Choroba Leśniowskiego-Crohna - dieta w chorobie.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna


 
Choroba Leśniowskiego-Crohna Występuje w Polsce dość rzadko. W krajach Europy Zachodniej zachorowalność jest kilkakrotnie wyższa. Chorują przede wszystkim osoby młode w wieku 20-30 lat, ale również dzieci.

Na temat rozwoju przewlekłego schorzenia zapalnego przewodu pokarmowego - choroby Leśniowskiego-Crohna istnieje wiele teorii. Najczęściej wymienia się czynniki genetyczne, zakaźne oraz immunologiczne. Rozpoznanie jest bardzo trudne. Diagnozę stawia się na ogół dopiero po 3 latach trwania choroby.


Bóle brzucha, gorączka, biegunka


Do najczęstszych objawów choroby należą: osłabienie, utrata apetytu, biegunka, gorączka, bóle brzucha. W fazie drugiej dolegliwości mocno się nasilają. Mogą również dołączyć objawy zapalenia języka, obrzęki kończyn. Zmiany zapalne umiejscawiają się najczęściej w jelicie biodrowym, ale mogą się również rozprzestrzeniać na jelito grube.

Choroba Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się występującymi po sobie okresami remisji i zaostrzeń. Towarzyszą jej objawy zespołu złego wchłaniania oraz ogólne niedożywienie. Uporczywa biegunka powoduje utratę białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Może prowadzić to do niedokrwistości, niedoborów białka, zaburzeń krzepliwości. W badaniach stwierdza się niskie stężenia żelaza we krwi, witaminy B12, kwasu foliowego.


W okresie zaostrzeń


Stosuje się dietę płynną pozbawioną błonnika; nie dłużej niż 3 dni, ponieważ jest to dieta niepełnowartościowa.

Początkowo podaje się gorzką herbatę lub kisiel owocowy i rozcieńczony przecier, jeśli chory je toleruje. Do płynów nie należy dodawać cukru. Następnie można włączyć kleiki z ryżu lub kaszki pszennej oraz rozmoczone sucharki. Często stosuje się gotową dietę syntetyczną.


W okresie przewlekłym


Zaleca się dietę bogatoenergetyczną o niskiej zawartości tłuszczu, ale o dużej zawartości białka w celu uzupełnienia niedoborów pokarmowych. Ma ona w ciągu dnia dostarczać od 2500 do 3000 kcal. Posiłki powinny być małe objętościowo, spożywane regularnie 5-6 razy dziennie.

Ilość białka w diecie powinna wynosić 100-120 g, ma ono dostarczać około 16% całkowitej energii diety. Najlepsze źródło pełnowartościowego białka to chude mięsa, ryby i jaja.

Tłuszcz w diecie powinien zostać ograniczony do 50-70 g dziennie (ok. 20% energii pożywienia). Dodaje się go w postaci surowej do gotowych potraw. Jeśli chory źle to toleruje, podaje się wtedy tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu węglowym.

Większość energii, bo ponad 60% powinna stanowić energia pochodząca z węglowodanów.

Aby oszczędzić przewód pokarmowy, trzeba wybierać młode i delikatne warzywa, usuwać pestki, obierać warzywa i owoce, przecierać je lub przygotowywać z nich soki.


Poradnik dietetyczny



  • Produkty zbożowe - zaleca się białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny ("nitki"), kaszka pszenna, ryż. Przeciwwskazane: pieczywo razowe, grube makarony, grube kasze, otręby, mąki razowe.

  • Mleko i przetwory mleczne są przeciwwskazane, chorzy bowiem źle je tolerują. Jeśli jednak nie ma niekorzystnych objawów, można podawać mleko, maślankę, twaróg chudy.

  • Jaja - można jeść jaja na miękko, omlety przygotowane na parze, suflety. Przeciwwskazane: jaja smażone lub gotowane na twardo, jajecznica, jaja faszerowane.

  • Mięsa - należy wybierać chude gatunki: cielęcinę, kurczaki i indyki (bez skórki), chudą wołowinę, króliki. Trzeba wyeliminować tłuste gatunki (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna) oraz podroby.

  • Wędliny - wybieramy chude gatunki (polędwica, szynka, parówki odtłuszczone). Rezygnujemy z tłustych gatunków oraz z wędlin podrobowych i konserw.

  • Ryby - poleca się chude gatunki, takie jak szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kargulena. Wykluczyć należy ryby tłuste (makrela, węgorz, łosoś, sardynki, śledź), wędzone i marynowane.

  • Tłuszcze - wskazane jest spożywanie masła lub margaryny miękkiej (kubkowej), oleju sojowego albo słonecznikowego.

  • Warzywa - zaleca się jedzenie bogatych w witaminę C pomidorów bez pestek i skórki, ziemniaków gotowanych całych lub tłuczonych, kalafiora (jeśli jest tolerowany). Z warzyw bogatych w beta-karoten poleca się marchew, dynię, szpinak, sałatę. Warto również spożywać buraki, szparagi, pietruszkę, seler. Jeśli warzywa surowe są źle tolerowane, powinny być gotowane i rozdrobnione w postaci przecieru, ewentualnie podawane w formie surowych soków. Wykluczyć należy: kapustę, kalafiora, brukselkę, fasolę białą, fasolkę szparagową, groch, groszek zielony, soję, cebulę, brukiew, rzodkiewkę, kalarepę, jarmuż, paprykę, pory.

  • Owoce - poleca się jabłka, brzoskwinie, morele (z których należy usunać skórkę), truskawki, maliny, porzeczki, melony. Owoce pestkowe należy przetrzeć. Można również podawać banany. Przeciwwskazane są: gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, owoce suszone.

  • Napoje - można pić słabą herbatę, kawę zbożową, soki owocowe i warzywne. Zabronione są wszystkie napoje gazowane, kawa (zwłaszcza mocna), napoje alkoholowe.

  • Desery - unikamy wyrobów cukierniczych, szczególnie tortów, ciast z kremami, dodatkiem alkoholu lub kawy. Można jeść lody, galaretki, ciasta bez owoców, orzechów i czekolady.

  • Potrawy powinny być gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania lub pieczone w folii. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych i pieczonych zwykła metodą oraz zasmażanych i zapiekanych. Polecane są potrawy z mięsa i ryb w formie mielonej, po ugotowaniu, np. pulpety, budynie mięsne.

  • Zupy i sosy - należy zagęszczać zawiesiną mąki. Nie stosuje się zasmażek z mąk i tłuszczu.

  • Przyprawy - nie wolno używać używać pieprzu, papryki, octu, musztardy, curry, chili. Można używać łagodnych przypraw, jak zielona pietruszka, koperek, wanilia, kminek, kwasek cytrynowy, sól i cukier.


 



Przykłdowy jadłospis


I śniadanie


Chleb pszenny z masłem
Jajko na miękko, polędwica sopocka, sałata
Herbata


II śniadanie


Bułka pszenna z masłem,
szynką i pomidorem
bez skórki


Obiad


Zupa jarzynowa przecierana z drobnym makaronem
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym
Ziemniaki puree
Marchewka puree
Galaretka owocowa


Podwieczorek


Kaszka manna
z przetartymi malinami


Kolacja


Kurczak gotowany bez skórki
Pieczywo jasne
Buraczki puree
Sok owocowy


 



artykuł mgr Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywnoci i Żywienia


Źródło:www.Resmedica.pl

 
Autor: admin
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 3.5
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |