Stosując dietę sałatkową, nie ma się aż tak dużego łaknienia na mięso i tłuste potrawy, można więc je zastąpić niskokalorycznymi warzywami i owocami. Dieta dostarcza 1000 kcal dziennie, obfituje w witaminy, minerały, błonnik. Nie jest pracochłonna, a sałatki można zabrać bez problemu wszędzie, do pracy, na plażę, na działkę. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie.
Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: W każde wakacje.
Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.
1 DzieńI Śniadanie 250 kcal
Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.
II Śniadanie 139 kcal
Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 325 kcal
Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.
Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja 190 kcal
Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
2 DzieńI Śniadanie 160 kcal
Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II Śniadanie 140 kcal
Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 340 kcal
Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 88 kcal
Szklanka soku z pomarańczy.
Kolacja 215 kcal
Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.
3 DzieńI Śniadanie 284
Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.
II Śniadanie 70 kcal
Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej nie gazowanej.
Obiad 350 kcal
Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 137 kcal
Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 162 kcal
Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
Grzanki z pomidorami
- 150 g pomidora,
- 1/4 bagietki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 4 oliwki bez pestek,
- 1 łyżeczka świeżej bazylii,
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.
Sałatka z melonem
- 150 g melona miodowego,
- 85 g arbuza,
- 4 rzodkiewki,
- 1/3 sałaty lodowej,
- 1/3 łyżeczki ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka rzeżuchy
Sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ziarna pieprzu, sól
Melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.
Sałatka ryżowa
- 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego,
- 250 g pieczarek,
- 3 ogórki konserwowe,
- 1 średnia cebula,
- sól, pieprz,
- natka,
- 1 łyżeczka majonezu light
Ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
Jabłko faszerowane
1 duża antonówka
Farsz:
- 50 g piersi kurczaka bez skóry,
- 10 g szynki wieprzowej gotowanej,
- 1 plasterek obranego selera korzeniowego,
- 1 suszona morela,
- 1/4 łyżeczki miodu,
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego,
- imbir,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- 1 goździk
Farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać.
Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 st. C) na 1 godzinę.
Sałatka jabłkowa
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 brzoskwinie konserwowe bez soku,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- 1/2 łyżeczki miodu
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Sałatka z białą rzodkwią
- 1 mała marchew,
- 1/4 dużej, białej rzodkwi,
- 1 plasterek szynki gotowanej (25 g),
- 1 łyżeczka płatków kukurydzianych,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
- 1/6 szklanki soku z pomarańczy,
- sok z cytryny,
- 1/4 łyżeczki miodu,
- sól
Marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.
Sałatka meksykańska
- 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 krople tabasco,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 50 g ugotowanej fasoli czerwonej,
- 30 g kukurydzy konserwowej,
- 2 liście sałaty
Utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.
Surówka z selera i malin
- 1 mały seler korzeniowy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, chilli,
- 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
- 200 g malin,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 3 liście sałaty
Selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.
Sałatka swojska
- 1 średnia reneta,
- 1 mały banan,
- 1 średnia pomarańcza,
- 1 średnia gruszka,
- 100 g śliwek węgierek
- Wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.
Surówka z arbuza
- 75 g arbuza bez skóry i pestek,
- 1/4 średniego jabłka,
- 1/2 pomidora,
- 1/4 główki sałaty lodowej,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
- 1/4 łyżeczki miodu,
- sól,
- natka
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.
Sałatka piracka
- 100 g wędzonej makreli,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 20 g marynowanych cebulek,
- 5 czarnych oliwek bez pestek,
- 1/2 pomidora,
- 3 liście sałaty radicchio,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka marynaty z cebulek,
- pieprz cayenne, sól
Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
Sałatka owocowa z sosem winnym
100 g arbuza,
po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni
Sos:
- 40 ml wina czerwonego wytrawnego,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- goździki,
- cynamon
Arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę.
Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić.
Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Sałatka rosyjska
- 1 średni pomidor,
- 50 g ogórka kwaszonego,
- 50 g groszku konserwowego,
- 50 g ogórka zielonego,
- ocet,
- sól, pieprz,
- 50 g ugotowanego kurczaka,
- 1 łyżeczka majonezu light,
- sałata,
- natka
Pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.
Źródło: www.zdrowie.onet.pl