dobroczynnie wpływała na ludzki organizm, np. poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie wydolności fizycznejczy też zmniejszenie ryzyka chorób. Dobroczynny efekt uzyskuje się najczęściej dodając do zwyczajowo spożywanej żywności określoną substancję biologicznie aktywną, np. frakcję błonnika, polifenole, fitostanolelub probiotyki - mówi dr Joanna Bajerska, adiunkt w Zakładzie Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Żywność funkcjonalną można produkować także poprzez wyeliminowanie szkodliwego składnika danego produktu (np.wywołującego alergię), zwiększenie stężenia korzystnego składnika (np.zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych) lub zamianę jednego składnika na inny, mający bardziej dobroczynny wpływ na zdrowie (np.zamiana tłuszczu nasyconego na nienasycony). Źródło: www.doz.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.