Picie mleka może wydłużać życie
31-07-2009 08:23
Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wspiera praktykę podawania większych porcji nabiału dzieciom w wieku szkolnym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu we współpracy z kolegami z Instytutu Badań Medycznych w australijskim stanie Queensland przeanalizowali dane dietetyczne zebrane w latach 30. XX wieku w grupie 4 374 Brytyjczyków. Ich stan zdrowia sprawdzono następnie po 65 latach.

Okazało się, że ci, którzy jako dzieci konsumowali dużo wapnia - przede wszystkim z mleka i jego przetworów - byli mniej narażeni na udar mózgu i inne groźne dla życia schorzenia. Dzienne spożycie przynajmniej 400 miligramów wapnia, tj. tyle ile zawiera ok. 0,6 litra mleka, o 60 proc. obniżało ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu.

To korzystne działanie nabiału było widoczne już w ilościach obecnie rekomendowanych przez dietetyków. Trzy porcje nabiału dziennie - na przykład szklanka (200 ml) mleka, kubeczek jogurtu i mała porcja żółtego sera - dostarczają całodziennej dawki wapnia niezbędnej dla większości z nas.

I choć nabiał zawiera tłuszcze (w tym cholesterol), które mogą osadzać się w ściankach tętnic, spożywanie go w dużych ilościach nie zwiększało ryzyka choroby serca.

W analizie uwzględniono to, że dzieci, które jadły najwięcej nabiału pochodziły z bogatszych rodzin i były ogólnie zdrowiej odżywiane.

Zdaniem autorów pracy, korzystne działanie nabiału może wynikać z tego, że wysokie spożycie wapnia reguluje ciśnienie krwi, a jak wiadomo, przedłużające się nadciśnienie zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Jak ocenia Joanne Murphy z organizacji Stroke Association, wspierającej pacjentów po udarze, aby ocenić wpływ mleka na spadek ryzyka zgonu z powodu udaru trzeba przeprowadzić więcej badań. "Póki co zalecamy rodzicom, by dla zdrowia dzieci wybierali dietę bogatą w owoce i warzywa, a ubogą w tłuszcze nasycone oraz w sól".

Z kolei June Davison, pielęgniarka z fundacji British Heart Foundation przypomina, że starsze dzieci i dorośli powinni spożywać niskotłuszczowe produkty nabiałowe, co pozwoli zminimalizować negatywny wpływ tłuszczów nasyconych na serce i układ krążenia.




źródło: www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.