|
Aktualności
Dieta na zdrowe oczy
12-05-2009 08:32
Coraz więcej młodych osób uskarża się na dolegliwości związane z oczami. Jak się okazuje – i tu właściwa dieta może pomóc.
Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy, bo przykuwają uwagę. Często jedno spojrzenie może wyrazić to, co trudno byłoby ująć w słowa. Oczy, jak żadna inna część ciała, potrafią pokazać nasz smutek, zdenerwowanie, troskę czy wreszcie radość i miłość…Wszystko to pod warunkiem, że im samym nic nie dolega, bo kiedy chorują cały świat może nam się wydać szary i nieciekawy. W dzisiejszych czasach, kiedy zanieczyszczenie środowiska na skutek spalin samochodowych i przemysłowych sięga zenitu, gdy z każdej strony jesteśmy atakowani przez alergeny różnego pochodzenia czy nawet kiedy zwracamy twarz w stronę słońca, a nie mamy okularów z odpowiednimi filtrami, nasze oczy narażone są na niebezpieczeństwo. Jeśli dodamy do tego przebywanie w środowisku „zagęszczonym” dymem tytoniowym i wielogodzinne siedzenie przed komputerem czy wpatrywanie się w ekran telewizora możemy być niemal pewni, że za jakiś czas odbije się to na jakości naszego wzroku. Na skutek działania wyżej wymienionych czynników może dojść do zaburzeń mechanizmu wydzielania łez, a co za tym idzie do stanów zapalnych wywołanych działaniem wolnych rodników Pierwszymi, często lekceważonymi, objawami choroby są: suchość i podrażnienie oczu nadwyrężenie wzroku niewyraźne widzenie zmęczenie i zaczerwienienie oczu Jeśli zaobserwujemy u siebie podobne symptomy, należy oczywiście niezwłocznie udać się do lekarza. Może się bowiem okazać, że proces toczący się w narządzie wzroku wymaga leczenia farmakologicznego. Jednak, dopóki nasze oczy są zdrowe, warto już teraz pomyśleć o profilaktyce. Skoro chorobę wywołują wolne rodniki, inaczej zwane oksydantami, to nietrudno domyślić się, że najlepszą bronią do walki z nimi będą antyoksydanty. Tak jak w wielu innych przypadkach, tak i tutaj naszymi sprzymierzeńcami okażą się witaminy A, E i C oraz antocyjany. O ile o witaminach antyoksydacyjnych i ich źródłach wiemy już sporo, o tyle wiedza o antocyjanach nie jest powszechna. Najprościej mówiąc, antocyjany to barwniki roślinne nadające im kolor czerwony, niebieski lub fioletowy. Są częścią grupy związków zwanych flawonoidami. Zbudowane są z cząsteczek cukrowych. Antocyjany występują powszechnie w świecie roślinnym i tak naprawdę prawie każda z nich zawdzięcza swój kolor właśnie im. Najczęściej znaleźć je można w owocach, kwiatach i liściach. Do najbogatszych źródeł antocyjanów zaliczamy takie owoce i warzywa jak: -aronia - wiśnie - żurawina - truskawki - czarny bez - winogrona - malwa - czarne jagody - czerwona kapusta Zbawienny wpływ antocyjanów na oczy wynika z tego, że obniżają kruchość naczyń włosowatych, również tych występujących w gałce ocznej. Dzięki temu są one lepiej ukrwione, a co za tym idzie, lepiej odżywione. Ponadto stymulują produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie o zmroku. Antocyjany wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Podobno w latach II wojny światowej żołnierze brytyjskiego RAF-u przed lotem jadali dżem z czarnych jagód, aby poprawić ostrość swojego wzroku. Biorąc pod uwagę ich osiągnięcia, dzięki którym legenda o nich jest ciągle żywa, może warto pójść w ich ślady? Oto przykładowa dieta poprawiająca wzrok, którą stosuje się nie więcej niż 2 razy w ciągu tygodnia. Śniadanie - Omlet z groszkiem i czerwoną papryką, do tego grahamka. Do picia kawa z mlekiem, herbata albo sok lub sałatka z moreli (brzoskwiń) i orzechów z twarożkiem, chleb pełnoziarnisty. Sok warzywny lub herbata. II śniadanie - Sok marchwiowy, jogurt naturalny z garścią orzechów albo sok marchwiowo-owocowy i kanapka z chudą wędliną, sałatą, pomidorem i papryką. Obiad - Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym albo potrawka z kurczaka z ziemniakami, do tego surówka z marchwi i jabłka z rodzynkami; sok owocowy lub woda. Podwieczorek - Brzoskwinia lub kilka herbatników i herbata lub pomarańcza. Kolacja - Zupa marchwiowa (uduszona marchew z cebulą i oliwą) z ryżem albo zupa brokułowo-kalafiorowa. Źródło: www.zdrowie.onet.pl Zdjęcie: www.images.google.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.