|
Aktualności
Choroby, Odżywianie: Konserwacja cebulą
16-04-2010 08:31
Choroby, Odżywianie: Badania pokazują, że można użyć cebule do konserwacji żywności. Uważa się, że świetnie się do tego nadaje ze względu na zawartość antybakteryjnych związków i przeciwutleniaczy.
Możliwości związane z takim jej wykorzystaniem badają naukowcy z Politechniki Katalonii i Uniwersytetu Barcelony. Interesują ich flawonoidy - związki chemiczne występujące w wielu roślinach, pełniące funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych środków owadobójczych i grzybobójczych. Już wcześniej stwierdzono, że cebulowe flawonoidy są dobre dla zdrowia dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Do tego chronią serce, obniżają ciśnienie krwi i mają właściwości antyrakowe. Cebulę można stosować w prewencji niektórych przewlekłych chorób, np. sercowo-naczyniowych albo pewnych nowotworów. Teraz okazuje się, że cebulowe flawonoidy są dobre nie tylko dla zdrowia. - Cebula może skutecznie opóźniać utlenianie tłuszczów w emulsjach robionych z oleju i wody, z których wytwarza się wiele rodzajów margaryn i majonezów. Hamuje też rozwój mikroorganizmów psujących jedzenie - zauważa jeden z autorów badania, Jonathan Santas. Badania cebuli należącej do dwóch odmian białych (Fuentes de Ebro oraz Calcot de Valls) i jednej żółtej (Grano de Oro) dowiodły, że zawarte w nich związki hamują rozwój psujących pokarm bakterii z gatunków: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus i Listeria monocytogenes. Cebula (Allium cepa) jest jedną z najczęściej na świecie uprawianych i zjadanych roślin. Zawarte w niej flawonoidy są stosunkowo trwałe w porównaniu choćby ze związkami siarki, które nadają charaterystyczny smak i zapach. Dawniej przekonywano, że cebula jest zdrowa właśnie dzięki siarce. Teraz jednak naukowcy przyznają, że związki siarki są lotne i nietrwałe, i ulatniają się podczas krojenia warzywa. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.