Cholera zaatakował jeden z nabiedniejszych panstw na świecie. Ludzie ci nie zdąrzyli się podnieść jeszcze po trzęsieniu ziemi.
Sytuacja na Haiti
Sytuacja na Haiti, związana z panującą tam epidemią cholery, przedstawia się coraz bardziej dramatycznie. Choroba ta pochłonęła już życie 220 osób i jak poinformowała Panamerykańska Organizacja Zdrowia, agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dotarła do stolicy kraju, miejscowości Port-au-Prince. Nieznana jest w tej chwili liczba zachorowań w stolicy. Cholera jest chorobą, która zaledwie w kilka godzin może doprowadzić do odwodnienia organizmu, a co za tym idzie – do śmierci. Źródłem zakażenia jest zwykle skażona woda oraz jedzenie, a po trzęsieniu ziemi na Haiti sytuacja higieniczna wśród mieszkańców wygląda wręcz dramatycznie. Tysiące bezdomnych mieszkają w Port-au-Prince w namiotach, bez dostępu do czystej, bieżącej wody. Warto też odnotować, że choroba ta nie jest powszechna jedynie na Haiti, w Nigerii ofiarą cholery padło w tym roku aż 1,5 tys. osób!
Źródła choroby
Choroba ta wywoływana jest przez bakterie z rodzaju przecinkowców. Znanych jest aż 20 ich rodzajów, z których cztery są groźne dla człowieka. Cholera wywoływana jest przez Vibrio cholerae, odmianę przecinkowców. Bakterie te wytwarzają enterotoksynę, jest to rodzaj egzotoksyn odpornych na ciepło i rozpuszczalnych w wodzie, które wpływają na wchłanianie wody w jelicie, wywołując biegunkę, która jest jednym z najbardziej charakterystycznych objawów cholery.
W jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Cholera szerzy się głównie w miejscach, gdzie warunki higieniczno – sanitarne nie są w dobrym stanie. Do zakażenia dochodzi zwykle przez wypicie skażonej wody lub jedzenia. W ten sposób bakterie przecinkowca dostają się do przewodu pokarmowego i zaczynają siać spustoszenie w ludzkim organizmie. Bakterie oczywiście mogą też być przenoszone przez owady oraz kontakt z osobą chorą, jednak do zakażenia w taki sposób dochodzi raczej rzadko.
Przebieg choroby
Od momentu zarażenia do wystąpienia pierwszych objawów choroby mija zwykle od kilku godzin do kilku dni. Dwa najbardziej charakterystyczne objawy to gwałtowna biegunka oraz wymioty, co właśnie staje się najczęstszą przyczyną silnego odwodnienia organizmu, ponieważ zakażony człowiek wydala nawet do 15l wody dziennie! Tak silne odwodnienie prowadzi do nieodwracalnych zmian w gospodarce wodnej organizmu i staje się zwykle bezpośrednią przyczyną śmierci. Co ważne, wraz z wodą organizm traci cenne elektrolity, dlatego też nie wystarczy intensywne uzupełnianie ubytków płynów wodą.
Czy Europa jest bezpieczna?
Epidemie cholery nie są obce Europie. Nękały one ten kontynent w latach 1831-1923. Wciąż odnotowuje się też przypadki cholery wśród osób, które zostały zakażone poza własnym krajem. Zwykle są to turyści, którzy ignorują ostrzeżenia, by będąc w podróży szczególnie zwracać uwagę na warunki higieniczne, w jakich podawane jest pożywienie oraz by nie pić wody z nieznanych źródeł. Obecnie cholera najczęściej występuje w krajach azjatyckich, nie jest też od niej wolna Afryka. Sytuacja higieniczno – sanitarna w Europie jest dobra, a opieka medyczna dostępna dla wszystkich, prawdopodobieństwo rozszerzenia się epidemii na kontynent europejski jest więc stosunkowo niewielka.
Najważniejsza jest profilaktyka
Przeciw cholerze nie wynaleziono do tej pory skutecznej szczepionki. Odporność poszczepienna jest zwykle krótkotrwała i utrzymuje się do 6 miesięcy. Dlatego właśnie należy reagować natychmiast, kiedy tylko zauważymy u siebie niepokojące objawy. Poza wymiotami oraz biegunką są to także apatia, zmęczenie, osłabienie organizmu, wyostrzenie rysów twarzy, odczuwanie silnego pragnienia. Zanim jeszcze zgłosimy się do lekarza, aby podjąć terapię polegającą na leczeniu antybiotykami oraz uzupełnianiu płynów, należy samemu zadbać o uzupełnienie ilości płynów w organizmie (w tej roli świetnie sprawdzą się roztwory wody z solą i dodatkiem cukru lub napoje izotoniczne). Ważne też by stosować restrykcyjnie zasady pobytu w krajach, gdzie istnieje ryzyko zakażenia cholerą. Należy pić tylko wodę przegotowaną lub produkowaną fabrycznie (należy zwrócić uwagę na to, czy opakowanie nie jest zniszczone), spożywać posiłki tylko na ciepło (w miejscach, które choćby na pierwszy rzut oka wydają się spełniać podstawowe warunki sanitarne) oraz dokładnie myć warzywa i owoce, a także szczególnie dbać o własną higienę (dobrze jest mieć ze sobą opakowanie żelu antybakteryjnego).
Źródło: www.fitness.wp.pl