|
Aktualności
Tajemnice skutecznej i dobrej diety
06-08-2009 09:10
Wizerunek zgrabnej, gibkiej sylwetki to wizerunek najpopularniejszy wśród pożądanych, lansowany i upragniony. Wiele osób jest gotowych zrobić wszystko aby odpowiednio wyglądac. Często przez to stosuje drakońskie diety lub takie po których zakończeniu wszystko wraca do normy. Lecz można być zdrowym i zachować nienaganną linię. Jak tego dokonać?
Przy diecie najważniejsze jest pozytywne nastawienie, rozwaga i nie kierowanie się modą na jedzenie lub nie jedzenie czegoś. Pewnie nieraz słyszałaś powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz”. W podejściu takim można posunąć się o krok dalej. Paul Pitchford – amerykański żywieniowiec, który łączy nowoczesną dietetykę z mądrością tradycyjnej medycyny Dalekiego Wschodu – uważa, że to, co jemy, jest jednym z przejawów naszej osobowości. Czyli jemy tak, jacy jesteśmy. Ale osobowość to nie rzeźba z kamienia. Zmienia się pod wpływem przeżyć, doświadczeń, upływu czasu, pracy nad sobą tym samym dojrzewamy do zmiany diety albo kulinarne eksperymenty rozpoczynają proces wewnętrznej przemiany. Jeśli w nasze życie wkroczą inne potrawy, to wkracza też inne myślenie. Jak najbardziej jest to dobry kierunek. Zmiana diety nie wymaga heroicznej walki z łakomstwem. Oczyszczamy się ze starych nawyków i nagromadzonego przez lata w komórkach balastu. Chudniemy bez efektu jo-jo, lepiej śpimy, mamy więcej energii i ochoty do życia. Czym właściwie jest DOBRE ODŻYWIANIE? To jedzenie, po którym czujesz się dobrze, masz poczucie lekkości i nie cierpisz z powodu żadnych kłopotów trawiennych. Nie tyjesz, masz dobre wyniki badań laboratoryjnych (morfologia, poziom cholesterolu i cukru we krwi). Masz ładne włosy, skórę i paznokcie. Chorujesz rzadko i przechodzisz chorobę lekko. Zdecydowanej większości z nas na dłuższą metę służy dieta, w której energia pochodzi z pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz warzyw i owoców, budulec, czyli białko z roślin strączkowych, a dla osób mięsożernych z niewielkiej ilości mięsa i ryb. Potrzebne jest też trochę tłuszczu (dwie łyżeczki dziennie), najlepiej z olejów roślinnych oraz kilku migdałów lub orzechów. WYBIERZ COŚ DLA SIEBIE Z jaskini rodem, czyli dieta paleolityczna Nasi praprzodkowie odżywiali się nadzwyczaj zdrowo. PIRAMIDA PAULA PITCHFORDA To dieta łącząca tradycyjne sposoby odżywiania z zaleceniami współczesnych naukowców. Pitchford dorzucił do tego jeszcze coś, co jedzeniem wcale nie jest. Dlatego nosi nazwę diety zintegrowanej. Od czego zacząć? Pamiętaj, by dietę zmieniać stopniowo. Inaczej Twój organizm może się zbuntować. ZAPOMNIJ O SCHABOWYM Z ZIEMNIAKAMI Najlepsze jest proste jedzenie. Potrawy z dużej ilości składników są trudne do strawienia. Pamiętaj więc: DANIA BIAŁKOWE Brokuły z sosem cytrynowo-migdałowym Brokuł podziel na różyczki i krótko obgotuj w wodzie lub na parze. Garść migdałów sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Zmiksuj z filiżanką ciepłej wody i łyżką soku z cytryny. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej wody. Dopraw lekko solą i dowolnie dobranymi ziołami. Gorące brokuły polej sosem. Możesz dodatkowo posypać danie uprażonymi płatkami migdałów. Kurczak z cukinią Piersi kurczaka upiecz w folii. Podczas pieczenia przygotuj jarzynę. Bakłażana pokrój w plastry i posól. Odstaw na 15 minut, odciśnij. Jedną młodą cukinię pokrój w cienkie plasterki. Jedną cebulę pokrój w kostkę, dwa ząbki czosnku w cienkie plasterki. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, dodaj cukinię i bakłażana. Smaż przez trzy minuty. Następnie dolej trochę wody i duś warzywa pod przykryciem do miękkości. Dopraw ziołami. Na sposób włoski z oregano, tymiankiem i bazylią, na hinduski z mieszanką ze szczypty cynamonu, zmielonych goździków, chili, anyżku i kardamonu. Pomarańcze w jogurcie Obierz jedną pomarańczę. Pokrój w plastry. Możesz też podzielić plasterki na cztery części. Oprósz pomarańczę cynamonem, ale oszczędnie, żeby nie była za gorzka. Cząstki pomarańczy zalej jogurtem naturalnym.
DANIA SKROBIOWE Kanapki z awokado Owoc awokado świetnie zastępuje masło. Weź dojrzałe awokado i rozetrzyj widelcem lub zmiksuj. Dodaj przyprawy. Awokado świetnie smakuje z dodatkiem soku cytrynowego, mielonej ostrej lub słodkiej papryki. Posmaruj kanapkę pastą z awokado i posyp natką z pietruszki. Marchew z fasolką szparagową Ugotuj dużą marchew (albo dwie mniejsze). Osobno ugotuj dwie garście fasolki szparagowej (zielonej) oraz filiżankę słodkiej kukurydzy. Fasolkę pokrój na mniejsze cząstki. Ciepłe warzywa połącz w misce i wymieszaj. Dodaj przyprawy i zioła według własnego smaku. Polej dwiema łyżeczkami oleju lnianego. Ziemniaki ze śmietaną Ugotuj dwa średnie ziemniaki. Rozgnieć i polej dwiema łyżkami kwaśnej śmietany albo utrzyj je ze śmietaną na purée. Jedz posypane zieleniną, kiełkami lucerny, rzodkiewki lub brokuła albo z jarzynką ze świeżego groszku. Uwaga!
CO JEST CZYM? BIAŁKA Suche fasole, soczewice oraz groch i kiełki tych roślin, orzechy, nasiona, ser, jogurt, jajka, ryby, mięso, drób. SKROBIA Zboża i ich kiełki, chleb, makarony, ziemniaki, słodkie ziemniaki (bataty), buraki, marchew, kabaczki, dynia, pasternak. ZIELONE WARZYWA NIESKROBIOWE Zielone warzywa liściaste (na przykład sałata, szpinak), kapusta, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, słodki groszek, świeża kukurydza, cukinia, szparagi, cebula, ogórek, rzodkiew, seler naciowy, wodorosty, mikroalgi. OWOCE Słodkie Figa, banan, suszone owoce. Półkwaśne Jabłka, jagody, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, śliwki, mango, papaja. Kwaśne Cytryna, limonka, grejpfrut, pomarańcza, pomidor, truskawki, ananasy, granaty, kiwi.
Źródło: www.zdrowie.onet.pl |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 198 |
postów | 50488 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18899 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.