Sok to nic innego jak wyciąg z naturalnych magazynów składników odżywczych i witamin jakimi są owoce.
Kiedy chce nam się pić, sięgamy zwykle po wodę mineralną lub gotowe napoje. Tymczasem zdecydowanie zdrowszym wyborem są naturalne soki, w których skład wchodzi woda, składniki mineralne, a także błonnik i witaminy.
Sok z brzozy.
Aby otrzymać sok z brzozy, w jej pniu nawierca się, na głębokość 10 – 15 cm otwór, w który wkłada się rurkę i podstawia naczynie. Sok ma jasny, złotawy kolor i specyficzny smak, który można wzbogacić odrobiną miodu. W jego składzie znajdują się cukry, glukoza i fruktoza, kwasy organiczne, cytrynowe i jabłkowe, garbniki, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, miedź, potas, wapń i żelazo. Sok poleca się przede wszystkim tym, którzy cierpią na choroby nerek, ma również działanie napotne, oczyszczające i wzmacniające, ponadto stymuluje prawidłową czynność wątroby i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.
Sok z buraków.
W soku znajdują się znaczne ilości kwasu foliowego, witamin: C, B1 i P, składników mineralnych, takich jak np. magnez, wapń, potas czy sód, a dzięki obecności antocyjanów - barwników należących do polifenoli, czyli przeciwutleniaczy - sok burczany wykazuje właściwości profilaktyczne w chorobach nowotworowych. Ponadto przeciwutleniacze chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Lista zalet soku jest jednak znacznie dłuższa. Sok poprzez zwiększenie wytrzymałości człowieka pozwala być mu dłużej aktywnym fizycznie. Likwiduje znużenie, apatię i uczucie senności. Sok poprawia procesy metaboliczne oraz pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża ciśnienie krwi. Poza tym, sok buraczany jest środkiem krwiotwórczym, który doskonale zapobiega anemii. Zaleca się go dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży, a także kobietom w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi on dolegliwości z nią związane: łagodzi uderzenia gorąca, zapobiega migrenom. Smak soku wielu osobom nie odpowiada, dlatego można go wzbogacić dodając do niego jabłek oraz marchwi.
Sok z pomidorów.
Pijąc sok z pomidorów dostarczymy organizmowi likopenu, substancji o właściwościach antynowotworowych, składników mineralnych takich jak magnez, żelazo czy potas. Ten ostatni reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Sok pomidorowy to źródło kwasu foliowego, który szczególnie istotny jest dla kobiet w ciąży, a także witamin A, B, C i E.
Sok z jabłek.
Sok z jabłek jest bardzo cenny dla zdrowia, dlatego zaleca się jego codzienne picie. Sok minimalizuje ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca, obniża poziom cholesterolu, pomaga usunąć toksyny z organizmu, ułatwia trawienie oraz usprawnia pracę nerek. Sok dostarcza błonnika, witamin, między innymi C i B oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, żelaza.
Sok z pomarańczy.
Po ten sok warto sięgnąć choćby dlatego, że dostarcza on przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki, chronią nasz organizm przed chorobami, a skórę przed przedwczesnym starzeniem. Są to między innymi karotenoidy, które stanowią naturalną ochronę przed promieniami UV, a także limonen, mający właściwości antyrakowe. Poza tym, sok jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Regularne picie soku minimalizuje ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Sok z truskawek.
Także truskawki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym fenolu, który zapobiega wielu chorobom, między innymi chorobom serca czy nowotworowym. Sok z truskawek dostarczy wielu witamin, np. witaminy C, B i K oraz składników mineralnych: magnezu, miedzi, manganu, potasu. Picie soku truskawkowego pozwala obniżyć poziom cholesterolu.
Sok z malin.
Sok ten zwykle polecany jest przy przeziębieniach i grypie. Ale oprócz tych właściwości sok malinowy przyspiesza gojenie się ran, poprawia pracę serca i wątroby. Poza tym, dostarcza witamin: A, B, C i E, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, w tym manganu i wapnia.
Pamiętajmy jednak, że soki, aby były najbardziej wartościowe, powinny być robione własnoręcznie i wypijane ciągu kilkunastu minut od przygotowania.
Źródło: www.fitness.wp.pl