Dieta sałatkowa - schudniesz 1 kg w ciągu tygodnia
18-08-2009 08:26
Stosując dietę sałatkową, nie ma się aż tak dużego łaknienia na mięso i tłuste potrawy, można więc je zastąpić niskokalorycznymi warzywami i owocami. Dieta dostarcza 1000 kcal dziennie, obfituje w witaminy, minerały, błonnik. Nie jest pracochłonna, a sałatki można zabrać bez problemu wszędzie, do pracy, na plażę, na działkę. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie.

Trwa: 7 do 21 dni.

Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.

Można ją powtarzać: W każde wakacje.

Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.

Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.

Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.

1 Dzień

I Śniadanie 250 kcal
Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.

II Śniadanie 139 kcal
Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 325 kcal
Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.

Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Kolacja 190 kcal
Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

2 Dzień

I Śniadanie 160 kcal
Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II Śniadanie 140 kcal
Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 340 kcal
Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 88 kcal
Szklanka soku z pomarańczy.

Kolacja 215 kcal
Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.

3 Dzień

I Śniadanie 284
Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.

II Śniadanie 70 kcal
Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej nie gazowanej.

Obiad 350 kcal
Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 137 kcal
Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 162 kcal
Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.


 


Grzanki z pomidorami
    - 150 g pomidora,
    - 1/4 bagietki,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżka oliwy,
    - 4 oliwki bez pestek,
    - 1 łyżeczka świeżej bazylii,
    - sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.

Sałatka z melonem
    - 150 g melona miodowego,
    - 85 g arbuza,
    - 4 rzodkiewki,
    - 1/3 sałaty lodowej,
    - 1/3 łyżeczki ostrej musztardy,
    - 1 łyżeczka rzeżuchy

Sos:
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    - 1 łyżeczka soku z cytryny,
    - ziarna pieprzu, sól

Melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.

Sałatka ryżowa

    - 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego,
    - 250 g pieczarek,
    - 3 ogórki konserwowe,
    - 1 średnia cebula,
    - sól, pieprz,
    - natka,
    - 1 łyżeczka majonezu light

Ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.

Jabłko faszerowane

1 duża antonówka

Farsz:

    - 50 g piersi kurczaka bez skóry,
    - 10 g szynki wieprzowej gotowanej,
    - 1 plasterek obranego selera korzeniowego,
    - 1 suszona morela,
    - 1/4 łyżeczki miodu,
    - 1/4 łyżeczki sosu sojowego,
    - imbir,
    - biały pieprz,
    - gałka muszkatołowa,
    - sól,
    - 1 goździk

Farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać.

Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 st. C) na 1 godzinę.

Sałatka jabłkowa
    - 1 duże jabłko,
    - 2 łyżki rodzynek,
    - 2 brzoskwinie konserwowe bez soku,
    - 1 łyżka soku pomarańczowego,
    - 1/2 łyżeczki miodu

Jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.

Sałatka z białą rzodkwią

    - 1 mała marchew,
    - 1/4 dużej, białej rzodkwi,
    - 1 plasterek szynki gotowanej (25 g),
    - 1 łyżeczka płatków kukurydzianych,
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
    - 1/6 szklanki soku z pomarańczy,
    - sok z cytryny,
    - 1/4 łyżeczki miodu,
    - sól

Marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.

Sałatka meksykańska

    - 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    - 2-3 krople tabasco,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 2 jajka,
    - 50 g ugotowanej fasoli czerwonej,
    - 30 g kukurydzy konserwowej,
    - 2 liście sałaty

Utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.

Surówka z selera i malin
    - 1 mały seler korzeniowy,
    - sok z cytryny,
    - sól, pieprz, chilli,
    - 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
    - 200 g malin,
    - 1 łyżeczka cukru pudru,
    - 3 liście sałaty

Selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.

Sałatka swojska
    - 1 średnia reneta,
    - 1 mały banan,
    - 1 średnia pomarańcza,
    - 1 średnia gruszka,
    - 100 g śliwek węgierek
    - Wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.

Surówka z arbuza
    - 75 g arbuza bez skóry i pestek,
    - 1/4 średniego jabłka,
    - 1/2 pomidora,
    - 1/4 główki sałaty lodowej,
    - sok z cytryny,
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
    - 1/4 łyżeczki miodu,
    - sól,
    - natka

Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.

Sałatka piracka
    - 100 g wędzonej makreli,
    - 1 jajko ugotowane na twardo,
    - 20 g marynowanych cebulek,
    - 5 czarnych oliwek bez pestek,
    - 1/2 pomidora,
    - 3 liście sałaty radicchio,
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    - 1 łyżeczka octu winnego,
    - 1 łyżeczka marynaty z cebulek,
    - pieprz cayenne, sól

Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
Sałatka owocowa z sosem winnym
100 g arbuza,
po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni

Sos:
    - 40 ml wina czerwonego wytrawnego,
    - 1/2 łyżeczki miodu,
    - goździki,
    - cynamon

Arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę.
Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić.
Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Sałatka rosyjska
    - 1 średni pomidor,
    - 50 g ogórka kwaszonego,
    - 50 g groszku konserwowego,
    - 50 g ogórka zielonego,
    - ocet,
    - sól, pieprz,
    - 50 g ugotowanego kurczaka,
    - 1 łyżeczka majonezu light,
    - sałata,
    - natka

Pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.





Źródło: www.zdrowie.onet.pl

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów198
postów50488
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18899
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.