|
Aktualności
Choroby, Odżywianie: Jak Polak je w pracy
28-10-2010 08:49
Choroby, Odżywianie: Wyniki badań dotyczące odżywiania się pracujących Polaków są zatrważające. Jemy źle a często nic.
Większość Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy, co druga osoba żywi się jedynie batonami lub kanapkami, a co dziesiąta nie je nic - wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini. Mimo iż prawie 90 proc. ankietowanych ma świadomość, że regularne jedzenie jest bardzo ważne i znacznie poprawia koncentrację w pracy, badanie przeprowadzone na zlecenie LightBox pokazuje, że większość Polaków nie ma czasu wyjść z pracy, by zjeść (68 proc.), a co dziesiąta osoba nie spożywa podczas pracy żadnych posiłków. Daniem głównym w menu pracujących Polaków jest kanapka, która dla prawie 40 proc. ankietowanych stanowi podstawowy posiłek. Jedynie 4 proc. respondentów odchodzi od stanowiska pracy, aby zjeść pełen obiad. Ratunkiem dla pracusiów okazuje się być kawa - 26 proc., woda - 21 proc. i papierosy -13 proc. Przeważająca większość Polaków je dwa posiłki w pracy, co trzeci tylko jeden. Ta liczba zmniejsza się w miarę jak rośnie stanowisko. Jak pokazały badania - im wyższe stanowisko, tym liczba posiłków jest mniejsza. Według doktora Tomasza Sobierajskiego, socjologa z Uniwersytetu Warszawskiego, taki obraz współczesnego, pracującego Polaka wynika przede wszystkim ze złych nawyków żywieniowych oraz z faktu, że Polacy nie przywykli jeszcze do konieczności zapewnienia sobie przerwy na lunch. - Wszystko tłumaczymy sobie brakiem czasu. Jednak, kiedy zastanowimy się, ile tego czasu marnotrawimy w internecie, odwiedzając portale plotkarskie i społecznościowe, okaże się, że na pewno znajdziemy czas na jedzenie - twierdzi Life Sobierajski. Mitem jest też stwierdzenie, że pracodawcy sprzeciwiają się jedzeniu w pracy. Zdecydowana większość badanych - prawie dwie trzecie - ocenia, że przełożeni pozytywnie odnoszą się do faktu jedzenia w biurze. Co przeciwstawia się przekonaniu wielu pracowników. - Często mamy poczucie, że musimy być dobrymi pracownikami, a dobry pracownik to taki, który nie odchodzi od miejsca pracy. Z drugiej strony ciągle mamy do czynienia z poczuciem wstydu. Nikt nie je w pracy, to ja mam być tym, który je? Szczególnie widoczne jest to wśród kobiet - dodaje socjolog. Prawidłowe odżywianie się jest szczególnie istotne właśnie w pracy. Według WHO racjonalne żywienie podnosi wydajność pracownika aż o 20 proc. Wynika to z faktu, że mózg do swojej pracy musi otrzymywać odpowiednie składniki tj. witaminy A, E, C, D, żelazo, magnez, całą grupa witamin B, mikroelementy i mikroskładniki. I najważniejszy składnik - kwas omega3. Dlatego warto codziennie spożywać dwie łyżki oleju rzepakowego - to pokrywa zapotrzebowanie na kwas omega3. - Jedną trzecią życia pracujemy, a większość z nas nie zwraca bardzo uwagi na to, co je podczas swojego aktywnego dnia. Spożywamy jeden lub dwa posiłki, zazwyczaj kanapki. To jest gospodarka rabunkowa dla organizmu - podkreśla Michał Rudziks, Prezes LightBox. Kierując się starą dietetyczną prawdą, w ciągu dnia dorosły człowiek powinien spożywać 5 posiłków, zachowując 3-godzinne przerwy pomiędzy nimi. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.