Menopauza ... z soją łatwiej
12-05-2009 08:23
Termin "menopauza" oznacza ostatnie krwawienie miesięczne. Jest to przełomowy moment w życiu każdej kobiety. Proces menopauzy nazywany potocznie klimakterium to okres przejściowy między wiekiem prokreacyjnym a starością, przypadający zazwyczaj między 45. a 55. rokiem życia. Proces ten polega na stopniowym wygasaniu funkcji hormonalnej jajników wskutek zaniku układu oddziaływania hormonalnego.

W czasie okołomenopauzalnym dochodzi do zredukowania produkcji estrogenu a także w mniejszym stopniu progesteronu co ujemnie wpływa na ogólne samopoczucie kobiet i skutkuje nabrzmieniem piersi, nieregularnymi i bolesnymi menstruacjami, zatrzymaniem płynów i poczuciem ogólnego dyskomfortu. Menopauza niesie też ze sobą inne powikłania, tj. podwyższony poziom cholesterolu i ryzyko zachorowania na osteoporozę. Większość kobiet bardzo źle znosi okres okołomenopauzalny. Czują się zmęczone, rozbite, skarżą się na uderzenia fali gorąca i potów. Dojrzały organizm produkuje coraz mniejszą ilość estrogenów, dlatego w tym czasie tak ważne jest dostarczanie ich w codziennej diecie.

Soja – czarodziejska roślina

Historia spożywania soi sięga zamierzchłej przeszłości. Znana jest ludzkości  już od czterech tysięcy lat. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać Chińczycy. W Japonii ziarna soi pojawiły się dopiero na początku naszej ery, a do Europy dotarły w XVI w. W Chinach, Japonii i Korei soja jest nazywana świętą rośliną i zajmuje szczególne miejsce w kuchni narodowej tych krajów.

Dziś - Chińczycy wraz z innymi narodami Azji Południowo-Wschodniej uchodzą za nację, która m.in. dzięki diecie obfitującej w produkty sojowe, lepiej niż Europejczycy i Amerykanie radzi sobie z chorobami cywilizacyjnymi. Soja nazywana: mięsem z azjatyckich pól, żółtym klejnotem albo królową wszystkich roślin, zaczęła także pojawiać się na polskich stołach

Dlaczego? Bo jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo jest bardzo zdrowa i pożywna. Soja dostarcza wysokiej jakości białka, które są  niezbędne do  prawidłowego rozwoju i wzrostu. Suche ziarna soi zawierają ich aż 38 %. Spożywanie 25 gram białka sojowego dziennie pomaga aktywnie obniżyć poziom cholesterolu. Tłuszcze w soi to ok. 18 %, z czego połowa to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą być pomocne w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych. Kolejnym istotnym składnikiem soi jest błonnik – potrzebny do dobrej pracy przewodu pokarmowego. Soja zawiera również potas (niezbędny do prawidłowej pracy serca), wapń (zapobiegający osteoporozie), fosfor (istotny dla utrzymania w dobrym stanie zębów i kości), magnez (ważny dla systemu nerwowego), żelazo, mangan, cynk, miedź i inne. Soja dostarcza również witaminy z grupy B. Soja jest skuteczna również w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów towarzyszących menopauzie, m.in. uderzeniom gorąca.

IZOFLAWONY

Zawarte w soi izoflawony mogą w niewielkim stopniu działać podobnie do estrogenu, co jest szczególnie ważne w okresie menopauzy, kiedy stężenie tego hormonu jest zredukowane. Dzięki swoim właściwościom soja jest w stanie zrekompensować obniżone funkcjonowanie endogennego estrogenu, co z kolei podtrzymuje działanie adrenaliny. Soja działa więc mobilizująco i stymulująco. Ustalono, że regularne spożywanie soi przez dwanaście tygodni, o 49 % zmniejsza najgorzej w tym czasie znoszone uderzenia fal gorąca. Badania potwierdzają, że spożywanie już 20 g protein sojowych dziennie wpływa na lepsze samopoczucie kobiet. Ponadto, soja obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych, wspomaga pracę przewodu pokarmowego, pracę serca, zapobiega osteoporozie i uodparnia na stres. Jest więc doskonałą odpowiedzią na choroby cywilizacyjne. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że ta ”królowa roślin” łagodzi upływ czasu spowalniając proces wiotczenia skóry i tworzenia się zmarszczek.






Źródło: www.zdrowie.onet.pl
Zdjęcie: www.images.google.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.