Niedobór witamin a styl życia
28-05-2009 08:27
Poranek. Jogurt plus kawa. Popołudnie, bułka drożdżówka z budyniem, pączek precel z lukrem sztuk dwa lub kupiona kanapka z majonezem. Na popitkę druga kawa lub napój gazowany. Wieczór. Zamówiona pizza lub odgrzewany obiad. Czy wydaje Ci się to znajome?

Dieta współczesnego, ciężko pracującego Polaka bulwersuje dietetyków a mrozi żywieniowców. Szybkie lunche spożywane w biegu, pełne prostych łatwoprzyswajalnych węglowodanów i pustych kalorii, zamiast pełnowartościowego obiadu czy śniadania, to dziś standard. Wszystko „zalewane” kawą i napojami energetyzującymi. Do tego zapraszające do siebie na każdym rogu Fast Foody, które wychodząc naprzeciw „szybkiemu” stylowi życia ostatnio uzupełniły ofertę o śniadania i kolacje.

Tego typu dieta jest pozbawiona niezbędnych w codziennej diecie składników odżywczych takich jak błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń czy witaminy z grupy B (na czele z kwasem foliowym).

Potwierdzają to oficjalne źródła. Według Instytutu Żywności i Żywienia przeciętny Polak dostarcza swojemu organizmowi zbyt dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo aż 11-12 proc. energii w diecie Polaków pochodzi z nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz mała podaż kwasu foliowego znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca, udary, zawały mięśnia sercowego czy miażdżyca.

Spożywana przez nas wysoko przetworzona żywność jest szczególnie uboga w składniki mineralne i witaminy. Przykładowo, niezbędny w organizmie każdego człowieka kwas foliowy, jest dostarczany w diecie statystycznego Polaka w zaledwie 40 proc. (0,15 – 0,25 mg przy średnim zapotrzebowaniu 0,4 - 0,6mg/dobę).

Dlaczego warto dbać o właściwy poziom witamin? Wspomniany wcześniej kwas foliowy wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego usprawniając pracę wątroby i żołądka, zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, miażdżycy i zawałom serca, a także niektórym nowotworom. Aby dostarczyć go do naszej diety wystarczy codziennie spożywać produkty takie jak sałatę, szpinak, pietruszkę, rośliny strączkowe lub owoce (pomarańcze, kiwi, awokado). Kwas foliowy znajduje się również w znacznych ilościach w wątrobie wołowej i drobiowej oraz żółtku jaja. Osoby które mają źle zbilansowaną dietę czyli nie uwzględniają w swoim jadłospisie wyżej wymienionych produktów mogą uzupełnić jego niedobór zaopatrując się w kwas foliowy w tabletkach np. dostępny w każdej aptece popularny preparat Folik. Dostarczany w postaci tabletki kwas foliowy jest lepiej przyswajalny przez organizm niż ten pochodzący z naturalnych źródeł, gdyż jego bioprzyswajalność jest bliska 100 proc.

Jak jeszcze dostarczyć do naszej diety niezbędnych witamin? Głównym naszym celem powinna być zmiana lub modyfikacja stylu życia. W codziennej diecie powinny pojawić się świeże owoce i warzywa. Pamiętając o zdrowiu powinniśmy wyeliminować lub zminimalizować słodkie, gazowane napoje, ograniczyć kawę, zastępując je wodą mineralną i zieloną herbatą. Jeśli podejrzewamy u siebie niedobór określonej witaminy, możemy posiłkować się gotowymi preparatami, o których prawidłowe dawkowanie powinniśmy zapytać lekarza lub farmaceutę.

Diana Wolańska, dietetyk kliniczny

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.