Zdrowie i dieta, odchudzanie, zdrowa żywność: Co tuczy kawę?
17-04-2013 09:37
Zdrowie i dieta, odchudzanie, zdrowa żywność: Co tuczy kawę? Kawa jest chyba najpopularniejszym porannym napojem. Nie wyobrażamy sobie bez niej rozpoczęcia pracy, randki, imienin. To, że jest tucząca okazuje się być mitem. Sama w sobie zawiera niewiele kalorii. Nadmiar ich posiadają natomiast dodatki - cukier, mleko, syropy, bita śmietana itp. Zobaczmy, jak można smacznie i zdrowo delektować się małą-czarną.

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy kawa pomaga czy może przeszkadza w diecie, ponieważ ma zarówno swoje zalety jak i wady. Pewne jest, że zawiera kofeinę, która zwiększa procesy termogenezy, czyli poprawia metabolizm i daje energię do działania, co umożliwia spalanie większej ilości kalorii podczas wysiłku fizycznego, np. biegania czy uprawiania spinning-u. Z drugiej strony stymuluje wydzielanie kortyzolu, który zatrzymuje sól w organizmie i odpowiada za odkładanie się tłuszczu. Osłabia także włókna kolagenowe, co sprzyja cellulitowi i rozstępom. Jedno jest pewne, pita w dużych ilościach z pewnością nie sprzyja naszemu zdrowiu.

Kawa lubi towarzystwo

Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez mleka, a to ono znacząco podnosi kaloryczność napoju. Dlatego jeżeli zależy nam na szczupłej sylwetce wybierajmy mleko odtłuszczone lub pochodzenia niezwierzęcego – sojowe, migdałowe lub ryżowe. Te produkty są niskokaloryczne, posiadają niewielką ilość węglowodanów oraz brak w nich niezdrowego cholesterolu, szczególnie w mleku ryżowym.
Przyrządzając cafe latte lub cappuccino, wybieramy zazwyczaj tłuste mleko z dodatkiem cukru, aby powstająca pianka miała gęstą konsystencję i dłużej utrzymywała się na kawie. Możemy jednak uniknąć nadmiernego słodzenia napoju. Niewiele osób wie, że podgrzewając mleko do temperatury 70 stopni Celsjusza zachodzi w nim proces karmelizacji, czyli odparowywania wody i wzrasta zawartość cukru mlecznego (laktozy), a więc uzyskujemy podobny efekt.

Cukier? Byle nie biały

Wielu kawoszy „walczy” z goryczą zawartą w napoju. Będąc na diecie należy jednak unikać białego cukru. Jest on źródłem pustych kalorii i nie posiada wartości odżywczych. W przeciwieństwie do miodu, który jest słodszy i odrobinę mniej kaloryczny. Właściwości słodzące, ale mało tuczące mają także: melasa (jabłkowa, buraczana lub trzcinowa), cukier brzozowy, syrop klonowy i syrop z agawy. Niektórzy polecają także stewię, słodką roślinę która nie posiada kalorii i jest zalecana diabetykom i osobom cierpiącym na nadciśnienie. Podczas diety nie powinniśmy natomiast stosować słodzików, które choć są mniej tuczące, zawierają szkodliwe dla organizmu związki chemiczne.
Większym zagrożeniem dla osób odchudzających się jest jednak inny dodatek. Ptysie, wuzetki, sernik czy karpatka są wręcz rytuałem przy delektowaniu się kawą. Długotrwałe odmawianie sobie przyjemności nie ma sensu, gdyż spowoduje to ciągłe uczucie głodu, a ostatecznie skończy się wizytą w cukierni. Dlatego ciasta zastąpmy niewielką ilością gorzkiej czekolady czy ciasteczkami zbożowymi. Czasami (np. raz w tygodniu) pozwólmy sobie jednak na odrobinę przyjemności i zjedzmy to co lubimy, powoli delektując się spożywanym przysmakiem. Dodatkowe kalorie możemy też zrzucić wykonując regularne ćwiczenia, np. Spinning, który można także uprawiać w domowym zaciszu. W trakcie tej dynamicznej jazdy na rowerze stacjonarnym można spalić nawet 1000 kalorii.

Smacznie i zdrowo

Mleko, cukier, syrop smakowy, a do tego kawałek słodkiego ciasta to najczęściej stosowane dodatki do kawy. Występują jednak również takie, które nie tylko urozmaicają jej smak, ale i wpływają korzystnie na organizm. Przykładem jest cynamon, bogaty w wiele mikroelementów, m.in. mangan, błonnik, żelazo i wapń. Wśród jego zalet można znaleźć także obniżanie cholesterolu i oczyszczanie układu trawiennego z bakterii. Kolejnym zdrowszym dodatkiem jest kakao. Zawiera magnez, wapń, chrom, mangan i cynk. Poprawia krążenie, a zawarte w nim przeciwutleniacze chronią przed wirusami i chorobami skóry. Co ciekawe, kakao wpływa korzystnie także na umysł, poprawia nastrój, relaksuje i zwiększa koncentrację. Z kolei miód – oprócz tego, że dodaje słodyczy – ma również właściwości bakteriobójcze. Odtruwa organizm z toksyn i niweluje szkodliwe skutki palenia papierosów i picia alkoholu. Dodatkowo regeneruje siły fizyczne i umysłowe.
Aby nie przesadzić z dużą ilością wypitej kawy możemy spróbować produktów bezkofeinowych. Alternatywą mogą być kawy zbożowe, orkiszowe czy jęczmienne, które są źródłem witamin i minerałów, mają właściwości lecznicze, zmniejszają uczucie głodu i poprawiają przemianę materii. Zawierają śladowe ilości tłuszczów, a dzięki temu, że są mniej intensywna od prawdziwej kawy, można je pić bez żadnych dodatków.

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.