|
Aktualności
Dieta dla łakomczuchów 3 kg w ciągu tygodnia
15-07-2009 08:45
W tym tygodniu coś dla wszystkich, którzy kochają jeść i uwielbiają ciągle coś podjadać – oni też mogą schudnąć, stosując naszą dietę.
Główną zasadą tej diety jest jedzenie częściej lecz mniej. Zamiast 3 większych posiłków dziennie spożywa się 7 mniejszych. Taki sposób odżywiania sprawia, że organizm zużywa więcej energii i nie odkłada jej w postaci tłuszczu. Powoduje też podniesienie temperatury ciała, co pomaga spalać tłuszcz. Dieta ta nie wymaga zbyt wiele wysiłku, gdyż pozwala jeść często i nie dopuszcza do uczucia głodu. Ważne jest przyjmowanie posiłków o stałych porach i zachowywanie odpowiednich przerw pomiędzy nimi. Jej jadłospis jest bardzo urozmaicony, dzięki czemu organizm dostaje wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Dziennie dostarcza ona ok. 1400 kcal. Dietę tę można stosować bez ograniczeń czasowych, aż do osiągnięcia pożądanej wagi ciała. Pozwala ona zrzucić ok. 3 kg tygodniowo. Zaleca się przy niej picie dużych ilości wody niegazowanej, ziół oraz świeżych soków owocowych. Także zwiększenie dawki ruchu pozwoli na szybszą utratę zbędnych kilogramów. 1 dzień: I śniadanie, godz. 8.00 (250 kcal): Kromkę czarnego chleba posmarować margaryną lub chudym masłem, nakryć plasterkiem chudego żółtego sera. Zjeść do tego marchewkę i jabłko. II śniadanie, godz. 11.00 (150 kcal.): Bułeczka posmarowana łyżeczką dżemu. Obiad, godz. 13.00 (300 kcal.): Sałatka z mortadeli i ziemniaków. Przegryzka, godz. 15.00 (150 kcal): Pomarańcza i pół banana. Podwieczorek, godz. 17.00 (150 kcal.): Filiżanka czarnej kawy z dwiema gałkami dowolnych lodów. Kolacja, godz. 19.00 (300 kcal.): Sznycel wieprzowy z placuszkiem ziemniaczanym. Przed snem, godz. 22.00 (100 kcal): 2 łyżki serka wiejskiego i 100 ml dowolnego kompotu. 2 dzień: I śniadanie: Owocowy serek. II śniadanie: Kromka ciemnego testowego chleba z liściem sałaty oraz 5 dag wędzonego indyka. Do tego połowa kiwi. Obiad: Awokado z sałatką krabową. Przegryzka: Jabłko lub 20 dag musu jabłkowego. Podwieczorek: Filiżanka czekolady z czterema herbatnikami. Kolacja: Pierś kurczaka z pomidorami, 3 dag ugotowanego makaronu. Przed snem: 10 dag zmiksowanych malin. Można dodać do smaku słodzik. 3 dzień: I śniadanie: Muesli z malinami i gruszką. II śniadanie: 10 dag serka wymieszanego z łyżką śmietany, połowa pokrojonego ogórka i połową pęczka posiekanego koperku. Obiad: Bułka z mozzarellą. Przegryzka: Gruby plaster świeżego ananasa. Podwieczorek: Filiżanka herbaty z croissantem posmarowanym łyżeczką dowolnego dżemu. Kolacja: Warzywa z serem owczym. Przed snem: 100 ml maślanki i sok z 1/2 grejpfruta. 4 dzień: I śniadanie: Chleb z twarożkiem. II śniadanie: Pojemnik chudego jogurtu wymieszanego z 10 dag mrożonych malin i doprawiony do smaku słodzikiem. Obiad: Sałatka z cykorii i kaszy. Przegryzka: 20 dag winogron. Podwieczorek: Filiżanka kawy z batonem Duplo. Kolacja: Ziemniaki w beszamelu, 10 dag zielonej sałaty skropionej sokiem z cytryny i doprawionej do smaku słodzikiem. Przed snem: Po 100 ml mleka i soku ananasowego. 5 dzień: I śniadanie: Croissant z twarożkiem i dżemem. II śniadanie: Kromka pumpernikla z plasterkiem sera żółtego oraz połową pęczka rzodkiewek. Obiad: Sałatka ryżowo-owocowa. Przegryzka: 20 dag świeżego mango. Podwieczorek: Cappuccino z małą bezą i 10 dag malin. Kolacja: Zapiekana bułka. Przed snem: 2 obrane mandarynki zalane 15 dag chudego jogurtu. 6 dzień: I śniadanie: Bułeczka z jajkiem na twardo. II śniadanie: Dwie łyżki serka wiejskiego wymieszanego z łyżeczką miodu i połową banana. Obiad: Sałatka z tuńczyka i kukurydzy. Przegryzka: Kiwi i mała gruszka. Podwieczorek: Szklanka czarnej herbaty z kromką czarnego chleba posmarowanego dwiema łyżeczkami „Nutelli". Kolacja: Ryż gotowany z warzywami i rybą. Przed snem: Szklanka mleka z łyżeczką soku cytrynowego, 2 łyżeczkami posiekanej melisy cytrynowej i słodzikiem. 7 dzień: I śniadanie: Kanapka z ogórkiem i szynką. II śniadanie: Dwie kromki chrupkiego chleba posmarowane 1/2 łyżeczki serka, homogenizowanego obłożone 15 dag pokrojonej w paski czerwonej papryki. Obiad: Do 3 dag ugotowanego ryżu wkroić strąk czerwonej papryki, 5 dag pora, 5 dag sera żółtego. Doprawić gotowym sosem do sałatek wymieszanym z 2 łyżkami wody. Przegryzka: 20 dag mrożonych malin. Podwieczorek: Filiżanka kawy z batonem Duplo. Kolacja: Wołowina z kolorową papryką, bułka. Przed snem: 15 dag truskawek oraz 1,5 łyżeczki serka wiejskiego. Przepisy Sznycel wieprzowy 10 dag schabu, łyżka oleju, 2 małe pory, 15 dag pieczarek, łyżka śmietany, sól, pieprz, tymianek Mięso obsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pory i pieczarki. Doprawić łyżką śmietany, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sałatka z tuńczyka i kukurydzy 10 dag sałaty, 1/2 ogórka, 10 dag kukurydzy, 5 dag tuńczyka w sosie własnym, opakowanie gotowego sosu do sałatek Ogórek pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Polać sosem. Zapiekana bułka bułka, 5 dag gotowanej szynki, 2 plastry ananasa, 2 plastry chudego sera żółtego Na przekrojoną bułkę położyć wszystkie składniki. Zapiekać do chwili, aż ser się stopi. Sałatka z mortadeli i ziemniaków 20 dag plasterków ugotowanych ziemniaków, pęczek pokrojonych rzodkiewek, 5 dag mortadeli, por, łyżeczka jogurtu, 1,5 łyżeczki twarożku, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Pokrojone składniki wymieszać z sosem przyrządzonym z jogurtu, twarożku i soku z cytryny. Owocowy serek 10 dag chudego twarożku, łyżeczka śmietany, sok z cytryny, pomarańcza, słodzik, 1/2 banana Pokroić pomarańczę na cząstki, banana w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Awokado z sałatką krabową 2 liście sałaty, 1/2 awokado, 10 dag krabów, sok z cytryny, 1/2 posiekanego pęczka koperku, sól, pieprz Sałatę wymieszać z pokrojonym awokado i krabami, przyprawić koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pierś kurczaka z pomidorami ząbek czosnku, cebula, łyżeczka oleju, 8 dag piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki wody, sól, pieprz, bazylia Czosnek i cebulę zeszklić na oleju, dodać kurczaka i chwilę smażyć. Dodać koncentrat i wodę, zagotować i doprawić. Muesli z malinami i gruszką 3 dag płatków owsianych, szklanka chudego mleka, gruszka, 10 dag malin Płatki zalać mlekiem, dodać obraną i pokrojoną gruszkę oraz maliny. Bułka z mozzarellą bułka, 2 liście sałaty, 10 dag plasterków pomidora, 5 dag sera mozzarella, łyżeczka kaparów, pieprz Na przekrojoną bułkę położyć sałatę, pomidora, ser. Oprószyć pieprzem, przybrać łyżeczką kaparów, skropić zalewą z kaparów. Warzywa z serem owczym 10 dag marchewki, 1/2 fenkułu, 15 dag brokułów, łyżeczka oleju, 5 dag kukurydzy, 20 dag pokrojonych pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 dag sera owczego, sól, pieprz Marchewkę, fenkuł i brokuły obsmażyć na oleju, dodać kukurydzę, pomidory lub koncentrat oraz drobno pokrojony ser. Doprawić do smaku. Chleb z twarożkiem kromka czarnego chleba, łyżeczka chudego masła, łyżka chudego twarożku, 10 dag pokrojonego w plastry pomidora, 1/2 pęczka szczypiorku Chleb posmarować masłem i twarożkiem, dodać pomidor i pokrojony drobno szczypiorek. Sałatka z cykorii i kaszy 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z 1 pomarańczy, 10 g sera pleśniowego, pieprz, cykoria, 1/2 pomarańczy, 30 g ugotowanej kaszy gryczanej (lub pęczaku) Cykorię podzielić na listki i pokroić w cienkie paseczki usuwając gorzki środek. Połówkę pomarańczy pociąć na kawałki. Wymieszać z kaszą, polać sosem przygotowanym z jogurtu, soku z pomarańczy, drobno pokruszonego sera. Doprawić pieprzem. Ziemniaki w beszamelu łyżeczka masła, szklanka bulionu warzywnego, posiekana cebula, 2 łyżeczki jasnej zasmażki, 15 dag ugotowanych ziemniaków (w plastrach), jajko na twardo, 1/2 pęczka natki Z masła, bulionu, cebuli i zasmażki przyrządzić sos. Ziemniaki połączyć z plasterkami jajka na twardo, posypać posiekaną natką i dodać do beszamelu. Sałatka ryżowo-owocowa 3-4 łyżki ugotowanego ryżu, 1/2 banana, suszona figa, 2 suszone morele, 2 orzechy włoskie, 1 zielona papryka, maggi, miód Ryż wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem, posiekaną suszoną figą, pokrojonymi suszonymi morelami, oraz pokrojonymi orzechami i papryką. Przyprawić kilkoma kroplami maggi i odrobiną miodu. Ryż gotowany z warzywami i rybą marchewka, 10 dag cukinii, łyżeczka masła, 4 łyżki bulionu z warzyw, 15 dag dorsza, sok z cytryny, 3 dag ugotowanego ryżu, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki Utartą marchewkę i pokrojoną cukinię obsmażyć na łyżeczce masła. Dodać bulion i dorsza w kawałkach skropionego sokiem z cytryny. Dusić 5 minut. Wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką. Wołowina z kolorową papryką 10 dag chudego, mielonego mięsa (najlepiej wołowego lub drobiowego), łyżeczka oleju, 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki, cebula, sól, pieprz Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Krótko dusić, doprawić solą i pieprzem. Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.