Rośliny są prawdziwym lecz często nie docenianym skarbem zdrowotnym tego świata.
Rośliny pełne są składników, których obce nazwy nic nam nie mówią, a mają niezwykłą moc! Warto rozszyfrować przynajmniej część z nich:
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny to naturalnie występujące związki roślinne, których działanie zbliżone jest do działania żeńskich hormonów, czyli estrogenów. Tak jak estrogeny wiążą się z receptorami estrogenowymi neuronów podwzgórza i zatrzymują wydzielanie hormonu LH, który odpowiedzialny jest za uderzenia gorąca. W okresie menopauzy łagodzą objawy związane z niedoborem estrogenów, takich jak właśnie uderzenia gorąca czy przygnębienie, zaburzenia snu, zawroty i bóle głowy, zmęczenie fizyczne i psychiczne. Podejrzewa się również, iż mają właściwości antynowotworowe oraz obniżają ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, a także poziom cholesterolu. Ich źródłem są warzywa strączkowe, siemię lniane, pestki słonecznika, owoce, w tym głównie gruszki, wiśnie i jabłka, warzywa: marchewki, cebule, koper włoski, czosnek, kiełki soi oraz oliwa z oliwek, oleje roślinne.
Fitoncydy
Fitoncydy są antybiotykami wytwarzanymi przez rośliny, mają silny wpływ bakteriostatyczny, bakteriobójczy. Ponadto wykazują właściwości grzybobójcze, mogą hamować rozwój wirusów lub uszkadzać ich strukturę. Należy szukać ich w czosnku, chrzanie, rukwi, rzeżusze, cebuli czy gorczycy. Fitoncydy pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają apetyt, obniżają poziom cholesterolu i stężenie glukozy we krwi, przeciwdziałają miażdżycy oraz zakrzepicy. Poza tym, działają rozkurczowo, żółciopędnie, żółciotwórczo, pobudzają krążenie krwi.
Fitosterole
Fitosterole, czyli inaczej sterole roślinne, to związki, które swoją budową przypominają cholesterol. Wyróżnia się wśród nich ponad 40 związków, przede wszystkim sitosterol, beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Te właśnie związki najbardziej przypominają cholesterol, a dzięki temu podobieństwu odgrywają ważną rolę żywieniu, ponieważ fitosterole łączą się z receptorami komórek jelitowych i przeciwdziałają wchłanianiu cholesterolu, zmniejszają jego wytwarzanie i nasilają wydzielanie. Dzięki spadkowi cholesterolu, spada też groźny dla prostaty hormon DHT. Tak więc dieta bogata w fitosterole powinna szczególnie zainteresować mężczyzn. Głównym źródłem tych związków są oleje roślinne, rośliny strączkowe, sezam oraz słonecznik. Szukać ich należy także w płatkach zbożowych oraz produktach z mąki pełnoziarnistej.
Flawonoidy
Flawonoidy to inaczej związki flawonowe lub bioflawonoidy. Ich rolą jest chronienie komórek roślinnych przed chorobami, a także szkodliwym działaniem słońca, insektów oraz grzybów. W organizmie człowieka działają jak witaminy. Znajdują się w roślinach, przede wszystkim w owocach cytrusowych, warzywach jak np. pomidory, brokuły, papryka, sałata, ale także w roślinach strączkowych. Oprócz tego możemy je znaleźć w kaszy gryczanej, herbacie, czerwonym winie, pieprzu. Flawonoidy pomocne są w zapobieganiu chorób serca i nowotworów, np. sulforafan, obecny w brokułach obniża ryzyko raka piersi, izotiocyjanian fenetylowy, znajdujący się w kapuście chroni przed rakiem płuc. Poprawiają też odporność organizmu, dieta zawierająca flawonoidy chroni nas więc przed przeziębieniami, infekcjami i grypą.
Glutation
Glutation uważa się za ważny czynnik antynowotworowy, ale może także zapobiegać chorobie wieńcowej, zaćmie i astmie. Poza tym, neutralizuje szkodliwy wpływ toksyn. Szukać go należy przede wszystkim w awokado, szparagach, brokułach, kalafiorze, kabaczkach, pomidorach i owocach: brzoskwiniach, arbuzach, pomarańczkach, truskawkach. Jego źródłem jest także gotowana szynka i kotlety jagnięce. Warto pamiętać, że najwięcej glutationa jest w świeżych warzywach i owocach, przetworzone zawierają go znacznie mniej.
Likopen
Likopen uważa się go za jedną z najważniejszych substancji antyrakowych znajdujących się w warzywach. Jego źródłem są przede wszystkim arbuzy i pomidory. Jednak warto wiedzieć, że likopen ulega zmianom pod wpływem temperatury i staje się wówczas łatwiej przyswajalny. Dlatego warto jeść też sosy i koncentraty pomidorowe, ketchupy. Badania wykazały, iż mężczyźni spożywający 10 porcji przetworów pomidorowych tygodniowo są o 45% mniej narażeni na raka prostaty. Likopen chroni również przed rakiem jelita grubego, żołądka, płuc i piersi.
Źródło: www.fitness.wp.pl