To jedna z najskuteczniejszych dróg dla tych osób, które dążą do niejedzenia. Świadome jedzenie daje organizmowi dokładnie to, co potrzebuje, we właściwej ilości i czasie. Jeśli chcesz podjąć krok w kierunku świadomego jedzenia, dodaj następujące produkty do swojego menu.
Jagody. Szklanka soczystych jagód dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.
Czosnek i Cebula. Te popularne warzywa kryją w sobie znacznie więcej tajemnic i słyną nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z właściwości leczniczych. Cebula -Oprócz walorów smakowych, cebula zawiera także wiele cennych substancji, takich, jak: białka, cukry, potas, wapń, fosfor, żelazo, fluor, siarka, wit. C, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i nikotynowy oraz karoten. Roślina ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi i wywiera korzystny wpływ na pacę przewodu pokarmowego – pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Czosnek- wartościowe substancje, które kryje w sobie czosnek to: białka, cukry, witaminy A, B1, B2, C i siarka. Dzięki nim czosnek stosowany jest jako skuteczne antidotum na wiele dolegliwości. Jest pomocny przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit, reguluje florę bakteryjną w organizmie, obniża ciśnienie krwi. Czosnek posiada także wybitne właściwości antybiotyczne.
Owies. Prozdrowotne właściwości owsa są niezaprzeczalne. Zboże to posiada zwiększoną zawartość polisacharydów typu b-glukanów, będących jednym z podstawowych składników włókna pokarmowego. Przypisuje się im działanie terapeutyczne polegające na istotnym obniżaniu u ludzi stężenia serum LDL cholesterolu. Owies jest też rezerwuarem lecytyny, składników mineralnych i witamin. Zasobny jest w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź i cynk oraz witaminy B1, B2, E, H, PP i kwas foliowy.
Pomidory. Wzmacniają zwłaszcza nasz układ immunologiczny i spowalniają proces starzenia się komórek. Zmniejszają ryzyko zawału serca i zapobiegają rakowi. Poza tym pomidory to kosmetyka od wewnątrz. Pozwalają nam zachować dłużej młody i zdrowy wygląd.
Brokuły Zaledwie 100 - gramowa porcja gotowanych brokułów, których wartość energetyczna wynosi 24 kcal, zaspakajają ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Brokuły dostarczają sporo beta-karotenu i kwasu foliowego. Bogatę są również w wapń, selen, potas i sód. Zawarte w nich związki mogą zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom serca.
Dynia. Okazuje się, że zapewnia ona najskuteczniejsze wsparcie układowi odpornościowemu. Tajemnica kryje się w zawartym w dyni beta-karotenie. Sęk jednak w tym, aby dostarczać go organizmowi codziennie. I tylko zależy od naszej wyobraźni co można stworzyć z tego niedocenianego warzywa.
Buraki Buraki są prawdziwą studnią młodości dla zdrowia, bogate są w witaminy, minerały oraz mikroelementy. Działają regenerująco na komórki oraz wspomagają uodpornienie organizmu. Przy czym buraki są niskokaloryczne i mogą wspomagać odchudzanie. Zawierają kalcium, potas, żelazo, witaminy A, B1, B2, karoten i witaminę C oraz białko (proteiny).
Źródło: www.mojegotowanie.pl
Zdjęcie: www.images.google.pl