Jesteś tym co jesz i możesz czuć sie tak jak jesz. Chińczycy uważają, że zdrowie tkwi w smakach i składnikach diety.
Według Chińczyków odpowiednio skomponowana dieta może być lekarstwem na wszelkie dolegliwości. Wystarczy zwrócić się w kierunku starożytnej medycyny chińskiej, której ważnym elementem jest prawidłowy system odżywiania – dieta według Teorii Pięciu Przemian.
Świat ujęty w pięciu kategoriach
Chińczycy wierzą, że jesteśmy otoczeni przez pięć żywiołów. Należą do nich: drewno, ogień, ziemia, metal i woda. Tym pięciu kategoriom występującym w naturze przyporządkować można wszystkie otaczające nas zjawiska. Niezależnie czy są to dźwięki, przedmioty, organy itd., każdą rzecz i każdy fenomen można opisać w odniesieniu do wspomnianych pięciu elementów. To, do jakiej kategorii zjawiska zostają przyporządkowane, zależy od ich indywidualnych cech.
Odpowiadające żywiołom narządy organizmu oraz smaki
W zakresie medycyny chińskiej każdemu z pięciu żywiołów przyporządkowane zostały poszczególne narządy organizmu. Możemy je wspomagać przez odpowiednią dietę, ponieważ wszystkie żywioły mają również przypisane odpowiadające smaki.
Ogień - organy: serce, jelito cienkie – smak gorzki
Ziemia - organy: żołądek, śledziona, trzustka – smak słodki
Metal – organy: płuca, jelito grube - smak: ostry
Woda – organy: nerki, pęcherz, narządy płciowe – smak słony
Drewno – organy: wątroba, pęcherzyk żółciowy – smak kwaśny
Według Chińczyków każdy ze smaków wpływa na inny system narządów w organizmie, więc żywność z każdej kategorii musi być spożywana codziennie, by karmić wszystkie organy. Jeśli któryś z narządów potrzebuje szczególnego wsparcia (np. ze względu na chorobę), można jeść przeważającą ilość żywności w smaku, który odpowiada jego kategorii.
Chińczycy wyznaczyli nawet produkty spożywcze, które najlepiej odpowiadają poszczególnym smakom:
Smak gorzki: zielone warzywa liściaste: kapusta włoska, brokuły, natka pietruszki, brukselka, cykoria, mniszek lekarski, gorczyca, ogórek, boćwina.
Smak słodki: żółto-pomarańczowe warzywa: marchew gotowana, dynia, kukurydza, brukiew, słodkie ziemniaki, bataty.
Smak ostry: imbir, czosnek, gorczyca, rzeżucha, surowa czerwona i biała rzodkiew, cebula, por, chrzan.
Smak słony: sól morska, miso, słone przyprawy, owoce morza
Smak kwaśny: ocet, kiszona kapusta, kwaszone ogórki, cytryna i limonka.
Produkty szkodzące poszczególnym żywiołom
Obok produktów wspierających żywioły (i odpowiadające im narządy), istnieją również substancje im szkodzące. Dla poszczególnych żywiołów są to:
ogień - papierosy
ziemia – biały cukier
metal – jasne pieczywo
woda - sól jodowana
drewno - alkohol
Jeżeli więc ktoś ma problem z zaparciami (metal - jelito grube) powinien trzymać z dala od produktów pieczonych z białej mąki. Jeśli ktoś chce przestać palić palenia (ogień), powinien jeść gorzkie zielone warzywa, które pomogą mu w walce z nałogiem. Jeśli ktoś ma problemy z poziomem cukru we krwi, bilansem insuliny i funkcjonowaniem trzustki (ziemia), powinien unikać cukru rafinowanego.
Termiczne działanie produktów spożywczych
Chińczycy twierdzą również, że potrawy mają określone działanie termiczne. I tak produkty spożywcze podzielone zostały przez nich na:
• Gorące: imbir, cynamon, imbir, curry, goździki, czarny pieprz, mięso z gilla
• Ciepłe: kurczak, kawa, pietruszka, cebula, gryka, musztarda, brzoskwinie, wiśnie
• Neutralne: marchew, masło, mleko, winogrona, cielęcina, wołowina, warzywa strączkowe, kapusta, groch
• Orzeźwiające: pszenica, ryż, jabłka, gruszki, pomarańcze, truskawki, maliny, mięso z indyka, sałata, pieczarki, szparagi, szpinak
• Zimne: sól, sos sojowy, jogurt, banany, arbuz, kawior, pomidory, ogórki, zielona i czarna herbata
Posiłki powinny być zestawione w taki sposób, by zawierały jednocześnie składniki odpowiadające wszystkim temperaturom. Poprzez różne sposoby przyrządzania i użycie odpowiednich przypraw możemy modyfikować działanie termiczne produktów spożywczych. Np. pomidory, które uznawane są za zimne, dzięki odrobinie czarnego pieprzu (gorący) stają się ciepłe.
Gotowanie wg Teorii Pięciu Przemian, najogólniej polega więc na zestawieniu ze sobą odpowiednich składników.
Źródło: www.fitness.wp.pl