|
Artykuł
Dawne zdrowie uprawy
O tym, że trendy lubią wracać wiadomo nie od dziś. Rzadko jednak sięga się po tak stare wzorce, jak w przypadku mody na… ziarna. W XXI wieku prawdziwy renesans przeżywają: uprawiany już 5 000 lat temu amarantus i popularny w Średniowieczu - orkisz.
Ziarno orkiszu zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, duże ilości białka oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D, witamin z grupy B oraz PP. Dojrzały orkisz zawiera także znaczne ilości ważnego dla skóry, włosów i paznokci kwasu krzemowego. W zbożu tym wykryto obecność rodanidu, czyli substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Mocna łuska otaczająca ziarno zabezpiecza je przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery. Orkisz jest zbierany w tzw. „kłoskach”, czyli z łuską, chroniącą jego cenne właściwości oraz gwarantującą trwałość podczas przechowywania. Najbardziej wartościowe składniki znajdują się jednak we wnętrzu samego ziarna. Orkisz wzmaga aktywność mózgu i koncentrację oraz poprawia nastrój. Wzmacnia także ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek. Dziś wiemy również, że obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Jak podają niektóre źródła orkisz przeciwdziała nawet reumatyzmowi. Posiada też właściwości pobudzania organizmu do pozbywania się toksyn. Kąpiel w wywarze z plewek jest środkiem pomocniczym w wielu dolegliwościach skórnych. W Polsce amarantus, jako zboże, uprawia się od niedawna. Do tej pory był on traktowany raczej jako roślina ozdobna. - Nasiona amarantusa ostatnio przeżywają renesans i cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów i producentów - mówi Marek Kubara, właściciel firmy Ekoprodukt, która jako jedna z niewielu, dostarcza na rynek produkty z amarantusa. – To zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz - dodaje. Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża. Popularnym sposobem przetwarzania amarantusa jest jego ekspandowanie, czyli technika zbliżona do produkcji popcornu z kukurydzy, ale bez użycia oleju i soli. Na rynku są dostępne produkty, marek takich, jak np. Dobra Kaloria, które zawierają ziarno amarantusa. Wraz z modą na to zboże rośnie popularność produktów, takich jak Owsianka Królewska, musli z amarantusem i malinami, czy nietypowe ciastka – Amarantuski, które wygladem i smakiem przypominają ciastka, a wytwarzane są bez dodatku mąki, tłuszczu, jaj i cukru, który zastąpiono melasą. Swoją popularność amarantus i orkisz zawdzięczają nie tylko zawartym w nich składnikom odżywczym, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Producenci żywności ekologicznej zainteresowali się nimi ze względu na możliwości naturalnej uprawy, zaś sami konsumenci pokochali ich smak. Autor: Marcel
Średnia ocena: 5 Aby dodać komentarz musisz być zalogowany |
STATYSTYKI
zdjęć | 7598 |
filmów | 425 |
blogów | 197 |
postów | 50485 |
komentarzy | 4204 |
chorób | 514 |
ogłoszeń | 24 |
jest nas | 18894 |
nowych dzisiaj | 0 |
w tym miesiącu | 0 |
zalogowani | 0 |
online (ostatnie 24h) | 0 |
Zobacz inne nasze serwisy:
Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.