Choroby, Odchudzanie: Efekt jo-jo
30-11-2010 08:19
Choroby, Odchudzanie: Problem ciągłego powrotu do wcześniejszej lub jeszcze większej wagi, zniechęca do odchudzania wielu otyłych.


Więcej indyka, mniej białego pieczywa i puree - apelują naukowcy. Najnowsze badania dowiodły, że przestrzeganie diety bogatej w białko i ubogiej w węglowodany może pomóc osobom z nadwagą uniknąć efektu jo-jo. Każda osoba stosująca diety wie, że najtrudniejszym zadaniem nie jest samo zrzucenie zbędnych kilogramów, ale utrzymanie osiągniętej wagi.

Naukowcy z University of Copenhagen sądzą, że odkryli rozwiązanie, które pomoże przerwać błędne koło efektu jo-jo. Twierdzą oni, że dieta bogata w chude mięso, drób oraz fasolę, uboga zaś w węglowodany skrobiowe wydaje się być idealna w zapobieganiu ponownemu przybraniu na wadze. W przeprowadzonym badaniach udział wzięły 773 osoby otyłe i z nadwagą, pochodzące z ośmiu europejskich krajów. W ciągu dwóch miesięcy uczestnicy badań stracili średnio 24 funty (około 11 kilogramów) dzięki niskotłuszczowej diecie.

Wszyscy stosowali jedną z pięciu diet, w celu sprawdzenia, która najlepiej zapobiega efektowi jo-jo. Cztery z nich stanowiły kombinację dużej i małej zawartości białek i węglowodanów. Piąta była natomiast dietą kontrolną, składającą się z umiarkowanej ilości białek, bez ograniczeń w spożywaniu węglowodanów. Uczestnicy z każdej grupy jedli tyle, ile chcieli i kiedy chcieli. Korzystali jednak z konsultacji i otrzymywali przepisy i kucharskie porady. Prowadzili również dziennik relacjonujący przebieg diety i dostarczali próbek krwi i moczu.

Po sześciu miesiącach efekt jo-jo zaobserwowano jedynie w grupie, która stosowała dietę o małej zawartości białka i dużej ilości węglowodanów. Naukowcy twierdzą, że spożywanie białek może powodować zmiany metaboliczne, które sprawiają, że ludzie czują się bardziej nasyceni, niż gdyby konsumowali węglowodany lub tłuszcze.

- Przy diecie bogatej w białka nie trzeba mówić ludziom, że powinni jeść mniej. Oni nie muszą koncentrować się na kaloriach lub ilości spożytego jedzenia. To znacznie bardziej atrakcyjny sposób kontrolowania ludzkiej wagi - twierdzi Arne Astrup z University of Copenhagen.



Źródło: www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.