Dieta pod kontrolą
05-07-2012 13:34
Coraz częściej już podczas zakupów lub przy komponowaniu codziennego menu, zwracamy uwagę na kaloryczność ulubionych produktów. Jednak chcąc mieć realny wpływ na swoją dietę, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na poziom tłuszczu, ale także cukru i indeks glikemiczny poszczególnych artykułów.


To trudne sformułowanie staje się coraz popularniejsze
w słowniku każdego - kto wie, co stawia na talerzu, czy wkłada do sklepowego koszyka. Kiedyś indeksem glikemicznym interesowały się tylko osoby borykające się z cukrzycą. Teraz dzięki co raz większej świadomości, każdy z nas może kontrolować to co je.


Naukowcy w ostatnich kilkudziesięciu latach zaczęli badać, jaką rolę podczas procesów trawiennych odgrywają węglowodany. Prowadzone badanie udowodniły, że ilość i rodzajspożywanych węglowodanów ma wpływ na stan naszego zdrowia.


Stosując diety odchudzające zwracamy uwagę jedynie na ograniczenie poziomu tłuszczu, tym samym często zwiększamy poziom węglowodanów., Jednak, w nadmiarze cukry mają podobny wpływ na pojawianie się zbędnych kilogramów, - mówi Małgorzata Zdrojewska, dietetyk współpracujący z firmą Good Food. - Na szczęście nie wszystkie węglowodany są niekorzystne dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki.  Stworzono listę konkretnych produktów, sklasyfikowanych pod względem wysokości indeksu glikemicznego (IG), która pomoże nam wybrać produkty korzystniejsze dla naszego zdrowia, pod względem ilości i jakości węglowodanów - dodaje ekspert.


Złożony znaczy lepszy


Węglowodany, podobnie jak tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby odżywiać się racjonalnie - warto wiedzieć, które cukry i w jakich ilościach dodać do jadłospisu. Tak jak tłuszcze, które dzielą się na zwierzęce i roślinne (korzystniejsze dla zdrowia), tak wśród węglowodanów rozróżniamy cukry proste (np. glukoza) i złożone(np. inulina). Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie, po których poziom glukozy we krwi szybko i znacząco wzrasta (>IG70)charakteryzują się dużą zawartością cukrów prostych. Cukry proste są bardzo szybko trawione i wchłaniane do krwi. W ten sposób po krótkim czasie znów stajemy się głodni i sięgamy po kolejny posiłek. Poza tym nadmiar glukozy przekształca się w tłuszcz, co przyczynia się do nadwagi, cukrzycy oraz chorób serca. Cukry, które dodają nam „zdrowej energii" to węglowodany złożone. Aby je strawić organizm potrzebuje więcej czasu, co nie powoduje negatywnych efektów. Poziom glukozy wzrasta powoli i nie ma jej gwałtownych skoków. To właśnie produkty, które składają się głównie z węglowodanów złożonych mają niski i średni indeks glikemiczny (<55). Właśnie takie będą pożądane w odpowiedniej diecie. Są to przede wszystkim kasze, warzywa zielone, i produkty zbożowe np. wafle kukurydziane. Jak wynika z badań Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW, wafle Extra Cienkie Kukurydziane firmy Good Food, w swojej kategorii mają najniższy IG. Indeks glikemiczny wafli Extra Cienkich Kukurydzianych - wynosi 51,8, więc jest o wiele niższy niż np. IG płatków kukurydzianych -  (IG 84), czy białej pszennej bagietki - (IG 95). Dlatego podczas tradycyjnego śniadania mogą być dobrą alternatywą dla kromek chleba. Propozycja od Good Food to lekka, niskokaloryczna przekąska (jeden wafel to 19 kcal), która oprócz tego że zapewnia nam uczucie sytości na dłużej, dzięki dużej zawartości błonnika - pozytywnie wpływa na metabolizm. Dzięki temu Extra Cienkie Kukurydziane na wiele sposobów pomagają w utrzymaniu zdrowej diety i zgrabnej sylwetki.


Kontakt dla mediów:


 


Natalia LEWICKA


Junior Media Manager


tel. (71) 328 74 91


GSM 502 711 333


n.lewicka@inplusPR.pl


 


Good Food Products Sp. z o.o.  pochodzi z Poznania, zajmuje się produkcją żywności w segmencie przekąsek i pieczywa. Najpopularniejszą grupę produktową stanowią w nim wafle ryżowe. Firma uważana jest za jednego z prekursorów trendu zdrowego stylu odżywiania w Polsce i lidera jakościowego na rynku. Australijska technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły Spółce bardzo szybko zaistnieć na rynku i odnieść sukces. GOOD FOOD jest obecnie największym w Polsce i jednym z największych na świecie producentów pieczywa ryżowego. Produkty Spółki sprzedawane są m.in. w Danii, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Litwie oraz Australii.


 


Good Food Products Sp. z o.o. otrzymała w tym roku Złoty Laur Konsumenta w kategorii wafli ryżowych oraz srebrny Laur Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku dla wafelków Milutkie.


 


Good Food Products Sp. z o.o., Skórzewo, ul. Skórzewska 21, 60-185 Poznań, www.goodfood.pl.


 


 

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.