|
Aktualności
Choroby, Odżywianie: Mleko na pamięć
03-02-2012 08:47
Choroby, Odżywianie: O mleku sporo się mówiło, zwolennicy i przeciwnicy mleka zawsze ze sobą polemizowali... pojawiły się jednak nowe fakty.
Amatorzy mleka wypadają lepiej w testach pamięciowych i oceniających sprawność umysłową - wynika z badań, które publikuje pismo "International Dairy Journal". Szklanka mleka codziennie - to dobra rzecz. W związku ze starzeniem się społeczeństw coraz więcej badań koncentruje się na poszukiwaniu diety, która spowolniłaby pogorszenie sprawności umysłowej postępującej wraz z wiekiem. Kilka wcześniejszych badań sugerowało, że produkty nabiałowe mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Naukowcy z University of Maine w Orono (stan Maine) analizowali związek między spożywaniem mleka i jego przetworów a funkcjonowaniem mózgu. W tym celu zebrali dane na temat spożycia nabiału wśród ponad 972 mężczyzn i kobiet w wieku 23-98 lat. Poddali ich też serii testów umysłowych, m.in. na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenną pamięć wzrokową i inne. Na podstawie ośmiu różnych wskaźników sprawności umysłowej naukowcy ocenili, że - niezależnie od wieku - osoby, które spożywały minimum jedną porcję produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie uzyskiwały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub robili to rzadko. Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów. Związek ten pozostał bez zmian, nawet gdy w analizie uwzględniono inne czynniki mogące wpływać na sprawność i zdrowie mózgu, w tym stan układu sercowo-naczyniowego oraz styl życia i dietę. Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że łatwe do wprowadzenia zmiany w diecie, takie jak zwiększenie spożycia mleka i jego przetworów - mogą spowolnić spadek funkcji umysłowych. Stanowią one jeszcze jeden argument na rzecz wprowadzenia nabiału do codziennego jadłospisu. Na razie naukowcy nie potrafią wyjaśnić, jaki dokładnie mechanizm odpowiada za zaobserwowany związek. Amatorzy nabiału biorący udział w badaniu ogólnie mieli skłonność do zdrowszego odżywiania się, ale pewne składniki mleka mogą bezpośrednio korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, oceniają. Zaznaczają zarazem, że aby potwierdzić te przypuszczenia potrzeba więcej badań. Mleko i jego przetwory zawierają wiele cennych składników odżywczych - przede wszystkim wapń niezbędny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii oraz witaminy A, D i E. Regularne spożywanie nabiału zmniejsza m.in. ryzyko osteoporozy i korzystnie wpływa na układ krążenia. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.