Najzdrowsze diety

Jesteś tym co jesz - to znane hasło. Odpowiednia dieta może w dużej mierze wpłynąć na to, jak będzie wyglądało nasze zdrowie w przyszłości.

Czy amerykański sposób odżywiania jest naprawdę tak niezdrowy, że trzeba szukać pomocy w innych krajach? Takie założenie przyjęto w kilku najnowszych książkach i na stronach internetowych, na których promuje się diety roślinne z odległych krajów.

W ostatnich latach zapanowała swoista moda na tradycyjne sposoby odżywiania. W wielu książkach, m.in. The Jungle Effect (Efekt dżungli) i The China Study (Analiza Chin), próbuje się udowodnić istnienie zależności między jadłospisem i zdrowiem mieszkańców różnych krajów i regionów. Naukowcy próbują wciąż zrozumieć, w jaki sposób bogata w słodkie ziemniaki dieta mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa przyczynia się do tego, że wielu z nich dożywa 100 lat. Nie trzeba jednak czekać na ostateczną odpowiedź – już teraz można zakupić The Okinawa Diet Plan (Dieta z Okinawy).

Najnowszą pozycją jest The Five Factor World Diet (Dieta pięciu czynników) autorstwa słynnego trenera i autora Harleya Pasternaka. Podczas dalekich podróży z gwiazdami, takimi jak Jessica Simpson i Hillary Duff, Pasternak zauważył, że ludzie w wielu krajach byli szczuplejsi od Amerykanów i lepiej się odżywiali. Pasternak (który ma dyplom magistra z zakresu fizjologii i odżywiania) przekonał się, że Amerykanie mogą się wiele nauczyć od reszty świata.

W jego książce znajduje się lista krajów ze zdrowym jadłospisem a jednocześnie dużą średnią długością życia i niskim odsetkiem osób otyłych. Przekonuje, że te wskaźniki najlepiej obrazują efekty właściwego odżywiania się i uprawiania sportu. Listę otwiera Japonia, gdzie odsetek osób otyłych (wśród mężczyzn) wynosi 1,5 proc. a średnia długość życia to 82 lata, podczas gdy w USA odsetek otyłych mężczyzn wynosi 36,5 proc., a średnia długość życia to 78 lat. Dobrze wypadają także Korea Południowa, Chiny i Singapur. Na liście znalazła się również Francja z odsetkiem osób otyłych na poziomie 6,6 proc. i średnią długością życia wynoszącą 81 lat. Trafiły na nią także Włochy, Hiszpania i Grecja. Ranking Pasternaka nie jest bardzo wnikliwy pod względem naukowym, może jednak rzucić światło na to, jak właściwe odżywianie pozwala ludziom w innych krajach zachować zdrowie.

Jadłospisy w niemal wszystkich tych krajach są niskotłuszczowe, bogate w ryby, chude białko, warzywa, owoce i fasolę. Jadłospis rośliny może obniżyć poziom cholesterolu. Owoce i warzywa zawierają też antyutleniacze, które mogą zapobiegać rakowi. Spożywanie pewnego rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w rybach może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Tradycyjne jadłospisy zawierają jedynie niewielkie ilości czerwonego mięsa i wędlin, których spożycie może powodować podwyższone ryzyko raka jelita grubego lub żołądka.

W wielu wspomnianych krajach kontroluje się wielkość porcji. Choć je się tam dużo tłustych serów, wędlin wieprzowych oraz pije duże ilości kawy z dodatkiem tłustego mleka, to obżarstwo takie jak w Ameryce jest rzadkością. – Wprowadzenie do naszego sposobu odżywiania jednej lub kilku rzeczy [z tamtych krajów] – mówi Pasternak – pozwoli nam zachować zdrowie, schudnąć i utrzymać wagę.

Poza tą zdroworozsądkową informacją nauka niewiele mówi na temat tego, która z tradycyjnych kuchni jest najzdrowsza. Nie można ustalić, czy długość życia mieszkańców tych krajów jest rzeczywiście wynikiem lepszego odżywiania, a nie lepszego systemu opieki zdrowotnej. Dimitrios Trichopoulos, epidemiolog z Harvardu, mówi, że żaden naukowiec nie opracował metody dokładnego porównania właściwości zdrowotnych sposobów odżywiania w różnych krajach. – Nie mamy dowodów, ponieważ nie mamy żadnej miarki – tłumaczy. Istnieją wskazania, że jadłospisy Japończyków i Chińczyków mogą chronić przed na przykład chorobami przewlekłymi i wydłużać życie, jednak Trichopoulos twierdzi, że nie przeprowadzono wystarczających badań, by stwierdzić to z całą pewnością.

Jedynym wyjątkiem jest dieta śródziemnomorska obfita w oliwę z oliwek, owoce, warzywa i pełnoziarniste potrawy zbożowe. Opublikowane w British Medical Journal wyniki opartej na 12 badaniach analizy przeprowadzonej w 2008 r. na 1,6 mln osób pokazują, że śmiertelność wśród osób, którzy ściśle stosują dietę śródziemnomorską, jest niższa o 9 proc. niż u osób, które stosują tę samą dietę mniej rygorystycznie. Wiele innych badań potwierdza, że chroni ona również przed chorobami serca.

David Jenkins, profesor dietetyki na Uniwersytecie w Toronto twierdzi, że trudno jest jednak wskazać, które elementy diety śródziemnomorskiej są najzdrowsze. – Być może jest to makaron, kasze pszenne, humus, bób – dodaje – Ogólnie oznacza to jadłospis obfity w owoce i warzywa oraz mniejszą ilość czerwonego mięsa.

Trichopoulos twierdzi, że w tradycyjnych sposobach odżywiania kryją się pułapki. Japończycy jedzą przykładowo dużo bogatych w składniki odżywcze warzyw, takich jak kapusta, brokuł, kapusta bok choy, a głównym źródłem białka są dla nich ryby i soja. To dobra strona. A zła? Lubią potrawy marynowane, więc spożywają ogromne ilości sodu, co może być powodem podwyższonego ciśnienia i większej liczby udarów.

Choć więc dobrze jest zapożyczyć zalecenia dietetyczne z innych kultur – chleb żytni ze Szwecji, makaron z mąki gryczanej z Japonii lub kapustę bok choy z Chin – to nie ma dużego znaczenie, co zapożyczymy.





Źródło: www.Zdrowie.onet.pl

Najzdrowsze d...
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 1
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |